1. Jo bedre en sag er dokumenteret, jo større er muligheden for, at man kan vinde sagen, hvis du skulle være så uheldig at ende med en arbejdsskade. ”I de her sager er det enormt vigtigt, at vi kan dokumentere forløbet, og det var den her sag. Vi kunne simpelthen dokumentere, at arbejdsgiveren ikke havde gjort det, der skulle til for at ændre på forholdene, og at pædagogmedhjælperen havde været overladt til sig selv,” siger advokat i FOA Tine Marie Andersen.
2. Dokumentation kan være mange ting. Sørg eksempelvis for at få referaterne fra medarbejderudviklingssamtalerne, (MUS), hvor du kan vise, at du har råbt op om forholdene og bedt din ledelse ændre på vilkårene. ”Få det ført til referat. Det er ærgerligt, hvis man nogle år senere knækker, og vi ikke kan løfte bevisbyrden, fordi vi ikke har dokumentationen,” siger Tine Marie Andersen.
3. Det kan også være et vidne, der har bevidnet dine oplevelser. Igen er dokumentation vigtigt. For eksempel var det en hjælp, at dokumentationen i sagen var god. For eksempel afkrydsningsskemaer over, hvor mange riv, niv og slag, personalet har været udsat for.
4. Når du har sagt det til ledelsen, har den en forpligtelse til at gøre noget ved forholdene. ”En arbejdsgiver kan selvfølgelig ikke reagere på noget, den ikke har vidst, men i det øjeblik, arbejdsgiver bliver gjort opmærksom på, at der er et problem, at man f.eks. har fortalt, at man er psykisk presset eller har det dårligt, så har arbejdsgiveren en forpligtelse til at reagere og agere, og tilsynsforpligtelsen efter arbejdsmiljøloven, skærpes i min optik, når arbejdsgiverne får denne viden. Det afspejler denne sag også,” siger Tine Marie Andersen.
5. Husk: Du skal ikke tåle dårlige arbejdsvilkår. ”Vi ser mange kvinder og mænd, som tåler dårlige arbejdsvilkår meget længe, fordi de tænker, at de ikke vil svigte deres borgere eller kolleger. De går simpelthen meget langt, indtil de knækker,” siger Tine Marie Andersen.
6. Et ekstra vederlag, som i dette tilfælde er ingen undskyldning. ”Bare fordi du får penge for at arbejde i en udsat position, er det jo ikke ok,” siger Tine Marie Andersen.
Kilde: Advokat i FOA, Tine Marie Andersen