Bettina Lynge er en af dem, man oftest møder på hospitalets lange gange. Alle medarbejdere, uanset funktion, hilser på hende med navn, når hun kommer rullende med en sygeseng, en rengøringsvogn eller som her en røntgenmaskine. ”Jeg kan bedst lide at være her om aftenen. Om dagen er der måske 100 medarbejdere på operationsgangen, om aftenen kun 25. Det er langt mere roligt.”
Jørgen True
Af
Laurits Eriksen
Journalist
Tøjskift. En af Bettinas opgaver er at bestille tøj og klude til patienter og personale. Når kirurgerne arbejder i mange timer ad gangen, sveder de af og til så meget, at de må skifte tøj flere gange under en operation.
Jørgen True
Faste. Arbejdstøjet er praktisk, men Bettina Lynge går stadig med livrem og seler. Morgenens første patient fortæller, at hun har spist en smule under sin faste. Bettina reagerer og ringer til en anæstesilæge. ”Du må aldrig mere spise, inden du skal opereres” siger Bettina kontant, men med et kærligt blik og en hånd på patientens arm.
Jørgen True
Lejring. Bettina Lynge lejrer patienterne, så kirurgen kan komme ordentligt til. Der må ikke være tryk på nerver, kar og led. ”Nogle gange skal patienten stå op under en operation. Det kan de ikke selv, når de er fuldt bedøvede, så det er os serviceassistenter, der må vende og dreje dem.”
Jørgen True
Blod. Bettina Lynges telefon bipper, når en operationsstue har brug for hendes hjælp. Pludseligt mangler en patient blod. Bettina løber ned til blodudleveringen og får to poser. Med poserne i hænderne løber hun ind på operationsstuen og afleverer det.
Jørgen True
Alsidigt arbejde
Som serviceassistent på en operationsgang er opgaverne meget varierende. En del af arbejdstiden bliver brugt på rengøring. Resten af vagten går blandt andet med at transportere patienter til operation og at gå med blod og prøver.
Arbejdet kan være hårdt for kroppen. Man skal blandt andet lejre patienter og flytte på store maskiner. Ny teknologi har dog gjort arbejdet nemmere. Hospitalet har for eksempel fået benløftere, der kan hejse patienternes ben i en strop. ”Engang måtte jeg selv løfte deres ben, og så brændte hele min rygrad, når jeg kom hjem fra arbejde,” siger Bettina Lynge.
Der er 33 serviceassistenter på operationsgangen – 5 af dem er kvinder.
Amputerede lemmer. Når en kropsdel amputeres, bliver det lagt i en gul spand, som Bettina Lynge fragter til hospitalets kapel. Hun transporterer det på et løbehjul, for et ben er tungere, end man lige tror. Fra kapellet bliver et amputeret ben senere sendt videre til forbrænding, medmindre der skal tages for eksempel religiøse hensyn.
Jørgen True
Kejsersnit. Der er fem kejsersnit på programmet i dag. Bettina er klar med gulvmoppen, så snart operationen er udført. Den næste mor venter allerede udenfor lokalet. ”Efter et kejsersnit ligger der blod fra operationen på gulvet, som vi skal tørre op. Lige i dag er der ikke så meget, men det kan variere fra gang til gang.”
Jørgen True
Glemmer aldrig. Bettina Lynge fremviser af og til afdøde for deres familie. Hun gør dem i stand og reder deres hår. ”Det er aldrig rart, særligt ikke når det er børn. Dengang mine egne børn var små, ramte det ekstra hårdt. Der sker ting her, som man aldrig glemmer.”
Jørgen True