Annonce

Blærerøven Mads Christensen

De forbudte børn

Blærerøven hjalp gravid au pair


Debattør og forfatter Mads Christensen og hans kone Camilla Barner-Christensen reddede deres filippinske au pair, da hun var gravid.

Annonce

Blærerøven Mads Christensens tidligere au pair var gravid, da hun ankom til Danmark. Mads Christensen og hans familie lod au pairen blive boende til barnet var ni måneder gammelt og sørgede for, at faren til barnet også kom til Danmark. Scanpix/Claus Bech Andersen

Af Signe Højgaard
Journalist

Af Tue Wettergreen-Paltorp
Videojournalist

Annonce

Blærerøven Mads Christensen og hans familie gjorde alt, hvad de kunne for at hjælpe deres filippinske au pair, da det viste sig, at hun var gravid.

Debattør og forfatter Mads Christensen besluttede sammen med sin kone Camilla Barner-Christensen at lade deres au pair blive boende i deres hjem under hele graviditeten og føde her i Danmark.

De sørgede endda for, at au pairens kæreste fra Filippinerne også kom til Danmark som au pair. På den måde sikrede de, at au pairen kunne blive gift, og faren kunne være med til fødslen.

"Vi var enige om, at vi ikke kunne sende hende hjem, og da slet ikke i vanære," siger Mads Christensen, der også er kendt fra radioprogrammet Mads & Monopolet.

Ekskluderet af kirken
Det ville have haft vidtrækkende konsekvenser, hvis familien Christensen havde sendt deres gravide au pair hjem.

Mads Christensen fortæller, at hendes forældre blev ekskluderet af den lokale, katolske kirke på Filippinerne, da det kom frem, at datteren var blevet gravid uden for ægteskabet. Hun risikerede også selv at blive udstødt.

"Jeg kunne godt se, at hvis man kommer hjem med et sundt og raskt barn på armen og en vielsesring på fingeren og nogle skillinger på lommen, er man ikke helt så ulækker i sådan et samfund," siger Mads Christensen til Fagbladet FOA.

Reddede familien i Filippinerne
Det handlede også om ren og skær overlevelse for au pairens familie i hjemlandet.

"De penge, hun sendte hjem, gjorde at den yngre søster kunne gå i skole og ikke skulle stå i acetone til knæene på en eller anden fabrik eller være gadeluder," siger Mads Christensen.

Da beslutningen var taget om, at den gravide au pair skulle blive i Danmark, blev rollerne på mange måder byttet rundt. Det fortæller Camilla Barner-Christensen, der er nyvalgt byrådsmedlem for Venstre i Rudersdal.

"I stedet for at det var hende, der gjorde rent for os, blev det mig, der for eksempel måtte køre hende rundt til lægetjek," siger hun.

I dag sendes gravide hjem
Det er i dag fire år siden, at familien Christensen fik en ekstra baby i huset, da au pairen fødte.

"De jeg ringede til myndighederne, sagde de, at sådan en sag havde de ikke haft før. De sagde, at det var op til os selv, hvad vi ville gøre," siger Camilla Barner-Christensen.

Var familien Barner-Christensens au pair blevet gravid i dag, havde svaret sandsynligvis været et helt andet.

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har oplyst over for Fagbladet FOA, at de i dag inddrager opholdstilladelsen over for en au pair, hvis de finder ud af, at hun er gravid.

Det er uanset, om værtsfamilien lige som Camilla Barner-Christensen og Mads Christensen er parate til at træde til.

Læs også: Op mod 10 gravide smides ud årligt

Mads Christensen var imod au pair
Oprindeligt var Mads Christensen imod, at de skulle have au pair. Han gik dog med til det, fordi både han og Camilla Barner-Christensen begge er selvstændige og har tre børn. Ofte er han selv væk om aftenen og i weekenden.

"Jeg ser ikke mig selv som en, der skal have sorte tegl på taget, fjernbetjent låge og tjenestepige. Når der er nogen, der i debatten bruger 'upstairs/downstairs"-billedet føler jeg altid et stik, for jeg ved godt, at det er rigtigt," siger han.

Mads Christensen kender dog ingen blandt sine mange bekendte i lokalområdet i Rudersdal, der har au pair, som bliver vanrøgtet og mistrives. Tværtimod oplever han, at au pairerne mødes til fester, i kirke og til kor.
I weekenderne er der ofte seks-otte au pairer samlet hjemme hos Mads Christensen, hvor de hygger sig med at lave filippinsk mad.

"De får et skelsættende eventyr. De kommer hjem med en fed oplevelse, og hvis de har været fornuftige, en skilling på lommen, som kan give dem en helt ny kurs i livet," siger Mads Christensen.

Filippinsk familie på tre foran snebeklædte træer
Et bedre liv efter au pair-opholdet
Deres første au pair, som blev gravid, har i dag i langt bedre liv hjemme i Filippinerne, end hvis hun ikke havde været i Danmark hos familien Christensen.

Hun og hendes mand har fået et barn mere. De har startet en internetcafé for de penge, de har tjent i Danmark, og de har bygget et hus.

"Derfor bliver jeg også provokeret, når man hele tiden skal have den anden historie om, det er os fede, rige svin, der bare holder au pairer som slaver i kosteskabe og lader dem spise kold mad," siger Mads Christensen.

Opkaldt efter familien
Familien Christensen har stadig kontakt til deres tidligere au pair, som er tilbage på Filippinerne. Den lille datter, som blev født i Danmark, hedder Camilla Julia. Hun er opkaldt efter Camilla Barner-Christensen og hende og Mads Christensens datter Giulia.

"Det er fint nok at give bidrag, når der er indsamling i bøsserne, men hvis du ikke kan hjælpe mennesker, der står lige foran dig, kan det være lige meget," siger Camilla Barner-Christensen.

Læs om en filippinsk au pair, der blev gravid med dansk mand.

Læs mere i temaet: De forbudte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev