Annonce

Ung pige med sin baby i armene

De forbudte børn

Dansk baby afvist af Danmark


Statsforvaltningen har i mindst et tilfælde afvist at hjælpe et dansk barn i udlandet med at få fastslået, hvem hendes danske far er.

Annonce

De danske myndigheder har afvist at hjælpe med at fastslå, hvem den danske far er til lille Valentina, som blev født i Brasilien i juli.  Privat

Af Signe Højgaard
Journalist

Annonce

Når au pairer bliver gravide i Danmark med danske mænd, bliver de udvist og tvunget til at føde deres halvdanske børn i udlandet.

Statsforvaltningen har tidligere over for Fagbladet FOA oplyst, at de også vil hjælpe med at føre sager mod danske mænd, der har børn på den anden side af jorden, så børnene får sikret deres grundlæggende rettigheder.

Læs også: Halvdanske børn har ret til børnebidrag

En ny konkret sag tyder dog på, at det ikke er sikkert, at de halvdanske børn født i udlandet får den hjælp, de har krav på.

Baby med dansk far afvist
Da brasilianske Camila Le Sueur i slutningen af oktober skrev en mail til Statsforvaltningen i Danmark, var der ingen hjælp at hente.

Camila Le Sueur skrev til de danske myndigheder for at høre, hvordan hun skulle få registreret, at hendes datter har en dansk far. Første svar kom den i begyndelsen af november.

"Når barnet ikke bor i Danmark, kan du ikke få assistance fra Statsforvaltningen," lød det første kortfattede svar fra de danske myndigheder.

Camila Le Sueur mødte sin danske ekskæreste i Brasilien for lidt over to år siden i sommeren 2011, da den danske mand var ude at rejse.

Et par måneder senere rejste Camila Le Sueur til Danmark som au pair for at kunne være tættere på sin kæreste og lære dansk kultur at kende.

Afslag på familiesammenføring
Efter omkring et år i Danmark opdagede Camila Le Sueur sidste år, at hun var gravid. Hun og kæresten søgte om familiesammenføring, men fik afslag.

Camila Le Sueurs opholdstilladelse som au pair var udløbet, og hun befandt sig i en såkaldt "udrejseperiode", da hun søgte om familiesammenføring.

"Der blev slet ikke taget hensyn til, at jeg var gravid med en dansk mand," siger 31-årige Camila Le Sueur.

I et brev fra Udlændingestyrelsen den 28. januar i år fik hun besked på at rejse ud af landet omgående.
Hvis hun ville søge om familiesammenføring igen, skulle hun rejse hjem og søge fra udlandet efter mindst tre måneder.

Hendes danske kæreste afbrød imidlertid forholdet, efter Camila Le Sueur fik afslag på familiesammenføring.

Smidt ud i 18. graviditetsuge
Gravid i 18. uge rejste Camila Le Sueur hjem til Brasilien. Fem måneder senere i juli 2013 fødte hun datteren Valentina.

Ifølge Camila Le Sueur har hendes danske ekskæreste ikke ønsket at rejse til Brasilien for at lade sig registrere som far til barnet.

Det var grunden til, at hun i stedet skrev til Statsforvaltningen i Danmark.

Efter det første afslag på at behandle sagen, skrev hun en ny mail til de danske myndigheder for at være sikker på, at hun ikke var blevet misforstået.

Det næste svar fra Statsforvaltningen var også et klart afslag.

"Når barnet er født i udlandet, kan vi ikke hjælpe dig med at føre en faderskabssag. Vi har ikke international kompetence til at behandle sagen," lød det i den næste mail fra en anden medarbejder i Statsforvaltningen.

Statsforvaltningen: Tyder på fejl
I Statsforvaltningen oplyser fuldmægtig Ann Mølgaard, at der ikke er nogen tvivl om, at de godt kan føre en faderskabssag mod mænd, der bor her i Danmark, selv om barnet er født i udlandet.

Ann Mølgaard ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men vurderer, at det lyder som om, at der er sket en fejl.

"Hvis det er korrekt, hvad der er oplyst, synes jeg, at kvinden skal henvende sig på ny. Hvis der er en dansk mand involveret, skal vi have kigget på, om vi skal behandle sagen," siger hun til Fagbladet FOA.

Statsforvaltningen kører dog kun en sag om faderskab, hvis kvinden kan sandsynliggøre, at hun har haft et forhold til en dansk mand. Hun skal også kunne dokumentere, at barnet er født med en fødselsattest. Der må heller ikke i forvejen køre en faderskabssag i kvindens hjemland.

Læs også: Halvdanske børn bliver sikret bedre

Læs mere på temasiden: De forbudte børn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev