Annonce

To kvinder taler alvorligt sammen

De forbudte børn

Au pairer presses til abort


Op mod to gange om ugen får rådgivningsorganet Au Pair Network en henvendelse fra en au pair om graviditet.

Annonce

Jean Gocotano (tv) får jævnligt henvendelser fra au pairer, som er bange for at blive smidt ud af landet, fordi de er gravide. Arkivfoto // Johnny Frederiksen

Af Signe Højgaard
Journalist

Af Tue Wettergreen-Paltorp
Videojournalist

Annonce

Rådgivningstjenesten ’Au Pair Network’ får jævnligt henvendelser fra au pairer, der er gravide og ikke ved, hvad de skal stille op. I løbet af første halvår af 2013 fik rådgivningstjenesten 41 henvendelser fra au pairer, der handlede om graviditet. Det svarer til knap to henvendelser om ugen om emnet.

Det oplyser talsperson for au pairer i FOA Jean Gocotano.

”De spørger som regel, hvad de skal sige til værtsfamilien, og om de bliver sendt hjem, når de er gravide,” siger hun.

Jean Gocotano rådgiver kvinderne om, hvordan reglerne er i Danmark og anbefaler, at de fortæller deres værtsfamilie om, hvad der er sket.

”Selv om jeg forsøger at forklare, at de ikke må blive i landet, er der enkelte, der vælger at gå under jorden for at føde,” siger Jean Gocotano.

Presses til abort
En privatpraktiserende gynækolog fra Rungsted har oplyst over for Ekstrabladet, at 10 procent af de medicinske aborter hun foretager, er på au pairs fra Filippinerne. Rungsted er det sted i Danmark, hvor der er flest au pairer.

Læs også i Ekstrabladet: Læge vil ændre au pair pigers sexvaner

Jean Gocotano er også stødt på flere au pairer, som har fået spontane aborter.

”I de fleste tilfælde afviser manden at tage ansvar for barnet og råder kvinden til at få en abort. For de fleste filippinske kvinder er det meget traumatisk, fordi det i Filippinerne bliver anset for at være mord at få en abort,” siger Jean Gocotano og forklarer, at Filippinerne er et katolsk land, og abort er forbudt i landet.

Hun har sågar kendskab til et eksempel, hvor den danske mand sagde til sin filippinske au pair-kæreste, at han kun ville fortsætte forholdet, hvis hun fik en abort.

”De au pairer, der får en abort, holder det som regel skjult for værtsfamilien. Hvis værtsfamilien opdager, at de har været gravide, er de bange for at blive fyret. Det er også meget skamfuldt for kvindes familie i Filippinerne,” siger Jean Gocotano.

Halvdanske børn uden rettigheder

I modsætning til andre kvinder i Danmark, er au pairer ikke beskyttet mod fyring, når de er gravide. De mister tværtimod deres opholdstilladelse, job og bopæl på en gang.

”Migrantarbejdere mister deres job, når de er gravide. Men de er også mennesker, og burde blive behandlet mere humant,” siger Jean Gocotano.

Hun peger på, at børnene også kommer i klemme, når deres mor bliver udvist af Danmark, mens hun er gravid.

”I realiteten er der tale om halvdanske børn. Hvorfor skal de ikke have de samme rettigheder som andre børn med danske fædre,” spørger Jean Gocotano.

Se også: Gravide sendes ud af landet

Svært ved at forstå Danmark
Jean Gocotano var tidligere på måneden i New York for at deltage i en konference om migrantarbejdere. Her holdt hun tale om forholdene for au pair kvinder og deres børn her i landet.

”Folk havde svært ved at forstå, at det virkelig kan passe, at Danmark udviser gravide migrantarbejdere,” siger Jean Gocotano.

Langt de fleste gravide au pairer, som Jean Gocotano har talt med, har selv rejst hjem for at føde barnet. Hvis ikke de selv rejser, inddrager myndighederne deres opholdstilladelse, når de bliver gravide.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev