Med stigende smitte af omikron-undervarianten, BA.5, skal der nu tages flere forebyggende tiltag i brug.
Det var budskabet fra statsminister Mette Frederiksen (S), da hun sammen med sundhedsminister Magnus Heunicke (S), direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm og direktør for Statens Serum Institut Henrik Ullum præsenterede regeringens kommende strategi for covid-19 i Danmark frem til foråret.
“Vi handler nu for at beskytte de særligt sårbare og ældre,” sagde Mette Frederiksen.
Her er, hvad du skal vide om test, boosterstik og BA.5:
Plejepersonale opfordres til at lade sig teste igen
Henover sommeren anbefales plejepersonale i social- og ældreplejen at teste to gange ugentligt med en antigenselvtest. Fra den 15. august opfordres der igen til PCR-test hver 14. dag.
Samtidig lyder anbefalingen, at pårørende til 85+-årige på plejehjem, eller som modtager hjemmepleje, kan få udleveret en selvtest og opfordres til at tage én, når de kommer på besøg.
“Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde smitten ude af plejehjemmene,” sagde Mette Frederiksen, der også nævnte, at sundhedsmyndighederne dagligt holder øje med, om der er behov for nye tiltag i ældreplejen.
Alle over 50 år får tilbudt revaccination
Allerede fra på mandag bliver det muligt for særligt sårbare at få et boosterstik – det kan være de ældste, dem med en immunsvækkelse som kræftsygdom, svær overvægt eller nedsat funktionsevne, sagde Søren Brostrøm. Den udvidede adgang til det ekstra vaccinestik foretages på baggrund af en individuel vurdering af en praktiserende læge eller sygehuslæge.
Fra den 15. september vil alle beboere på plejehjem og særligt sårbare ældre få tilbudt et boosterstik, og fra den 1. oktober bliver vaccinen tilgængelig for alle over 50 år.
Der bliver ikke målrettet en særlig vaccinationsindsats mod medarbejdere i pleje- og sundhedsvæsenet, som vi har set ved tidligere vaccineudrulninger.
Strategien er et samfund uden restriktioner
Selvom hun ikke ville give garantier, sagde Mette Frederiksen, at vi ikke går en fremtid i møde med massive restriktioner.
“Med den viden vi har nu, og med den store vaccinetilslutning i Danmark, som vi tillader os at regne med fortsætter i efteråret, så ser vi ikke et efterår og en vinter med store restriktioner og nedlukninger,” sagde hun.
Søren Brostrøm kaldte den stigende smitte med BA.5 for “en lille sommerbølge”, og hvis den følger mønsteret fra andre lande, vil kurven knække om en måneds tid. Dog forventer sundhedsmyndighederne stadig en vinterbølge af covid-19, når vi rammer de kolde måneder.
“Vi ved, at coronaen har sæsonvariation, og vi ved, når vi rykker tættere sammen får vi mere smitte. Derfor er strategien stadig, at vi skal have et åbent samfund,” sagde Søren Brostrøm.
På pressemødet blev det også nævnt, at BA.5 er mere smitsom end omikronvarianterne fra i vinters, men der er ikke noget, der tyder på, at den giver et mere alvorligt sygdomsforløb.
Læs mere om corona på FOA.dk.