Annonce

dans

Fra grisefest til regeringsrådgiver: Lotte er udpeget til panel for ny ældrelov


Plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch og social- og sundhedsassistent Mona Jepsen er blevet udpeget til at være medlemmer af et rådgivende panel, hvor de som hverdagseksperter skal give råd og vurdere konkrete forslag til en kommende ældrelov. ”Vi skal have nærværet tilbage,” lyder det fra begge.

Annonce

For plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch (nummer to fra venstre i rødt) og hendes medarbejdere er et godt samarbejde med de pårørende alfa og omega. Derfor har de blandt andet inviteret de pårørende på ’charterrejse’ med grisefest og sangria på Dragsbækcenteret. Erfaringen med pårørendesamarbejde vil Lotte bringe med ind i sit arbejde som medlem af regeringens rådgivende panel. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Stewardesse den ene dag, regeringsrådgiver den næste. For seks måneder siden optrådte plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch som stewardesse, da de holdt grisefest på Dragsbækcentret i Thisted. I går onsdag blev hun udpeget til at hjælpe regeringen med at formulere den kommende ældrelov.

Der skal nemlig gøres op med bureaukrati, papirarbejde og kontrol i ældreplejen, lyder meldingen fra regeringen. I stedet skal der mere nærvær og relationsarbejde på medarbejdernes to-do-lister.

Men hvordan kommer vi derhen på den bedste måde? Det skal Lotte Kjærgaard Bloch og resten af et rådgivende panel med hverdagseksperter og tre ekspertgrupper hjælpe med at svare på.

Læs også: Nu kommer pårørende med kage i stedet for at lede efter fejl

4,5 times arbejde per journal

Lotte Kjærgaard Bloch er uddannet både social- og sundhedshjælper og -assistent og arbejder i dag som leder på plejecentrene Dragsbækcenteret i Thisted og Klitrosen i Klitmøller. Med i alt 30 års erfaring fra ældreplejen har hun været førstehåndsvidne til udviklingen hen mod det, hun kalder et ’tilsynsregime’, som hun synes, der skal gøres op med.

Sidste år havde hun tre forskellige tilsyn på besøg – alle uden anmærkninger – men hun kunne konstatere bagefter, at de havde brugt 4,5 times arbejdstid per journal forud for besøgene for at leve op til de øgede dokumentationskrav.

”Men hvem giver det værdi for? Gamle Maren er formentlig ligeglad. Vi skal have tilsynsregimet vendt til noget mere tillid. Jeg vil gerne have omsorg og nærvær med beboerne og relationer til deres pårørende, frivillige og andre gæster i huset. Stjernestunderne er de vigtige.”

”Synlig og nærværende ledelse er for mig essentielt, og dokumentation er nødvendig og uundgåelig, men det bør kunne gøres lettere og mindre omfangsrigt, så medarbejderne kan bruge deres primære tid i relationen og nærværet med beboerne i stedet,” siger hun.

Lotte
Her en stjernestund sidste år, hvor Dragsbækcentret holdt grisefest for beboere og pårørende. Lotte og personalet var selvfølgelig klædt på til lejligheden. To tidligere beboere på Dragsbækcentret har testamenteret en millionarv til ’tant og fjas’ til plejecenteret. Tobias Stidsen

Mere nærvær og anerkendelse

I alt er fem personer med en baggrund som social- og sundhedsassistent udpeget til at sidde i det rådgivende panel. Udover Lotte Kjærgaard Bloch er Mona Jepsen, som arbejder på plejecenter Kærdalen i Varde, en af dem.

Hun synes, at det er ’lidt vildt’ at være blevet udpeget. Men hun glæder sig meget til at komme i gang med arbejdet. Ligesom Lotte Kjærgaard Bloch håber hun på, at ældreloven giver plads til mere nærvær med borgerne.

”Kan vi få sorteret noget af det fra, vi ikke behøver at gøre? Kan vi få skabt noget mere tillid til os medarbejdere, så vi kan få anerkendt, at vi jo faktisk er mega fagligt dygtige? Vi skal få skabt noget rum, så vi kan være mere nærværende overfor borgerne,” siger hun.

”Vi bruger meget tid på dokumentation, og noget af det er jo vigtigt. Jeg tror ikke, man kan fjerne alt, men jeg tror godt, man kan fjerne noget.”

Mona JEpsen
Mona Jepsen er social- og sundhedsassistent og udpeget til at sidde i det rådgivende panel, der skal guide og vurdere regeringens forslag til den kommende ældrelov. ”Det er ikke hver dag, man får invitationer fra ministeriet. Det er jo en stor opgave. Jeg er da stolt,” siger hun. Anna Cathrine Leth Christiansen
Både social- og sundhedsassistent Mona Jepsen og plejecenterleder Lotte Kjærgaard Bloch håber på, at den nye ældrelov på sigt kan hjælpe på de rekrutteringsudfordringer, som faget har. At der kan skrues ned for dokumentationskravene, så medarbejderne får plads til deres faglighed og på den måde også et bedre arbejdsmiljø.

Et godt arbejdsmiljø er nemlig afgørende for at kunne rekruttere, og det kommer ikke af sig selv. Det kræver fokus og vedholdende arbejde, fortæller Lotte Kjærgaard Bloch.

”De medarbejdere, jeg har, er meget dedikerede. De har hjertet på rette sted, og de vil det så gerne. Men rammerne er vanskelige. Pengene er blevet mindre og mindre i alle årene, og opgaveporteføljen og kravene stiger år for år. Et godt arbejdsmiljø er en kamp. Og vi kan ikke rekruttere uden et godt arbejdsmiljø. Men det giver så meget værdi for både beboere, pårørende og øvrige gæster af huset, når medarbejderne trives og er glade,” siger Lotte Kjærgaard Bloch.

”Hvis vi ikke får vendt bøtten, så det her fag bliver et, som folk søger ind i, så kollapser ældreplejen. Den er ikke længere.”

Panelet består udover Mona Jepsen og Lotte Kjærgaard Bloch af pårørende, medarbejdere på ældreområdet og politikere fra de faglige organisationer, herunder sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, Torben Hollmann. I ekspertgrupperne sidder forskere, centrale interessenter og kommunale ældrechefer.
 
Alt i alt et hold, som social- og ældreminister Astrid Krag (S) kalder ’stærkt’ og med ’dedikerede ildsjæle’ ombord.
 
”Vi skal ikke detailstyre fra Christiansborg. De gode løsninger skal vokse frem fra hverdagen og komme fra dem, der kender udfordringerne på plejehjemmene og i hjemmeplejen. Jeg ser frem til samarbejdet om at skabe en ældrepleje med mere tid til omsorg og mindre bureaukrati, så vores ældre får den varme og værdige alderdom, de fortjener,” siger hun i en pressemeddelelse.
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev