Nogle forældre ringer ind til forældreorganisationen FOLA med dårlig samvittighed over, at de bliver nødt til at sende børn af sted, selv om deres daginstitution igen har opfordret til at holde børnene hjemme.
Nogle ringer ind og siger, de ikke længere kan holde til at passe små børn og arbejde samtidigt. Nogle har ondt i maven over, at de skal aflevere deres barn hos medarbejdere, barnet ikke kender i en institution, der hænger på med det yderste af neglene på grund et alt for højt sygefravær. Eller at de ikke ved, hvad de skal gøre, når institutionen lukker.
”Forældrene er slidte nu. De kan ikke mere. De har holdt til den her situation i to år, og de føler ikke, de har mere at give af. Det er især forældre med jobs, hvor de ikke kan arbejde hjemme, der ringer og er kede af det,” siger Signe Nielsen, der er formand for forældreorganisationen FOLA og understreger, at mange af de jobs, hvor man ikke kan arbejde hjemme, er de jobs, FOAs medlemmer varetager – i plejen, i sundhedsvæsenet og ude i dagtilbuddene.
Læs også: Minister til kommuner: Brug nu nødbremsen
Umulig situation
Rettighederne er lige nu ikke tilstrækkelige, mener Signe Nielsen.
”Vi har brug for bedre rettigheder til forældre, når deres børn er syge eller hjemsendte. For eksempel at de har lov til at være hjemme, hvis deres daginstitution lukker eller hvis børnene bliver sendt i nødpasning. Det behøver ikke at være på fuld løn – for eksempel kunne man vælge at udvide den ordning, hvor forældre har ret til 10 dage på dagpenge, hvis deres barn har corona eller er nær kontakt så den også gælder, når skolen eller institutionen lukker,” siger Signe Nielsen og understreger, at børnefamilierne i den grad har holdt for i de to år, der er gået med corona.
Tal fra Kommunernes Landsforening (KL) viste da også, at 21 procent af personalet i sidste uge var fraværende i landets dagtilbud, fordi de var hjemsendt til test, isolation eller nærkontakt. Ugen før det var tallet 16 procent.
”Lige nu føler forældrene sig hverken som gode forælder eller gode medarbejdere. De har dårlig samvittighed, uanset om de vælger at sende barnet af sted eller bliver hjemme, og de er stressede. De har brugt de muligheder, der er, og mange har ikke flere feriedage eller omsorgsdage tilbage,” siger Signe Nielsen og understreger, at hun ved, at institutionerne gør, hvad de kan.
”Vi plejer at sige, at der som minimum skal være én person på stuen, som barnet kender, men bare det er faktisk svært for institutionerne lige nu,” siger hun.
Læs også: Overblik: Det skal der til, før daginstitutioner kan lukke
Kortere isolation
Kommunernes Landsforening (KL) og Dansk Industri (DI) appellerede fredag til, at Sundhedsstyrelsen igen ser på reglerne for isolation igen, så isolationsperioden bliver kortere end de oprindelige syv dage. Mandag satte Sundhedsstyrelsen da også isolationsperioden ned til fire dage ved få eller ingen symptomer og ændrede retningslinjerne, så man nu må bryde sin isolation, når symptomerne er overstået i stedet for at man skal være symptomfri i 48 timer. Lige som nære kontakter heller ikke skal isolere sig selv længere.