Medarbejderne i den kommunale hjemmepleje i Kolding Kommune skal ikke tilbage i det private hjem, hvor de blev videoovervåget og i flere tilfælde følte sig truet af ægtefællen til en plejekrævende kvinde.
Tilbage i april meddelte medarbejderne kommunen, at de ikke ville acceptere at blive videoovervåget og derfor nægtede at udføre arbejde i hjemmet. Siden har et privat plejefirma givet kvinden hjælp og pleje, og fra 1. februar rykker et nyt plejefirma - Carelink - ind i hjemmet på permanent basis.
Læs også: Ansatte efter ægtefælle-chikane: ”Han knækker os én for én”
I mellemtiden har sagen også været for Arbejdsretten, som i september afgjorde, at medarbejderne ikke kan nægte at arbejde under videoovervågning.
Alligevel ser kommunen det ikke som en holdbar løsning at sende sine medarbejdere tilbage i hjemmet, oplyser seniordirektør Annette Lund:
Læs også: FOA taber principiel sag i Arbejdsretten om overvågning af ansatte
“Den nye løsning er en konsekvens af, at sagen er gået rigtig meget i hårdknude. Der er komplet mangel på tillid og tryghed fra begge sider - både i hjemmet, som ikke var trygge ved hjælpen, og hos vores medarbejdere, der oplevede det som utrygt at træde ind i hjemmet. Det er en meget speciel sag, og derfor laver vi en speciel løsning.”
“Jeg ville ønske, vi aldrig var endt i denne konflikt, og at vi meget tidligere havde fået taget hånd om den. Det er ikke fordi, vi ikke forsøgte, men vi kom ikke ordentlig omkring det,” siger Annette Lund.
Dyr løsning
Seniordirektøren lægger ikke skjul på, at den permanente løsning med et privat vikarbureau er væsentligt dyrere, end da kommunen selv varetog opgaven - også selvom kvinden ikke er visiteret til mere hjælp end før.
“Hjælpen leveres på en anden måde, da medarbejderne fra Carelink kun har opgaver i det pågældende hjem og ikke skal besøge andre borgere. Det betyder, at de undgår forsinkelser, som var en primær kilde til utryghed og manglende tillid, og som gav mange konflikter i hjemmet. Det fjerner vi med denne løsning,” siger Annette Lund og fortsætter:
“Vi forsøgte også at have et fast team i hjemmet, men det er forbundet med forhindringer, når vi er et stort kommunalt system, der skal dække alle vagter og er pressede af rekrutteringsudfordringer.”
Selvom løsningen er markant dyrere, vil den ikke medføre besparelser for den kommunale hjemmepleje, garanterer seniordirektøren.
I FOA Kolding glæder det afdelingsformand Jens Lund, at der nu er fundet en permanent løsning og dermed også en afklaring for medarbejderne i den kommunale hjemmepleje.
”Jeg har opfattelsen af, at langt de fleste er tilfredse med den kommunale hjemme, men her er det gået galt. Vores medlemmer ville gerne tage sig af kvinden, men de ville ikke arbejde under krænkende overvågning. Så har man fundet denne løsning, og det tror jeg er klogt. Det ville være svært for vores medlemmer at komme tilbage med den forhistorie, der er,” siger Jens Lund.
Nye konflikter skal forebygges
I kontrakten med Carelink er også skrevet ind, at firmaet vil kunne levere specialløsninger i andre hjem, hvis der opstår behov for det, oplyser Annette Lund, men tilføjer, at det forhåbentlig aldrig bliver nødvendigt, fordi kommunen nu øger fokus på at forebygge konfliktfyldte situationer.
“Den vigtigste erfaring, jeg har gjort mig, er, at vi har enormt ærekære medarbejdere, som dagligt klarer utroligt svære situationer helt alene ude i det enkelte hjem. Men at det også kan være en forhindring for, at de søger hjælp i tide. Det kan sløre ledelsens billede af, hvad der foregår, fordi man som medarbejder ikke får fortalt, at noget er svært, fordi man måske tænker, at det kun er svært for mig. Det skal vi være meget årvågne over for,” siger Annette Lund.
“Derfor skal vi have talt med alle vores medarbejdere om, at det er enormt vigtigt, at de melder til deres planlægger, når de oplever konflikter. Får planlæggeren sådanne meldinger fra to eller tre medarbejdere, går hun videre til lederen, der er i samarbejde med tillids- og arbejdsmiljørepræsentant laver en handleplan, mens konflikten fortsat er lille,” fortsætter hun.
Som eksempler på værktøjer nævner seniordirektøren muligheden for supervision til personalet, en pårørendeguide til pårørende i krise samt en borgerrådgiver, der kan rådgive om klagemuligheder, så eventuelle frustrationer ikke rammer medarbejderne i hjemmet.
Derudover er Kolding en af flere kommuner, der har modtaget midler fra Socialstyrelsen til forsøg med to til tre faste teams i hjemmeplejen det kommende år, oplyser Annette Lund.