Annonce

selvtest

Tema: Coronavirus

Daglige selvtest af både medarbejdere og besøgende skal beskytte plejehjem og bosteder


Otte millioner selvtest er på vej ud i ældreplejen og sociale tilbud som bosteder. Testene er til både medarbejdere og besøgende, der dermed får mulighed for at teste sig selv, før de starter arbejdsdagen eller besøger et sårbart familiemedlem.

Annonce

Fra på mandag forventes selvtestene at være klar til medarbejdere og besøgende i ældreplejen og sociale tilbud. Colourbox

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

For at beskytte ældre og sårbare borgere på plejehjem og sociale tilbud mod coronasmitte, bliver det fremover muligt for både medarbejdere og besøgende at tage en gratis selvtest, når man ankommer. Det oplyser Social- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Det er vigtigt, at borgere i ældreplejen og på sociale tilbud skærmes mod den stigende coronasmitte i samfundet, siger social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Læs også: Ansatte i dagtilbud smittes mere end på hospitaler og plejehjem – se, hvor smitten er størst

"Med selvtest til medarbejdere og besøgende vil vi sikre, at man lokalt kan værne mod at bringe smitten ind. Og vi fjerner en af de barrierer, der i en travl hverdag kan afholde nogle medarbejdere og pårørende fra at blive testet, før de kommer i kontakt med ældre og sårbare mennesker," siger Astrid Krag og tilføjer:

"Mens vi øger testmulighederne, kan det ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at alle, der har mulighed for det, lader sig vaccinere, så vi beskytter de mennesker, som risikerer livet, hvis de bliver smittet.”

Disse grupper kan få en selvtest

  • Personale på sociale tilbud, som har beboere/brugere, der er i risiko for et alvorligt sygdomsforløb med smitte med covid-19, uanset vaccinationsstatus.
  • Personale i ældreplejen som et ekstra supplement til den eksisterende testindsats, uanset vaccinationsstatus.
  • Besøgende på plejehjem og sociale tilbud som en mulighed for de besøgende, uanset vaccinationsstatus.

Ordningen skal supplere de testmuligheder, der allerede findes i dag.

Sundhedsmyndighederne anbefaler ekstra tests på social- og ældreområdet, og arbejdsgiverne vil have mulighed for at kræve, at ansatte lader sig teste, hvis det er nødvendigt for at undgå smitte. Et sådant krav forudsætter, at arbejdsgivere følger bestemte procedurer og bl.a. inddrager samarbejdsudvalget lokalt.

Indtil nu har gratis selvtest kun været tilbudt løst tilknyttet personale på plejehjem og i hjemmeplejen, men fremover kan alle ansatte altså tage en daglig selvtest. Initiativet gælder også på sociale tilbud, som har særligt sårbare beboere og brugere.

Kilde: Social- og Ældreministeriet

 

+
Det forventes, at kommunerne kan gå i gang med indsatsen med gratis selvtest for ansatte og besøgende allerede fra mandag den 20. december. 

I alt otte millioner selvtest forventes at være fordelt til kommunerne senest 19. december, fremgår det af pressemeddelelsen.

På et pressemøde torsdag aften kom det frem, at smittede medarbejdere, havde været på arbejde og taget sig af sårbare borgere. Fredag præciserede Annette Lykke Petri, direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed, det udsagn:

“Vi er i Styrelsen for Patientsikkerhed i daglig kontakt med rigtig mange kommuner – særligt de kommuner, hvor smitten er høj. Vi modtager via den kommunale sundhedstjeneste information om smitte på blandt andet skoler, plejehjem, bosteder mv. og yder på den baggrund råd og vejledning til de enkelte kommuner om håndtering af smitteudbrud." 

"Det er herfra, at vi har viden om enkelttilfælde af smittet, asymptomatisk personale, der tager sig af smittede borgere. Vi ser det som et udtryk for, at det for kommunerne kan være det muliges kunst at få enderne til at mødes, selvom det på ingen måde er i overensstemmelse med de sundhedsfaglige retningslinjer. Disse eksempler har vi gjort opmærksom på i sammenhænge, hvor også KL har deltaget."

Nye restriktioner skal beskytte ældre og sårbare

Udover ordningen med gratis selvtest præsenterede regeringen forslag til en række yderligere restriktioner på et pressemøde fredag eftermiddag for at bremse den hastigt stigende smittespredning. Restriktionerne rammer især kulturlivet for at undgå såkaldte 'superspreder-begivenheder'.

”Vi skal alle sammen begrænse vores sociale kontakter,” sagde Mette Frederiksen og oplyste, at flere end 11.000 er blevet konstateret smittet med coronavirus det seneste døgn.

Målet med restriktionerne er i høj grad at beskytte ældre og sårbare og sikre, at sundhedsvæsenet kommer gennem vinteren, forklarede statsminister Mette Frederiksen.

Det er særlig den nye omikron-variant, som vækker bekymring.

”Data tyder på, at omikron er langt mere smitsom end delta-varianten. Men der er stadig meget, vi ikke ved, men myndighedernes vurdering er, at den om kort tid er dominerende, og derfor er der brug for yderligere restriktioner,” sagde Mette Frederiksen, inden hun på ny opfordrerede til, at alle, der er inviteret til vaccination, bliver vaccineret hurtigst muligt.

Ny vaccinationshjælpelinje fra Røde Kors

Røde Kors har fået midler til at udvide deres eksisterende hjælpeordning Parat netværk, der kan guide og støtte borgere til at blive vaccineret. Eks. ved at hjælpe borgere der har svært med booking af vaccination, ledsage og støtte borgere til vaccination og vejlede borgere, der har svært ved at forholde sig til vejledninger omkring vaccination. Hjælpelinjen vil også kunne informere om, hvor man lettest bliver vaccineret i sit nærområde.

Det er også muligt for medarbejdere i kommunerne, pårørende, frivillig eller lignende at booke på borgerens vegne. Kommunernes medarbejdere vil derfor også kunne henvise borgerne til hjælpelinjen i dialogen med borgerne, og evt. også hjælpe ift. at søge hjælpen. Bookning af hjælp kan ske via dette link: Ledsagelse til vaccination mod corona | Røde Kors (rodekors.dk) eller ved at ringe til 3529 9660 alle dage mellem kl. 10-16.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev