Rasmus Brohave var i weekenden på Social- og sundhedsskolen i Vejle, for at lære de unge mennesker, hvordan man repræsenterer sin uddannelse på nettet.
Tobias Stidsen
Af
Simon Marvig Ravn
Journalist
I weekenden mødtes 130 social- og sundhedsassistent og -hjælperelever fra hele landet på sosu-skolen i Vejle for at lære, hvordan man bedst fortæller om faget på sociale medier.
Emma List er 16 år, og læser til social- og sundhedsassistent. En uddannelse hun elsker. I folkeskolen fik hun ellers at vide af ungdoms- og uddannelsesvejleder, at hun ikke skulle vælge en erhvervsuddannelse. Det var hun for klog til.
"Det var ligesom et slag i hovedet. De, der skulle hjælpe mig med at vælge en uddannelse, sagde ordret til mig, at jeg var for klog til sosu-uddannelsen. Det, synes jeg, er et forfærdeligt tabu."
Emma trodsede vejlederen og valgte uddannelsen, og i weekenden var hun en ud af 130 elever, der var på sosu-skolen i Vejle for at lære at blive ambassadør for uddannelsen og være med til at give uddannelsen et bedre ry blandt de unge.
"Mange af dem jeg kender, der tager uddannelsen, har følt sig dumme hele livet, fordi det er, hvad de voksne siger. Det synes jeg, de skal stikke op, hvor solen ikke skinner," siger hun.
"Der er så mange fordomme, at det holder folk væk fra uddannelsen. Fordomme om, at vi bare skal hjælpe med toiletbesøg. Om at alle sosu'er er overvægtige og grimme. Det er fordomme, der lyder som om, de kommer fra en børnehave," siger Emma og tilføjer:
"Det er en vigtig uddannelse. Jeg vil ikke have, at sosu-uddannelsen bliver glemt. Der er fede omgivelser, gode undervisere og et fantastisk miljø. Jeg føler, at på sosuskolen er der farverigt, og man kan være den man er."
"Min farmor havde brækket benet inden hun døde. Det betød, at der altid var en social- og sundhedsassistent, der kom ud til hende. Det var altid den samme, Annemette, og der opstod et bånd imellem de to. Det betød, at min farmor havde det meget bedre psykisk, inden hun døde. Annemette hjalp min farmor med at kunne overskue hverdagen, og det hjalp hele familien". Emma List, 16 år.
Tobias Stidsen
"Det er ikke mange unge, der ser TV Avisen"
Også Camilla Jørgensen på 19 år var med i weekenden. Hun har været sosu-ambassadør i tre år. Hun vil gerne være den slags person, hun selv manglede, da hun skulle vælge en uddannelse.
"Jeg vil give dem den viden, som jeg ikke selv havde. Ofte ved UU-vejlederne ikke engang, hvad EUX'en er for en uddannelse."
Camilla har selv mødt de samme fordomme som Emma. Det er fordomme om, at det er en uddannelse man tager, hvis man ikke kan klare gymnasiet.
"Jeg har fået at vide, at jeg er for klog til at tage en erhvervsuddannelse. Det mødte jeg rigtig meget. UU-vejlederne sagde, at fordi jeg havde karaktergennemsnittet til det, skulle jeg selvfølgelig tage gymnasiet."
Formålet med mødet på sosu-skolen i Vejle var netop at lære de unge ambassadører, hvordan man fortæller om faget. Det skal de gøre gennem de platforme, der giver mest mening.
"Det handler om at få budskabet ud de steder, hvor det giver mening. Der er ikke mange unge, der sætter sig ned og ser TV Avisen," siger Emma List.
Emma poster et billede på nettet, hvor hun viser, hvad sosu-uddannelsen går ud på. Det er f.eks. billeder fra undervisningen om, hvordan man giver et høfligt og respektfuldt kram.
"Jeg vil gerne vise, hvor praktisk undervisningen er," siger hun.
"Da vi i 8. klasse skulle ud og prøve de forskellige uddannelser af, blev jeg fuldstændigt skræmt væk af sosu-skolen. Jeg sad der med pubertetsfnidder og blå mandag i hovedet, og skulle høre på, hvordan man vasker et menneske. Det var meget grænseoverskridende. I dag synes jeg, at det er fedt, at uddannelsen er teori i praksis. Men man skal være lidt moden, for at kunne klare sig igennem det." - Casper Jensen, 19 år.
Tobias Stidsen
"Bare de små ting som at give støttestrømper eller dosere medicin, giver mig en glæde og tilfredshed. Jeg synes, at medicin er virkelig interessant, og jeg har en stor viden om det. At dosere det, er for mig en meget lille ting, men det kan være utroligt krævende for de ældre. Hvis man har halvtreds bøtter piller, kan det være meget uoverskueligt. Der kan jeg gøre en lille ting, der hjælper rigtig meget". - Camilla Jørgensen, 19 år.
Tobias Stidsen
Unge mangler viden om social- og sundhedsuddannelsen
Youtuberen Rasmus Brohave var i weekenden til stede for at undervise i, hvordan man laver indhold til nettet, der forklarer hvad uddannelsen går ud på.
"De skal lære at være deres uddannelses ansigt udadtil, og hvordan man udtrykker sig på sociale medier," siger Rasmus Brohave. "De skal have skabt en masse interesse for deres uddannelse."
Camilla Jørgensen har selv været med i en af Rasmus Brohaves videoer, i serien "hvad kan jeg blive". Videoen handler om at være social- og sundhedsassistent.
"Jeg vil ikke tvinge folk til at tage uddannelsen, men jeg synes, at de skal vide, hvad det handler om," siger Camilla.
Casper Jensen er 19 og ambassadør fra sosu-skolen på Bornholm. Han mener, at der er brug for mere forståelse for, hvad social- og sundhedsassistenter laver.
"Man ved, at en murer han murer, en vvs'er arbejder med vand og en elektriker med strøm. Men der er en gråzone med sosu'er. Folk mangler simpelthen viden," siger han og tilføjer:
"Da jeg gik i folkeskole, blev vi alle pumpet i hovedet med, at vi skulle på gymnasiet. Så det kan godt lyde lidt popsmart at skulle lave opslag på Instagram om uddannelsen, men hvis der er nok, der gør det, begynder man måske at tænke i folkeskolen, at sosu også er en mulighed," siger han.