Annonce

Familie med mor, far og tre børn. Foto: Michelle Madsen

Tema: Syge børn

Dansk forældrepar i Norge har 40 dage med fuld løn til at passe syge børn


Pædagog-parret Louise Mejdal Nielsen og Bugge-Stener Dyeremose oplever en stor ro ved, at de i Norge har ret til at passe deres børn, når de er syge. Lignende muligheder for danske forældre, debatteres i dag i Folketinget.

Annonce

"Den norske ret til barnets sygedage har gjort det lettere for os at bo i Norge som familie," siger Bugge-Stener Dyeremose. I Danmark var det ofte svært for forældreparret at finde pasning. Børnene (fra venstre) Viggo, Asker og Sander trives med at bo i Norge. Michelle Madsen

Af Michelle Madsen
Journalist

Annonce

Udsigten til en eller to barnets sygedage.

Det er noget, som direkte afholder Louise Mejdal Nielsen og Bugge-Stener Dyeremose fra at flytte tilbage til Danmark med deres tre sønner. I Norge har de to pædagoger langt bedre mulighed for selv at passe deres tre børn, når feber og mavesmerter melder sig. De har ifølge norske regler ret til 40 dage om året, hvor de med fuld løn kan tage fri for at passe syge børn.

”I Danmark var det en kabale, der skulle gå op, når en af vores sønner blev syg, og sygedagene var brugt op. Jeg gruer virkelig over at skulle vende tilbage til Danmark af den grund,” siger Louise Mejdal Nielsen, der ligesom sin mand er 41 år.

Hun forstår udmærket de forældre, der har stillet borgerforslaget om, at forældre bør have ret til at passe syge børn i al den tid, børnene er syge. Borgerforslaget fik over 50.000 underskrifter og skal i dag, torsdag,  andenbehandles i Folketinget.

”Det danske system lægger op til, at bedsteforældrene må træde til, men det er ikke alle, der har den mulighed,” siger hun.

Både Louise Mejdal Nielsen og Bugge-Stener Dyeremose er ansat i det offentlige i Norge. Hun arbejder som pædagog i en børnehave, og han arbejder som socialpædagog i psykiatrien. De bor i Sandvika, der ligger 15 kilometer vest fra Oslo, sammen med deres tre børn; tvillingerne Sander og Viggo på 10 år og Asker på 6 år. Familien flyttede fra Holstebro til Sandvika i 2015.

Det vægtede højt i flytteovervejelserne, at det var lettere for dem at finde job som pædagoger i Norge, og de fik bedre muligheder for at få arbejdsliv til at harmonere med tre børn.

Læs også: Borgerforslag når gylden grænse: Måske får du ret til flere barnets sygedage

Bedre stillet i Norge

Som offentligt ansat kan du i Danmark få helt eller delvist fri med løn på barnets første og anden sygedag, hvis en række betingelser er opfyldt. Herunder at det er foreneligt med forholdene på tjenestestedet. Det er altså ikke en automatisk ret, du har.

Anderledes er det i Norge.  Her har hver forælder som udgangspunkt ret til 10 sygedage med fuld løn årligt per barn under 12 år. Det afhænger af antallet af børn og ens livssituation, hvor mange dage hver forældre har ret til. Er man enlig eller har forælderen et barn med en kronisk lidelse, kan der opnås flere dage.

Louise Mejdal Nielsen og Bugge-Stener Dyeremose har hver fået tildelt fem dage ekstra, da seks-årige Asker lider af kronisk astma.

”Det giver en stor tryghed, at vi selv kan tage vare på vores børn, når de er syge, uden det giver dårlig samvittighed over for jobbet,” siger Louise Majdal Nielsen.

Rettens til barns sygedage i Norge

I Norge har hver forælder som udgangspunkt ret til 10 sygedage med fuld løn årligt per barn under 12 år. Har man to børn under 12 år, gælder det 15 dage årligt per barn.

Fra fjerde sygedag kan der kræves en lægeerklæring.

Hvis forælderen tager fri mere end ti dage, så har arbejdsgiveren mulighed for at få refusion af staten for udgiften. Læs om barns sygedage i Norge.

+

Den dårlige samvittighed 

Da familien boede i Danmark var det netop ofte forbundet med dårlig samvittighed over for ens børn og ens arbejdsplads, når et barn blev syg. Bugge-Stener Dyeremoses forældre var på arbejdsmarkedet, og Louise Mejdal Nielsen havde kun sin mor, der kunne træde til og hjælpe med pasning.

”Jeg oplevede det som meget stressende at finde nogen, der kunne passe mit syge barn. Allerhelst ville jeg jo gerne selv blive hjemme, fordi mit barn havde brug for omsorg fra en forældre,” siger Louise Mejdal Nielsen

”I Norge får vi mindre dårlig samvittighed over for arbejdspladsen, når vi bliver hjemme med et sygt barn. Sygedagene er en del af vores arbejdskontrakter og arbejdskulturen. Der er generelt en bedre normering, og kollegerne skal derfor ikke nødvendigvis løbe hurtigere ved ens fravær,” siger Bugge-Stener Dyeremose, der også nævner, at arbejdsgiveren i nogle tilfælde indkalder vikar som substitut.

Den norske regering indførte for tre år siden minimumsnormeringer i daginstitutioner. Vuggestuer skal have mindst én pædagogisk medarbejder til tre børn, og mindst én medarbejder til seks børn i børnehaver. Omkring 94 procent af institutionerne opfylder mindstekravet. Den danske regeringen og støttepartierne blev enige om at indføre et lignende krav, som skal træde i kraft 1. januar 2024.

Læs også: Aftale forlænget: Risikogrupper og forældre til hjemsendte børn kan få refusion

Har aldrig brugt alle dage

Bugge-Stener Dyeremose og Louise Majdal Nielsen oplever, at de 40 dage mere end dækker deres behov.

”Vi har ikke været i nærheden af at bruge alle dage. Det giver en ro og tryghed, at du har muligheden. Vi har færre bekymringer i forhold til pasning i Norge. Og det skal ses i lyset af, at vores familie bor i Danmark,” siger Louise Majdal Nielsen.

Under coronapandemien er retten til barnets sygedage midlertidigt ændret i Danmark. Danske forældre har nu ret til 10 dage på barselsdagpenge, hvis deres børn er syge med corona eller er i isolation på grund af nærkontakt til en smittet.

I Norge har man under pandemien fordoblet antallet af barnets sygedage og udvidet forældres rettigheder til at bruge af dagene. For eksempel kan forældre bruge barnets sygedage til at blive hjemme med deres børn, hvis børnehave, skole eller SFO er lukket grundet corona.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev