Annonce

person stikkes i armen med vaccine foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

AstraZeneca-vaccine sat på pause: Det betyder det for dig


Udmeldingen om, at brugen af AstraZenecas vaccine mod covid-19 er sat på pause, rejser en række spørgsmål. Få svar herunder.

Annonce

Skal jeg være bekymret, hvis jeg er blevet vaccineret med AstraZeneca? Jeg skulle have været vaccineret, hvad sker der nu? Få svar i artiklen. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Skal jeg være bekymret, hvis jeg er blevet vaccineret med AstraZeneca? Jeg skulle have været vaccineret, hvad sker der nu?

Ovenstående spørgsmål og en række andre har meldt sig, efter Sundhedsstyrelsen 11. marts meddelte, at alle covid-19-vaccinationer med AstraZeneca ud fra et forsigtighedsprincip er sat på pause i foreløbig 14 dage.

Læs også: Vaccinationer med AstraZeneca sættes på pause efter mistanke om alvorlige bivirkninger

Det sker efter, at der har været flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen, oplyser Sundhedsstyrelsen.

Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, men det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.

Frontpersonale må vente længere

Pausen betyder blandt andet, at ikke vaccineret frontpersonale under 65 år må vente længere tid på at blive vaccineret. Hvor meget længere er fortsat uvist - det afhænger af, om vaccinationer med AstraZeneca bliver genoptaget eller ej.

Foreløbig vil alle tider til vaccination med AstraZeneca de kommende 14 dage automatisk blive aflyst - det gælder både tider til første og andet stik.

Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering af AstraZeneca i uge 12.

Hvis det vurderes, at vaccinationer med AstraZeneca genoptages, vil man få mulighed for at bestille en ny tid senere. Hvis vaccination med AstraZeneca til gengæld ikke genoptages, forventer Sundhedsstyrelsen, at frontpersonale i stedet vil blive tilbudt vaccine med udgangspunkt alene i ens alder.

Hvis man som frontpersonale på 65 år eller derover har tid til vaccination med en ad de andre vaccinationer, kan man fortsat blive vaccineret som planlagt.

Ikke grund til bekymring

Hvis du allerede er vaccineret med AstraZeneca-vaccinen skal du som udgangspunkt ikke være bekymret. Samtidig understreger Sundhedsstyrelsen, at alvorlige bivirkninger efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen er meget sjældne, og at det fortsat er usikkert, om tilfældene med blodpropper skyldes vaccinen.

Men hvis du er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, bør du - hvis du oplever symptomer i mere end 3 dage - kontakte din læge.

Du bør også kontakte din læge, hvis du oplever nye symptomer efter de første dages milde symptomer, oplyser Sundhedsstyrelsen.

SST: Vigtigt, at borgerne er trygge

I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen gør direktør Søren Brostrøm det klart, at borgerne skal kunne føle sig trygge ved at blive vaccineret mod covid-19.

”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker.”

”Samtidig er det vigtigt for os, at borgerne er trygge ved det tilbud, vi giver dem, og stoler på, at vi kan stå inde for kvaliteten af de vacciner, som vi har i vores program. Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger," siger Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen har udgivet en række spørgsmål/svar om situationen med AstraZeneca. Spørgsmål og svar kan du læse herunder.

Hvad er der sket?

Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har iværksat en undersøgelse af AstraZeneca-vaccinen efter tilfælde, hvor ellers raske personer har fået blodpropper relativt kort tid (7-10 dage) efter, at de er blevet vaccineret. I få tilfælde har blodpropperne haft dødeligt udgang.

I seks andre europæiske lande har man pauseret vaccination med et specifikt parti af AstraZeneca-vaccinen.

Hvor alvorligt er det?

Fordi tilfældene med blodpropper er opstået relativt kort tid (7-10 dage) efter vaccination, vurderer Lægemiddelmyndighederne, at der er grund til at undersøge omstændighederne nærmere.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget én indberetning om dødsfald i Danmark på baggrund af blodpropper. Det vides endnu ikke om tilfældene skyldes vaccinen, så der er tale om en reaktion på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, alene på mistanken. Derfor vælger Sundhedsstyrelsen ud fra et ekstremt forsigtighedsprincip at sætte vaccinationer med AstraZeneca på pause, mens myndighederne undersøger det nærmere.

Jeg er allerede vaccineret med AstraZeneca - skal jeg nu være bekymret?

Alvorlige bivirkninger efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen er meget sjældne. Det er vigtigt at understrege, at det endnu ikke er fastslået, om tilfældene med blodpropper skyldes vaccinen fra AstraZeneca. Du behøver som udgangspunkt ikke at være bekymret og skal kontakte lægen, som du ellers ville.

Borgere, der er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, og som oplever længerevarende symptomer, dvs. mere end tre dage, bør gå til egen læge. Du bør også konsultere din læge, hvis du oplever nye symptomer inden for de 14 dage, efter at evt. almindeligt kendte, forbigående symptomer, som er oplevet de første dage efter vaccinationen, er forsvundet. De nye symptomer kan være vedvarende/tiltagende mavesmerter og/eller evt. vedvarende/tiltagende hovedpine, men det kan også være andre nye symptomer.

Jeg har fået første vaccination, hvad skal jeg gøre med anden vaccination?

Pauseringen betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere, der har en tid til første vaccination med AstraZeneca vaccinen. Det betyder også, at dem, der allerede har fået 1. stik og venter på 2. stik, foreløbig skal vente med anden vaccination.

Indtil videre skal du derfor afvente myndighedernes beslutning om, hvorvidt vaccinen fra AstraZeneca igen skal tilbydes. I de næste par uger vil du i hvert fald ikke blive vaccineret med denne. Herefter vil du høre nærmere.

Jeg har booket tid til begge vaccinationer, hvad skal jeg gøre?

Alle tider med vaccinen fra AstraZeneca i de kommende 14 dage vil blive aflyst. Du får besked, når du kan booke tid igen.

Får jeg senere tilbudt en anden vaccine?

Din vaccination inden for de kommende 14 dage er sat på pause. Du får besked, når du kan booke tid igen.

Skal jeg kontakte læge mm., hvis jeg er blevet vaccineret med AstraZeneca?

Du skal som udgangspunkt ikke kontakte din læge, hvis du har fået AstraZeneca.

Hvis du er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage skal du dog gå til lægen, hvis du oplever længerevarende symptomer, dvs. mere end tre dage, eller hvis du oplever nye symptomer inden for de 14 dage, efter at evt. almindeligt kendte, forbigående symptomer, som er oplevet de første dage efter vaccinationen, er forsvundet.

Hvad er de almindelige bivirkninger?

Alle vacciner har bivirkninger, og det gælder også for COVID-19 vaccinerne. Generelt er der tale om milde og forbigående bivirkninger.

De fleste vil opleve smerter, der hvor de er blevet stukket. Øvrige almindelige bivirkninger er f.eks. træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser, let temperaturstigning/feber samt rødme og hævelse på indstiksstedet. Generelt er der tale om tegn på, at kroppens immunsystem reagerer, som det skal på vaccinen. Hvis du oplever disse kendte og forbigående gener, behøver du ikke kontakte læge.

Hvorfor sætter Danmark vaccination med AstraZeneca på pause?

Det gør Sundhedsstyrelsen ud fra et ekstremt forsigtighedsprincip. Det er et led i den grundige overvågning, der foregår i forbindelse med udrulning af vaccinerne mod covid-19, at myndighederne reagerer tidligt, hvis der er det mindste tegn på en mulig risiko ved vaccinen. Den umiddelbare pausering vil også omfatte personer, der allerede er inviterede og bookede til vaccination med AstraZeneca. Vaccination med de andre covid-19 vacciner fra Pfizer og Moderna fortsætter, og vi fastholder prioriteringen af vaccinationstilbud til de ældre.

Hvad betyder pause? Kommer vaccinen fra AstraZeneca tilbage i programmet?

Pauseringen betyder, at der indtil videre ikke vaccineres flere, der har en tid til 1. stik med denne vaccine. Det betyder også, at de der allerede har fået 1. stik og venter på 2. stik, foreløbig skal vente med dette.

Sundhedsstyrelsen afventer nu, at lægemiddelmyndighederne i EU laver en nærmere undersøgelse af en eventuel sammenhæng mellem covid-19 vaccinen fra AstraZeneca og de alvorlige tilfælde med blodpropper, der er indberettet. Derefter vil vi vurdere, om vaccination med AstraZeneca skal genoptages

Hvilke konsekvenser får det for udrulningen af vaccinationsprogrammet?

Samlet set betyder ændringerne, at Sundhedsstyrelsen nu forventer, at alle i Danmark, der er 16 år eller ældre, har fået tilbudt vaccination senest i uge 28 (den anden uge af juli), og at alle kan være færdigvaccineret ca. 4 uger derefter. Det er en forsigtig vurdering, der gælder, hvis vaccinen fra AstraZeneca ikke tages i brug i vaccinations indsatsen igen. Men hvis den gør det, så kan vaccinationskalenderen fremrykkes igen.

Hvad med de andre vacciner? Kan vi regne med, at de er sikre?

Vaccination med de andre covid-19 vacciner fra Pfizer og Moderna fortsætter. Alle vacciner bliver overvåget tæt både internationalt og af de danske myndigheder. Der er ikke mistanke om, at mRNA-vaccinerne giver bivirkninger, som vi i forvejen ikke kender til.

Den europæiske bivirkningskomité, PRAC, har to gange med én måneds mellemrum gennemgået sikkerhedsdata for covid-19 vaccinen fra Pfizer og én gang for covid-19 vaccinen fra Moderna. De har ved disse evalueringer konkluderet, at vaccinerne er sikre.

Vi har i Danmark pr. 9. marts vaccineret ca. tre gange så mange med mRNA vaccinerne i forhold til vaccinen fra AstraZeneca.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev