Skal jeg være bekymret, hvis jeg er blevet vaccineret med AstraZeneca? Jeg skulle have været vaccineret, hvad sker der nu?
Ovenstående spørgsmål og en række andre har meldt sig, efter Sundhedsstyrelsen 11. marts meddelte, at alle covid-19-vaccinationer med AstraZeneca ud fra et forsigtighedsprincip er sat på pause i foreløbig 14 dage.
Læs også: Vaccinationer med AstraZeneca sættes på pause efter mistanke om alvorlige bivirkninger
Det sker efter, at der har været flere indberetninger af alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der har modtaget vaccinen, oplyser Sundhedsstyrelsen.
Én indberetning vedrører et dødsfald i Danmark, men det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne.
Frontpersonale må vente længere
Pausen betyder blandt andet, at ikke vaccineret frontpersonale under 65 år må vente længere tid på at blive vaccineret. Hvor meget længere er fortsat uvist - det afhænger af, om vaccinationer med AstraZeneca bliver genoptaget eller ej.
Foreløbig vil alle tider til vaccination med AstraZeneca de kommende 14 dage automatisk blive aflyst - det gælder både tider til første og andet stik.
Sundhedsstyrelsen vil sammen med Lægemiddelstyrelsen lave en ny vurdering af AstraZeneca i uge 12.
Hvis det vurderes, at vaccinationer med AstraZeneca genoptages, vil man få mulighed for at bestille en ny tid senere. Hvis vaccination med AstraZeneca til gengæld ikke genoptages, forventer Sundhedsstyrelsen, at frontpersonale i stedet vil blive tilbudt vaccine med udgangspunkt alene i ens alder.
Hvis man som frontpersonale på 65 år eller derover har tid til vaccination med en ad de andre vaccinationer, kan man fortsat blive vaccineret som planlagt.
Ikke grund til bekymring
Hvis du allerede er vaccineret med AstraZeneca-vaccinen skal du som udgangspunkt ikke være bekymret. Samtidig understreger Sundhedsstyrelsen, at alvorlige bivirkninger efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen er meget sjældne, og at det fortsat er usikkert, om tilfældene med blodpropper skyldes vaccinen.
Men hvis du er blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen inden for de seneste 14 dage, bør du - hvis du oplever symptomer i mere end 3 dage - kontakte din læge.
Du bør også kontakte din læge, hvis du oplever nye symptomer efter de første dages milde symptomer, oplyser Sundhedsstyrelsen.
SST: Vigtigt, at borgerne er trygge
I en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen gør direktør Søren Brostrøm det klart, at borgerne skal kunne føle sig trygge ved at blive vaccineret mod covid-19.
”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker.”
”Samtidig er det vigtigt for os, at borgerne er trygge ved det tilbud, vi giver dem, og stoler på, at vi kan stå inde for kvaliteten af de vacciner, som vi har i vores program. Derfor reagerer vi prompte, indtil vi har fået undersøgt, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de mulige bivirkninger," siger Søren Brostrøm.
Sundhedsstyrelsen har udgivet en række spørgsmål/svar om situationen med AstraZeneca. Spørgsmål og svar kan du læse herunder.