Annonce

mundbind og briller

Tema: Coronavirus

Problemer med mundbind? Det skal du vide


Opdateret 03. februar 2021

Hvor længe må du egentlig have et mundbind på? Og hvad kan du gøre, hvis det påvirker din vejrtrækning. Og hvad med udslæt - kan du gøre noget ved det? Læs med her. 

Annonce

Problemer med huden på grund af mundbind har fået kaldenavnet 'maskne' - en sammentrækning af ordene maske og akne.  Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Mundbindet er blevet en fast følgesvend på arbejdet for mange FOA-medlemmer. Og selvom vi beskytter både os selv og hinanden ved at bruge det, er det ikke problemfrit. Fagbladet FOA har forsøgt at svare på spørgsmål om brugen af mundbind, og hvad du kan gøre, hvis du har gener ved det. 

Hvor længe må jeg have et mundbind på?

Det kommer an på, hvilket slags mundbind eller åndedrætsværn, du bruger.

Arbejdstilsynet skriver på sin hjemmeside, at filtrerende åndedrætsværn, P2- og P3-masker, kun må benyttes op til 3 timer om dagen. 

I begyndelsen af coronakrisen sendte Statens Serum Institut midlertidige retningslinjer ud, hvor det fremgik, at det var acceptabelt at bruge P2- og P3-masker længere end 3 timer. Anbefalingerne fra Statens Serum Institut er dog nu ændret, så åndedrætsværn kun undtagelsesvis kan bæres i mere end 3 timer pr. dag og kun, hvis det kan foregå uden gener for brugeren. 

Sundhedsstyrelsen har desuden gennem de seneste måneder opnået mere viden om, hvordan coronavirus smitter. Da sygdommen ikke smitter helt så meget, som man først antog, har Sundhedsstyrelsen også ændret sine retningslinjer, så de nu kun anbefaler, at man bruger P2 og/eller P3 ved aerosoldannende processer.

Der er ingen regler for, hvor længe du må have et kirurgisk mundbind på, men det skal skiftes hver fjerde time, eller hvis det bliver vådt eller beskidt.

Mundbind og masker gør det svært at trække vejret. Hvad kan jeg gøre?

De enkelte enheder i sundhedssektoren skal, så vidt det er muligt, organisere arbejdet, så de ansatte benytter filtrerende åndedrætsværn i så kort tid som muligt og sørge for, at de ansatte holder pauser, så belastningen ved at bruge P3-maske mindskes.

Et medicinsk mundbind påvirker ikke vejrtrækningen i lige så høj grad som et filtrerende åndedrætsværn, da mundbindet ikke slutter fuldstændigt tæt til ansigtet. Arbejdstilsynets vejledning om åndedrætsværn fastsætter derfor ikke regler om begrænsning af brugen af mundbind. Det kan dog være en gene for vejrtrækningen at skulle have mundbind på, og arbejdsgiver bør derfor tilrettelægge arbejdet med passende pauser i løbet af arbejdsdagen, hvor det er muligt for de ansatte at tage mundbindet af.

Der er ikke krav om pausernes hyppighed, som vil være afhængig af, hvilken type arbejde der udføres, og derfor skal tilrettelægges ud fra en konkret vurdering. Jo mere fysisk belastende et arbejde er, des hyppigere og længere pauser vil der være behov for. Det skriver Arbejdstilsynet på sin hjemmeside. 

Skal jeg have både mundbind og visir på? 

Det kommer an på, om du arbejder i kontakt med borgere eller patienter, som er testet positive for covid-19, eller som er under mistanke for at være positive med corona. 

Hvis du gør det, skal du bære både kirurgisk mundbind og øjenbeskyttelse. Det kan være et visir eller beskyttelsesbriller. 

"I visse situationer - aerosolgenerende procedurer -, skal man bruge FP2 eller FFP3-maske kombineret med øjenbeskyttelse," siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

Aerosolgenerende procedurer er situationer, hvor du har risiko for at blive udsat for aerosoler, altså virus eller bakterier indlejret i eksempelvis spyt. Det kan være, hvis du håndterer en patients luftveje ved trakealsugning eller intubation. 

Hvis du arbejder med borgere, som ikke er coronapositive eller ikke er under mistanke for at være det, skal du bære kirurgisk mundbind, medmindre du også er i risiko for at blive udsat for hoste eller nys. Så skal du også have øjenbeskyttelse på. 

"Heldækkende visir kan i nogle tilfælde anvendes uden brug af maske, for eksempel ved behov for mundaflæsning efter lokale retningslinjer," siger Charlotte Bredal. 

Læs retningslinjerne for, hvilke værnemidler du skal bære i hvilke situationer her.  

Jeg bliver træt og får ondt i hovedet af at have mundbind på. Hvad kan jeg gøre? 

Ifølge Jette Skiveren, som er klinisk sygeplejespecialist på dermatologisk afdeling og forsker i hudreaktioner ved brug af ansigtsværnemidler på Bispebjerg Hospital, opstår hovedpine og træthed ikke, fordi vi ikke får nok ilt. Det siger hun til BFA. Hovedpine og træthed kommer af, at vi trækker vejret med modstand. Modstanden kan gøre, at vi spænder og derfor får hovedpine og bliver trætte. 

Generelt er der også forskel på mundbinds kvalitet, siger Jette Skiveren. Nogle kan have et kraftigere mellemlag end andre. Det gør modstanden større, når du trækker vejret igennem dem. 

Hvis du oplever problemer, kan du prøve at skifte mellem visir og mundbind, hvis det er tilladt på dit arbejde, og ellers kan du høre din arbejdsgiver, om der findes nogle andre mundbind, du kan prøve. 

Min hud slår ud, når jeg bruger mundbind. Hvad gør jeg? 

Du bør rense dit ansigt én til to gange dagligt. I løbet af dagen kan du tørre ansigtet med noget blødt papir, gaze eller swaps. I tillæg kan du bruge en fugtighedscreme, der styrker hudbarrieren. Det fortæller Jette Skiveren, som er klinisk sygeplejespecialist på dermatologisk afdeling og forsker i hudreaktioner ved brug af ansigtsværnemidler på Bispebjerg Hospital til BFA

Da det handler om at skåne huden så meget som muligt, anbefaler Jette Skiveren ikke renseservietter. De kan indeholde ingredienser, som irriterer huden. Hun anbefaler, at du vælger en sæbefri ansigtsrens og produkter uden parfume og andre ingredienser, der kan irritere huden. 
 
Hvis du allerede har eksem eller akne, kan du gå til lægen og få en behandlingscreme. Derudover lyder rådet også, at du lægger mascaraen og foundationen på hylden for en stund.
 
“Hvis man har symptomer som rødme, kløe og irriteret hud, skal man handle på det og undlade at putte noget i hovedet, der kan irritere huden som for eksempel makeup,” siger Jette Skiveren til BFA.


Mine mundbind er af dårlig kvalitet. Hvad gør jeg? 

“Du går til din arbejdsmiljøgruppe, altså din leder og arbejdsmiljørepræsentant. Hjælper det ikke, går du til din lokale FOA-afdeling. I sidste ende kan det være nødvendigt at kontakte Arbejdstilsynet,” siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

Jeg har selv købt værnemidler, fordi dem på jobbet er dårlige. Kan jeg få min leder til at betale? 

“Det er arbejdsgiveren, der skal sikre, at arbejdsmiljøet er i orden og stille de nødvendige værnemidler til rådighed. Sker det ikke, skal du gå til din arbejdsmiljørepræsentant eller FOA-afdeling,” siger Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

Jeg har vejrtrækningsproblemer/angst. Må jeg lade være at bruge mundbind?

Ja. 
Ansatte, som oplever problemer med vejrtrækningen, lider af angst/klaustrofobi eller har andre helbredsmæssige udfordringer, når de bærer mundbind eller visir, er fritaget fra kravet om at bruge mundbind/visir. Arbejdsgiveren kan i den forbindelse ikke kræve, at de ansatte skal bruge mundbind eller visir.

Jeg er vaccineret mod corona. Skal jeg stadig bruge mundbind? 

Selvom du er blevet vaccineret, skal du fortsat følge Sundhedsstyrelsens generelle gode råd om smitteforebyggelse. 

"Vaccinerne er ikke 100 procent effektive, og vi ved endnu ikke, om vaccination også forebygger, at den vaccinerede bærer virus og dermed kan smitte videre," skriver styrelsen på sin hjemmeside. 
Kilder: BFA, branche, fællesskab, arbejdsmiljø, Arbejdstilsynet, Sundhedsstyrelsen, Charlotte Bredal, arbejdsmiljøkonsulent i FOA. 

Opdateret med klarere definition af aerosolgenerende procedurer

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev