Vaccinen er frivillig, og derfor har det ingen ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du takker nej til vaccinen. Det slog direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fast på et pressemøde i november.
Fagbevægelsens Hovedorganisation skriver på sin hjemmeside, at man udgangspunkt ikke kan blive afskediget, men at der kan være "helt særlige situationer, hvor udførelsen af arbejdsopgaven er umulig uden en vaccination mod covid-19, hvis du f.eks. skal arbejde i et land, hvor indrejse kræver vaccination mod covid-19, kan nægtelse af vaccination i sidste ende have ansættelsesretlige konsekvenser.
I sådanne tilfælde skal arbejdsgiver først afsøge om, der er andet arbejde inden for dit arbejdsområde, som du kan omplaceres til. Hvis der ikke er sådant arbejde vil arbejdsgiver i sidste ende kunne afskedige sig, da der ikke er arbejde på virksomheden, som du kan udføre.
For sundheds- og plejepersonale, som arbejder med særlige risikogrupper, kunne der tænkes situationer, hvor risikoen for smitte ikke kan elimineres tilstrækkeligt ved vaccination af patienter, vaccination af beboere, brug af værnemidler, test mv. og hvor der ikke er mulighed for omplacering af medarbejderen til andet arbejde. I sådanne tilfælde kunne en afskedigelse være berettiget. Men det vil altid være en konkret vurdering."
Chefjurist hos FOA, Ettie Trier Petersen, har dog meget svært ved at se, at en afskedigelse kunne komme på tale for ansatte på FOAs område.
"Det er meget vanskeligt at forestille sig en situation, hvor man kan blive afskediget, fordi man har takket nej til vaccinen," siger hun.
"Måske hvis man er i en særlig risikogruppe og derfor er fritaget fra arbejde, og der kom et tilbud om vaccine, som man ikke vil tage imod, men fastholdt at man ikke kunne møde på arbejde. Så kunne en afskedigelse måske blive aktuel. Men det er en meget tænkt situation," siger chefjurist Ettie Trier Petersen.