Annonce

To kvinder står med boards hånden

Tema: Mobning

Sådan undgår I mobning på jobbet


Hvert femte FOA-medlem har været udsat for mobning på deres arbejdsplads inden for det seneste år. I 2017 gjaldt det knap hver fjerde. Få råd til at undgå mobning på arbejdspladsen.

Annonce

På Plejecenter Plushøj har de ansatte, heriblandt social- og sundhedsassistent Margit Lippert og arbejdsmiljørepræsentant Trina Nissen været med til at ændre en ødelæggende mobbekultur. Jørgen True

Af Linnea Kadziola
Journalist

Annonce

Mobning rammer 20 procent af FOAs medlemmer på arbejdspladsen. 

Det viser en medlemsundersøgelse, og selvom det resultat i sig selv ikke er opmuntrende,
gemmer der sig alligevel en god nyhed bag tallene: Undersøgelsen fortæller nemlig, at mobning på arbejdspladsen er reduceret med tre procentpoint siden 2017. 

Og det glæder Jens Nielsen, forbundssekretær i FOA med ansvar for arbejdsmiljø. 

”Vi har en forhåbning om, at det materiale, FOA sammen med arbejdsmarkedets
parter har lavet for at forebygge mobning, er begyndt at virke. Det kan også være fordi, der er kommet en bevidsthed om problemet, og man taler om det på arbejdspladserne,”
siger Jens Nielsen. 

Trods den positive udvikling er mobning stadig en større udfordring blandt FOAs faggrupper sammenlignet med den øvrige del af befolkningen, hvor 11 procent
oplever mobning. 

Han appellerer derfor til, at arbejdspladserne fastholder indsatsen for at komme
mobning til livs. 

”Tallet skal længere ned. Det lykkes kun, hvis arbejdsfællesskabet er bevidst om, at mobning kan forekomme – og at der i arbejdsfællesskabet er enighed om
kerneopgaven,” siger Jens Nielsen. 

Mobning stresser

Mille Mortensen er cand.mag. i psykologi på Københavns Universitet og forsker i
mobning på arbejdspladsen. Hun forklarer, at der ikke skal meget til, før mobning har
en stor effekt på udviklingen af stress. 

”Alene det, at man for eksempel ikke kan få øjenkontakt med sine kolleger,
når man fortæller noget, går direkte i hjernen på os i bogstaveligste forstand.
Det aktiverer vores trusselssystem, og står det på længe nok, kan man få stresssymptomer,” siger hun. 

Med fem gode råd guider hun til, hvordan mobning kan undgås på arbejdspladsen.

Fokusér på arbejdsfællesskabet

Mobning handler ikke om onde mennesker, men onde mønstre. En leder skal være særlig opmærksom på ikke at gøre det til den enkeltes problem eller ansvar, men forstå, at det er et tillidsfuldt og rummeligt arbejdsfællesskab, de skal udvikle. Også selvom de oplever, at konflikter primært udspiller sig blandt nogle få.

Find mobningens funktion

Inden man forsøger at løse problemerne, skal man som leder prøve at forstå, hvad mobning tjener af funktioner. Det kan for eksempel være, at personalet føler sig pressede til at skulle arbejde mere for færre ressourcer, og vænner sig til at takle det ved at optræde uhensigtsmæssigt eller måske ligefrem grænseoverskridende overfor hinanden.

Opbyg psykologisk sikkerhed

Det handler om at udvikle en tillid og tryghed, så alle føler, de kan sige, hvad de har på hjerte uden frygt for at blive afvist, latterliggjort eller udstødt fra fællesskabet. Måden er at lytte anerkendende med respekt for hinandens oplevelser og følelser uden at (for)dømme dem.

Dyrk uenighedskultur

Vi oplever ofte virkeligheden forskelligt, og det er ikke noget problem at være uenige. Problemet opstår, når vi taler om hinanden i stedet for til hinanden. At skabe plads til uenighed og rummelighed af idéer øger kreativitet, effektivitet og gør arbejdsfællesskaber mere innovative.

Søg hjælp udefra

Man bliver let blind på egen praksis. Det er en god idé at hente hjælp udefra af professionelle, som kan kaste et nyt blik på den dagligdag, som problemerne udspiller sig i. Det er vigtigt, at vedkommende er klar over, at det ikke handler om at placere skyld og skam over enkelte personer, men i stedet arbejder for mere sammenhængskraft i arbejdsfællesskabet. 

Kilde: Mille Mortensen cand. mag i psykologi ved Københavns Universitet, Institut for psykologi.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev