Hjemsendte medarbejdere i risikogruppen kan ånde lettet op. I hvert fald, hvis de er ansat i kommunerne.
For det er lykkedes Forhandlingsfællesskabet at blive enige med Kommunernes Landsforening, KL, om en aftale, der sikrer fuld løn til personer, som er blevet fritaget for deres arbejde, fordi de enten selv tilhører eller er pårørende til én i risikogruppen.
Aftalen vækker meget stor glæde hos forbundssekretær i FOA Maria Melchiorsen:
”Det er en lettelse, at aftalen nu er landet. Der er mange, der har været bekymrede, så det er dejligt, at de ikke skal stå i det dilemma og pres og nu kan føle sig sikre på at kunne bibeholde deres løn og forsørgelsesgrundlag,” siger hun.
Aftalen løber til slut august
Det fik på det tidspunkt Maria Melchiorsen til at sige:
”Det er absurd, at vi står i den her situation nu. Hvad er det, der er gået galt? Da aftalen landede, forventede vi, at der nu var taget hånd om en udsat gruppe. Nu føler medarbejdere sig tvunget tilbage på arbejde, fordi de mister lønnen og ikke kan leve af sygedagpenge alene.”
Den indgåede aftale bygger på en midlertidig ordning, der løber fra den 20. maj til 31. august 2020.
KL: Man skal være tryg ved at gå på arbejde
Hos KL er man også tilfreds med, at der er fundet en løsning.
”Udgangspunktet er, at man skal være tryg ved at gå på arbejde. Derfor har vi også valgt at strække os langt for at finde gode løsninger i en ekstraordinær situation,” udtaler Michael Ziegler, der er formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg, i et mailsvar til Fagbladet FOA.
Aftalen bygger desuden på et lavt smitteniveau i Danmark, og derfor skal det være en fælles målsætning, at medarbejdere i øget risiko skal vende tilbage på arbejde i videst muligt omfang.
Af en
pressemeddelelse fra Forhandlingsfællesskabet fremgår det, at der endnu ikke er landet en lignende aftale med Danske Regioner.
”Men vi har en forventning om, at det kommer til at ske,
” siger Maria Melchiorsen.