Sommerferien venter lige rundt om hjørnet, og fra på lørdag træder nye rejsevejledninger i kraft. Det betyder, at størstedelen af Europa får tildelt farver - gul og orange - der afgør om landet henholdsvist er åbent eller karantæneramt.
Farveinddelingen baserer sig på nogle objektive kriterier. For eksempel skal et land ligge på under 20 smittede per 100.000 indbyggere. Derfor er det også en flydende proces om et land er åbent eller ej, og det forventes, at listen over åbne lande bliver opdateret hver uge torsdag klokken 16, skriver DR.
Læs også: Ferie eller ekstraarbejde: Sådan får du den rette løn for sommerperioden
1. Hvad sker der, hvis jeg rejser til et orange land, som Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til?
Så anbefales det, at du bliver hjemme i 14 dage. Og det kan få betydning for din ansættelse, for hvis du derved ikke kan møde på arbejde, kan det opfattes som misligholdelse af dit ansættelsesforhold. I sådan en situation vil du ikke have ret til løn eller andre ydelser og det kan i værste tilfælde betyde en opsigelse eller bortvisning. Derfor er det vigtigt at holde øje med Udenrigsministeriets rejsevejledninger.
2. Hvis et land ændrer status fra gul til orange, mens jeg er afsted, hvad gør jeg så?
Så må du gerne holde din ferie som planlagt. Udenrigsministeriet opfordrer dog til at blive testet for coronasmitte, når man kommer hjem.
3. Skal jeg blive hjemme, mens jeg venter på svar, hvis jeg har rejst i et land, der ændrer status?
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at hvis man er blevet henvist til en test, enten fordi man har symptomer, eller er en nær kontakt, til en person, der er smittet, skal man blive hjemme i selvisolation.
Læs også: Kend din ret: Må chefen forstyrre din ferie?
4. Gælder der særlige regler for medarbejdere i sundheds-, ældre- og plejesektoren?Hvis din arbejdsgiver vurderer, at du varetager en kritisk funktion på dit arbejde, kan du tage kontakt til din arbejdsgiver for at aftale vilkår for tilbagevenden på arbejdet. Også selvom du rejser til et gult land. Der kan blive tale om et tilbud om en vurdering af smitterisikoen for medarbejderen. Her vurderes der, om medarbejderen kan vende tilbage til arbejdet umiddelbart efter hjemkost. Kontakt eventuelt din lokale afdeling.
5. Hvilke generelle råd skal jeg følge, hvis jeg er ude og rejse?
Overordnet set er du underlagt lokale love og regler, når du er i et andet land end Danmark. Det betyder også, at du skal bære maske som værnemiddel, hvis det er påbudt i det gældende land. Og du bør også følge de lokale myndigheders anvisninger, hvis du bliver bedt om at gå i karantæne og hjælpe med smitteopsporing. Ellers gælder Sundhedsstyrelsens generelle råd om god hygiejne, hold afstand og begræns den fysiske kontakt på samme vis i udlandet.
6. Må jeg som ansat i en daginstitution eller som dagplejer afvise et barn, hvis familien har rejst til et orange land?
Ja. Børne- og Undervisningsministeriet skriver, at dagtilbud kan og bør afvise at modtage et barn, der har været i udlandet i et område, som Udenrigsministeriet fraråder at rejse til.
Kilde: Udenrigsministeriet, Børne- og Undervisningsministeriet, Sundhedsstyrelsen og FOA.dk