Annonce

Tema: Coronavirus

Ekstra personale skal hjælpe plejehjem til at tage imod besøgende


Seks konkrete initiativer og en pose med 100 millioner kroner er resultatet af ny aftale, der skal hjælpe svækkede ældre under coronakrisen. ”Aftalen er god, men nu starter det rigtige arbejde,” siger sektorformand Torben Hollmann fra FOA. 

Annonce

I den nye aftale for svækkede ældre står det, at kommunerne skal sikre, at alle beboere som udgangspunkt får mulighed for at kunne modtage besøg fra sine pårørende på udendørsarealer, når Sundhedsstyrelsens retningslinjer om besøg er klar.  Tor Birk Trads (arkivfoto)

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Ældre beboere på plejehjem skal igen kunne få besøg af familien, og serviceniveauet på ældreområdet skal tilbage til et normalt niveau. Det er fokuspunkterne for en ny aftale, der natten til fredag faldt på plads mellem regeringen og et meget stort flertal af Folketingets partier. 
 
”Vi er meget tilfredse med aftalen. De tre punkter, som vi særligt har presset på for, er kommet med. Der er kommet flere ressourcer, rammerne omkring besøg fra pårørende i ældreplejen skal sikres, og der bliver lagt et pres på Sundhedsstyrelsen i forhold til at udarbejde retningslinjer om besøgene. Det er det, vi har bedt om,” siger Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA.
 
 
Aftalen indeholder tre hovedelementer, hvorunder der er seks konkrete initiativer, der skal hjælpe svækkede ældre gennem coronakrisen. 
 
For at de seks initiativer kan blive sat i gang, følger der en pose penge med til hvert af dem. For eksempel kommer der et tilskud på 100 millioner kroner til kommunerne. De penge skal bruges til at finde løsninger på, hvordan de ældre på plejehjemmene igen kan få besøg og til at fastholde social kontakt med dem. 
 

Læs også: Professor: Kontrol er ikke svaret på omsorgssvigt i ældreplejen

For eksempel fremgår det, at kommunerne som udgangspunkt skal sikre, at alle beboere får mulighed for at kunne modtage besøg fra deres pårørende. Besøgene skal foregå på udendørsarealer, men vilkårene er først på plads, når Sundhedsstyrelsen udformet retningslinjerne, og myndighederne er kommet med anbefalinger til, hvordan der kan indrettes eksempelvis pavilloner og udestuer. 
 
”Aftalen er god, men nu starter det rigtige arbejde. Det vigtigste er, at kommunerne nu kan ansætte personale til opgaverne. Vi vil holde øje med kommunerne, så vi er sikre på, at der er personale nok til at besøgene hos de ældre bliver udført sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Torben Hollmann, der har et klart ønske til de retningslinjer, myndighederne nu skal skrive:
 
”Det er vigtigt at huske, at det er FOAs medlemmer, der står forrest og skal udføre opgaven, så retningslinjerne skal laves så klare som muligt".
 
Torben Hollmann hæfter sig også ved, at hjemmehjælpen igen skal op i gear, efter at kommunerne i en periode har haft midlertidig mulighed for at skrue ned for serviceniveauet. For eksempel skal borgere, der har levet uden rengøring i ugevis, tilbydes en grundig rengøring i deres hjem.
 
"Det følger vi selvfølgelig også op på,” siger Torben Hollmann. 
 

Læs også: Opråb fra sosu: Vi er mere end varme hænder

Vores arbejde har ikke været forgæves
Derudover bliver der afsat penge til blandt andet drift af Ældretelefonen, kulturaktiviteter og til aflastning af pårørende til mennesker med demens. Og plejehjemmene får mulighed for igen langsomt at åbne de daglige aktivitetstilbud til de ældre. 

Der skal også etableres et nyt midlertidigt partnerskab på ældreområdet, som under genåbningen af samfundet kan bidrage til at skabe tryghed og modvirke ensomhed blandt ældre. Partnerskabet består af organisationer og foreninger, og FOA og Ældre Sagen er udpeget ti at koordinere det arbejde. 

”I FOA har vi et godt samarbejde med Ældre Sagen, hvor vi i forvejen har rykket store dagsordener. Nu får vi sammen med dem noget indflydelse, og det viser, at vores arbejde ikke har været forgæves. Det er vi selvfølgelig glade for,” siger Torben Hollmann.
 
Derudover fremgår det af aftalen, at  Sundheds- og Ældreministeriet er i gang med at udarbejde en samlet teststrategi, som skal indeholde test af blandt andet frontpersonale, pårørende og sårbare grupper.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev