Annonce

Tema: Coronavirus

Regioner stopper midlertidigt med at teste sundhedspersonale


Forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten i regionerne gør, at flere regioner midlertidigt stopper med at teste sundhedspersonale for coronavirus. FOA opfordrer ansatte med symptomer til at blive hjemme. 

Annonce

”Jeg vil opfordre vores medlemmer til at fastholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, samtidig med at man selvfølgelig skal overholde et forsigtighedsprincip. Det vil sige, at man selv med svage symptomer skal blive hjemme,” siger Torben Hollmann. Malte Kristiansen

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Flere regioner stopper nu med at teste sundhedspersonale for coronavirus. Det sker blot fire dage efter, at Sundhedsstyrelsen opdaterede deres retningslinjer, som skulle betyde, at sundhedspersonale hurtigere kunne blive testet. 
 
Det midlertidige stop for tests sker, fordi der er forsyningsproblemer og et stort pres på kapaciteten, skriver Danske Regioner i en pressemeddelelse
 
Region Syddanmark og Region Midtjylland har udsendt særskilte pressemeddelelser, der oplyser, at de to regioner fra fredag den 20. marts har indført et midlertidigt stop for at teste sundhedspersonale for sygdommen. 
 
 
I pressemeddelelsen fra Danske Regioner udtrykker Stephanie Lohse, der er formand for Danske Regioner, forståelse for, at personale i sundhedsvæsnet kan være usikre og nervøse for, at de bliver smittet eller smitter andre, når de er på arbejde. 
 
Men hun siger også:
 
”Det er dog langtfra alle af dem, der ønsker at blive testet, som lever op til kriterierne for test af medarbejdere. Samtidig skal vi anvende sundhedsvæsenets ressourcer så klogt som muligt og prioritere at teste dem, der har de alvorligste symptomer og er mest syge. Forsyningsproblemer betyder derfor også, at der aktuelt er regioner, som ikke har mulighed for at teste medarbejdere.”
 

Testvæsker er mangelvare

Både Region Midtjylland og Region Syddanmark skriver i deres pressemeddelelser, at stoppet skyldes mangel på testvæsker – også kaldet reagenser. 
 
Region Syddanmark skriver i deres pressemeddelelse: 
 
”Reagenser er en mangelvare i hele landet, fordi leverancen fra Roche Diagnostics A/S, som ellers var stillet i udsigt, ikke kommer. Der arbejdes på højtryk for at sikre nye leverancer til landet snarest muligt.”
 
 

Man bliver enormt usikker

Camilla Degn, der er social- og sundhedsassistent i Odder Kommune, som hører under Region Midtjylland, har allerede oplevet ikke at kunne blive testet for coronavirus, selvom hun varetager en kritisk funktion:
 
”Jeg har været hjemme hele ugen på grund af symptomer som hovedpine, forkølelse og alle de ting, man skal være opmærksom på. Jeg hører så i onsdags, at det er muligt at blive testet, når man varetager en kritisk funktion. Så jeg tænker, at jeg gerne vil testes, og det synes min leder også, jeg skal,” siger Camilla Degn. 
 
Hun kontakter derfor sin egen læge, coronahotlinen og lægevagten. Men meldingen alle steder fra er, at man ikke har hverken kapacitet eller materiale nok til at kunne teste hende. 
 
”Jeg har selvfølgelig forståelse for, at der ikke er kapacitet til at teste alle. Men jeg bliver da enorm usikker på, om jeg har smittet kolleger eller beboere. Så hvis muligheden kommer for, at man kan teste personale, der har kritiske funktioner, så vil det da være fantastisk. Både på grund af vores egen usikkerhed og samvittighed, men også for at vi kan opretholde et nødberedskab,” siger Camilla Degn.
 
 
Torben Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, håber, at problemet bliver løst hurtigst muligt, men at der lige nu ikke er noget, man kan gøre ved det. 
 
”Men jeg vil opfordre vores medlemmer til at fastholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer, samtidig med at man selvfølgelig skal overholde et forsigtighedsprincip. Det vil sige, at man selv med svage symptomer skal blive hjemme,” siger han. 
 
Torben Hollmann mener derudover, at medarbejderne ikke bør gå alene med den usikkerhed, manglen på tests kan skabe: 
 
”Jeg vil opfordre ledelsen ude på arbejdspladserne til at tage ansvar for at tale med medarbejderne om usikkerheden ved, at de ikke kan blive testet. Så medarbejderne ikke går og er usikre og nervøse for sig selv. "

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev