Annonce

Tema: Coronavirus

Frustrerede sundhedsmedarbejdere må se langt efter test


De nye retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen, der skal gøre det nemmere for sundhedspersonale at blive testet for coronavirus, virker ikke efter hensigten. Sådan lyder kritikken fra flere medarbejdere og FOA.

Annonce

Social- og sundhedsassistent Janet Glyngfeldt fra hjemmeplejen i Horsens glæder sig over Sundhedsstyrelsens nye retningslinjer, der skal gøre det nemmere for sundhedspersonale at blive testet for coronavirus. Hun oplever dog stadig problemer med selv at blive testet. Privatfoto

Af Cecilie Uhre
Journalist

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Opdateret 25.03.2020 med opdaterede retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen.

Det skal være nemmere for sundhedspersonale at blive testet for coronavirus, hvis de udviser symptomer.

Sådan lød det fra Sundhedsstyrelsen, der onsdag 18. marts udgav nye retningslinjer for håndtering af coronavirus i sundhedsvæsenet.

Alligevel oplever mange af de ansatte i sundheds- og ældreplejen, at det kan være svært at blive testet. Selv om de udviser symptomer og opsøger deres læge.

Læs også: Sundhedspersonale kan testes hurtigt for corona

Frustrerende at være i karantæne

Én af dem er social- og sundhedsassistent Janet Glyngfeldt, der arbejder i hjemmeplejen i Horsens. Hun har selv milde symptomer og har derfor forsøgt at blive testet.

“Jeg har været meget opsøgende og sendt links til min læge med de nye retningslinjer, men min læge ved ikke, hvad der skal ske. Første gang jeg kontaktede lægen, havde hun ikke hørt om det endnu, og da jeg ringede i dag, sagde hun, at nu kendte hun godt til retningslinjerne, men vidste ikke, hvor jeg skulle sendes hen,” siger Janet Glyngfeldt, der lige nu er sendt hjem i karantæne i 14 dage.

“Jeg må bare væbne mig med tålmodighed. Men det er svært, for jeg ved, min arbejdsplads er presset. Så jeg vil rigtig gerne vide, om jeg har corona eller ej, så jeg eventuelt kan komme tilbage og hjælpe til,” siger hun.

Læs også: Sådan skal ansatte i sundheds- og ældresektoren håndtere corona

Forvirring om nye retningslinjer 

Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer skal man have en henvisning fra sin egen leder for at blive testet. Det skal dog stadig ske på et sygehus eller i en særlig COVID-19-vurderingsenhed i regionalt regi.

Alligevel oplever flere medarbejdere stor forvirring om retningslinjerne. Det fortæller formand for social- og sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann får dagligt mange henvendelser fra medlemmerne med spørgsmål om test.

”Der er noget, der tyder på, at de nye retningslinjer endnu ikke virker efter hensigten. Det er meget bekymrende, da sundheds- og ældreplejen bliver ramt rigtig hårdt,” siger han og tilføjer, at man i nogle kommuner har fået hundredvis af sygemeldinger den seneste tid.

”Mange medarbejdere bliver sendt hjem med milde symptomer uden at vide, om de er smittet med coronavirus eller ej. Det er medarbejdere, som der er hårdt brug for i øjeblikket,” siger han.

Sundhedsstyrelsen: Vi mangler kapacitet


I Sundhedsstyrelsen er man godt klar over, at der er stort behov for at kunne blive testet, hvis man har en såkaldt kritisk funktion og udviser symptomer. Men testkapaciteten – både udstyr og ledige hænder - har svært ved at følge med, forklarer overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

 

”Det svinger fra region til region, hvor stor kapaciteten er, men vi arbejder på at øge den. Derudover sendte vi i går (19. marts, red.) et brev ud til de praktiserende læger for at informere dem om de nye retningslinjer. Der har været en del information og koordinering, der lige skal lande,” siger Bolette Søborg.

Hun forventer, at det fra i næste uge vil blive nemmere at efterleve retningslinjerne.

Sådan bliver du henvist til en test

  • Du skal udføre en såkaldt kritisk funktion – det kan være på sundheds- og ældreområdet i kommunen eller som sundhedsfaglig medarbejder på sygehusene. Din leder skal være med til at vurdere, om du falder under denne funktion.
  • Du skal udvise lette luftvejssymptomer.
  • Din leder skal kunne bekræfte, at din funktion ikke kan erstattes af en anden.
  • Testen bliver foretaget på sygehuset, hvor personalet også er med til at vurdere, om der er anledning til at teste.

Kilde: Overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev