Dansk Industri og fagforeningerne i CO-Industri har indgået forlig om nye overenskomster for cirka 230.000 ansatte.
Traditionelt lægger dette forlig de overordnede rammer for de overenskomster, der skal forhandles efterfølgende. Herunder overenskomsterne for FOAs cirka 5.000 medlemmer, der er ansat i private virksomheder, især private plejefirmaer.
”Aftalen giver et fint udgangspunkt for FOAs forhandlinger, som nu for alvor går i gang,” siger næstformand i FOA, Thomas Enghausen, der står i spidsen for FOAs forhandlingsdelegation.
Fritvalgskonto øges markant
Han er især tilfreds med, at den såkaldte ”frivalgskonto” bliver markant øget i løbet af den treårige overenskomstperiode, nemlig fra tre til syv procent af lønnen. Men han glæder sig også over ekstra tre ugers lønnet forældreorlov til den anden forælder. Dermed øges orlovsperioden med løn fra 13 til 16 uger, hvoraf 8 uger fremover er øremærket til hver forælder.
”Aftalen slår et slag for ligestillingen, og den forbedrede fritvalgsordning betyder større fleksibilitet, så man som medarbejder kan vælge, hvordan lønnen skal udbetales alt efter, hvor man er i sit liv,” siger Thomas Enghausen.
Indbetalingerne til fritvalgskontoen kan efter den enkeltes eget valg bruges til løn, pension eller fridage.
Flere vil bruge fleksibilitet
Tillidsrepræsentant Janne Kragh, der arbejder som social- og sundhedshjælper i SvanePleje Odense mener også, at industriforliget lægger et godt fundament for FOAs forhandlinger, som hun selv skal deltage i.
”På min arbejdsplads har vi endnu ikke fået snakket om forliget. Men jeg synes, at de større elementer, som har været fremme i pressen, lover godt. Dem kan vi også få glæde af,” siger hun til Fagbladet FOA.
Ligesom Thomas Enghausen hæfter hun sig ved den markante forøgelse af fritvalget.
”Det er et rigtig godt resultat. Når beløbet bliver større, tror jeg, at flere vil benytte sig af fleksibiliteten og ikke bare bruge fritvalget til højere løn,” siger Janne Kragh.
Minimumsløn stiger
Industrioverenskomsterne dækker det såkaldte ”minimallønsområde”, hvor minimumslønnen aftales i overenskomsten, mens øvrige lønstigninger skal aftales lokalt, på den enkelte virksomhed.
I det nye forlig stiger minimumslønnen per time med 2,5 kroner hvert år, altså med 7,5 kroner i overenskomstperioden 2020-2023. Det svarer til en lønstigning på cirka 6 procent.
FOAs medlemmer arbejder på normallønsområdet, hvor størstedelen af lønstigningerne aftales i overenskomsten. Lønrammen her bliver traditionelt lagt, når der opnås forlig på transportområdet. Det er ved tidligere overenskomstforhandlinger sket nogle uger efter industriforliget.
Alle forlig skal godkendes af medlemmerne ved urafstemning, inden de kan træde i kraft.