Annonce

Iben Gad

Så meget ekstra voksentid på stuerne giver den nye finanslov


Det giver 2,4 ekstra voksentimer per dag på gul stue, når de lovbundne minimumsnormeringer er fuldt indfaset i 2025, viser nye beregninger fra Bureau 2000.

Annonce

Der er afsat 1,6 milliarder ekstra kroner til de danske dagtilbud i 2025, der skal sikre minimumsnormeringer. Det vil ifølge nye beregninger i snit give 2,4 ekstra voksentimer om dagen på stuerne. Iben Gad

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

De 500 millioner kroner ekstra, der er afsat til dagtilbuddene i 2020 i den nye finanslov, giver 48 minutter ekstra voksentid om dagen på stuerne. Og når minimumsnormeringerne er fuldt indfaset i 2025, får børnene i snit 2,4 ekstra voksentimer om dagen.  

Det viser nye beregninger fra Bureau 2000, som har undersøgt, om de 1,6 milliarder kroner i 2025 kan sikre de lovbundne minimumsnormeringer - det vil sige en voksen pr. seks børnehavebørn og en voksen pr. tre børn i vuggestuen - som finansloven lægger op til.

Læs også: Færre studerende skaber problemer for minimumsnormeringer

"48 minutter ekstra om dagen er en klar forbedring," siger Kennet Egeberg Pedersen, pædagogisk assistent i Unoden i Viborg, der i tv-programmet 'Eksperimentet med vores børn' for en måned siden viste medarbejderes og børns pressede hverdag frem for seerne.

"Men det viser jo bare, at vi har været meget, meget pressede i mange år. Derfor er 48 minutter ekstra, hvor vi kan følge børnene og give dem nærvær, helt vildt for os," siger han.

FOA peger på dyrere model

Ifølge Niels Glavind, direktør i Bureau 2000, som står bag beregningerne, vil de lovbundne minimumsnormeringer i 2025 betyde 4.657 ekstra pædagogiske ansatte.

Læs også: Pædagogisk assistent fra tv om normeringer: Endelig har de lyttet

Om pengene rækker til at sikre de lovbundne minimumsnormeringer, kommer an på, hvordan normeringerne beregnes. Altså om lederen eksempelvis tælles med i de 1:3/1:6 voksne, selv om vedkommende sidder meget af tiden på kontoret. Om de støttetimer og sociale normeringer, der er afsat til sårbare børn og udsatte dagtilbud, regnes med. Og det kommer an på, om vikarer, studerende og elever regnes fuldt med, og om kravet om 1:3/1:6-modellen skal gælde hele dagen.

Her har FOA argumenteret for, at lederne og det personale, der er bevilget til støttepædagoger samt de sociale normeringer, skal trækkes fra og dermed ikke indregnes i minimumsnormeringerne. Ifølge Bureau 2000's beregninger koster FOAs model knapt 2,8 milliarder, altså godt en milliard mere end de 1,6 milliarder i 2025, som finansloven afsætter.

Papirnormeringer

Og det er lige præcis det, altså selve grundlaget for, hvordan man beregner minimumsnormeringer, Marie Blønd, talsperson for forældrebevægelsen #HvorErDerEnVoksen, er kritisk over for.

Læs også: Børnefamilier demonstrerer igen: Vi kan ikke vente til 2025

”Vi er supertilfredse med, at der kommer en lov, fordi det sætter en prop i besparelserne. Men når det er sagt, så indikerer beløbet jo, at det her bliver papirnormeringer og ikke minimumsnormeringer. Altså normeringer, der ser godt ud på papiret. Vi tror ikke, at finansieringen i 2025 er nok til at sikre en voksen til tre vuggestuebørn og en voksen til seks børn i børnehaven i hele åbningstiden," siger Marie Blønd.


Sådan har de gjort:

Der er uenighed omkring, hvordan normeringer bliver opgjort og derfor også, om 1,6 milliarder kroner i 2025 rækker til at sikre minimumsnormeringer.

Derfor har Bureau 2000 regnet på tre forskellige scenarier:

  • SF’s tidligere udspil, hvor tre fjerdedele af lederens tid bliver trukket fra Danmarks Statistiks opgørelser, hvor lederen bliver talt med i normeringen. Der er den model, der giver 2,4 ekstra voksentimer pr. børnegruppe pr. dag i 2025.
  • FOAs og BUPL’s udspil, hvor lederen bliver trukket helt fra Danmarks Statistiks opgørelser og sociale normeringer og støttetimer ikke bliver regnet med i den samlede pulje. Den giver 4,2 ekstra voksentimer pr. børnegruppe pr. dag i 2025.
  • Enhedslistens udspil, hvor tre-fjerdele af lederens tid bliver trukket fra Danmarks Statistiks opgørelse, studerende og timelønnede vikarer ikke bliver medregnet. Modellen giver 5,6 ekstra voksentimer pr. børnegruppe pr. dag i 2025.

SF’s udspil og dermed den mindst ambitiøse model, koster ifølge beregningerne 1595 millioner kroner ekstra om året.  

FOAs og BUPLs udspil koster ifølge beregningerne fra Bureau 2000 2.782 millioner kroner.

Mens Enhedslistens udspil, som ligner de forhold, børn, medarbejdere og forældre møder i Norge, koster næsten dobbelt så meget som SF’s. Den ryger helt op på 3761 millioner kroner.

Kilde: Bureau 2000

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev