593 delegerede har lagt kursen for FOA de næste 4 år.
Malte Kristiansen
Af
Gitte Hejberg
Journalist
Af
Morten Bruun
Journalist
Af
Astrid Graugaard Ingemann
Journalist
Af
Mette Boysen
Nyhedsredaktør
Af
Rikke Jung Rasmussen
Journalist
Af
Signe Højgaard
Journalist
FOAs kurs de næste fire år er sat efter kongressens 593 delegerede i tre døgn har deltaget i debatter om alt fra løn til nedslidning.
Fagbladet FOA giver dig her overblikket over de fem vigtigste ting, du skal vide fra FOAs Kongres 2019, som blev afholdt fra onsdag den 9. oktober til fredag den 11. oktober 2019 i Odense Congress Center.
1. Lønstigninger skal være i kroner og øre
FOA kræver et opgør med det nuværende lønsystem i det offentlige, hvor lønforhøjelser gives i procenter. Ved overenskomstforhandlingerne i 2021 vil FOA stille krav om, at lønstigningerne skal ske i kroner og øre.
En lønstigning på én procent vil for en offentlig topchef svare til cirka 15.000 kroner, mens den for et typisk FOA-medlem svarer til omkring 3.000 kroner.
”Denne skævdeling må høre op. Det er også helt skævt, når vi fortæller, at vi sikrer samme reallønsfremgang til alle, når det opgøres i procenter. Det gør vi ikke. Man kan altså ikke gå ud og betale procentvis mindre for en liter mælk,” sagde Mona Striib på kongressen.
Retten til en værdig tilbagetrækning var et stort tema både op til og under kongressen. FOA har som det første fagforbund præsenteret et mere konkret forslag til, hvem der skal have mulighed for at trække sig tilbage tre år før den officielle pensionsalder.
Læs også: FOA: Her er de grupper, der skal have ret til tidligere pension
Stigningerne i pensionsalderen blev vedtaget i velfærdsforliget fra 2006. På kongressen var der enighed om, at FOA skal arbejde for at få opsagt velfærdsforliget fra den gamle VK-regerings tid, som spænder ben for mange af FOAs målsætninger om bedre velfærd og mulighed for en værdig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.
3. Nyt målprogram
Det er FOAs kongres, der udstikker den politiske retning for FOA i de næste fire år frem mod næste kongres. Et nyt målprogram med titlen ’Bedre vilkår, mere velfærd’ blev vedtaget.
Statsminister Mette Frederiksen fik æren af at åbne FOAs kongres som den første politiker nogensinde.
Hun lagde ikke skjul på, at FOAs medlemmer er fuldstændigt afgørende, hvis velfærdssamfundet skal hænge sammen.
Læs også: Mette F. til FOAs medlemmer: Jeg har brug for jer
Statsministeren lovede at tage FOAs udspil til en tidligere tilbagetrækning med hjem og nærstudere det. Hun så gode takter i forslaget og var blandt andet enig i, at der skal tages hensyn til, at mange kvinder ikke har tilbragt lige så mange timer på arbejdsmarkedet på grund af deltid og barsel.
På årsmøderne om tirsdagen, før kongressen gik i gang, blev der valgt sektorformænd og -næstformænd i alle fire sektorer.
I Pædagogisk Sektor var der kampvalg om formandsposten, hvor Kim Henriksen fra FOA Herning vandt over den siddende sektorformand Mogens Bech Madsen, der takker af efter fire år som sektorformand og i alt mere end 37 år som valgt i fagbevægelsen på forskellige poster.
På kongressen var der valg fredag eftermiddag, hvor FOAs forbundsformand Mona Striib og FOAs næstformand Thomas Enghausen blev valgt uden modkandidater.
Der var til gengæld kampvalg om de tre forbundssekretærposter, hvor Helena Mikkelsen scorede hele 566 stemmer og dermed fortsætter i sin anden periode som forbundssekretær. Jens Nielsen fortsætter ligeledes på posten med 493 stemmer, og Maria Melchiorsen bliver ny forbundssekretær fra FOA Nordsjælland med 402 stemmer. Dorte Isager fik 267 stemmer og blev dermed ikke valgt.