Annonce

Kim sidder udenfor i en gammel robåd, som ligger i en have ved siden af et træ. Haven er dækket af sne. I båden sidder også fire børn.

Ude 365 dage om året


Ruskende blæsevejr, snefnug på størrelse med en femkrone eller minus ti graders frost? Måske noget, der får de fleste til at holde børnene indenfor. Men ikke dagplejer Kim Vejling fra Faaborg. Hans unger er ude hver dag året rundt. Hans filosofi er, at naturen udfordrer, overrasker og udvikler børnene mere, end indelivet gør.

Annonce

Hos Kim må børnene klatre højt op i træerne, spise og smage på naturen, jage en høne og generelt kaste sig ud i livet. “Jeg er nok ikke særlig forsigtig. Selvfølgelig gør vi ikke ting, der er farlige, men jeg skubber lidt til dem. Så bliver de modige – og får større selvværd.” Jørgen True

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

To børn i forgrunden, iklædt vintertøj med hue og vanter. I baggrunden kommer Kim ud af et hus med et andet barn, som han holder i hænderne.
“Skal vi gå ud?” Kim Vejling når næsten ikke at færdiggøre sætningen, før Emma og Sebastian løber ud i entreen for at tage flyverdragter på. “Mine unger kan ikke vente med at komme ud. De er næsten blevet afhængige,” smiler Kim Vejling, der tager sine børn ud i naturen hver dag året rundt. 
En lille dreng iført batmanhue og vintertøj spiser sne
Sebastian elsker at spise sne. Det får han lov til. Så længe det ikke er farligt, får børnene lov til at smage på det, naturen byder på. “Naturen er ikke kun noget, du kan kigge på. Bålet dufter, bladene er våde, og sneen smager. Alle sanser er i sving herude,” siger Kim Vejling. 
Kim svinger et barn i en gynge, men to børn sidder i en gynge ved siden af.
Hvorfor ikke tænke lidt ud af boksen med, hvad der er i haven? Udover det klassiske gynge-stativ, alle har, har Kim Vejling også hønsehus og en gammel træbåd i haven. “Vi bruger timer i båden. Især med at synge og fortælle røverhistorier.” 
Kim roder i noget jord, mens to børn står ved siden af ham og kigger på hans hænder
I naturen går tiden ofte i stå - også fordi man ind i mellem ser eller finder noget, man ikke havde forventet. “Når vi studerer et tusindeben, forsvinder tiden. Den ro er værdifuld for børnene,” fortæller Kim Vejling, der ofte har forstørrelsesglassene fremme – også i minusgrader.
Kim står på en bakke, og kigger over på en dreng der står med en lille grøn bil
Børnene drøner op og ned ad den skrå bakke i haven. Men den har en særlig funktion, især for Nick, der ikke er helt alderssvarende motorisk. “Indenfor i huset er alt plant. Jeg udnytter, at haven er mere kuperet til at lave en række anderledes øvelser,” fortæller Kim Vejling.
Kim holder en høne mens Sebastian klapper den med sin højre hånd
“Hej høne”, siger Sebastian til sin høne. Kim Vejlings børn har deres egen høne i haven. Tan-ken bag er at lære dem at tage ansvar og drage omsorg for dyr. Desuden er det både nemt og billigt at have høns. Også selv om man har en forholdsvis lille have, fortæller Kim Vejling. 
Kim går med to barnevogne, én foran sig og én bagved sig, på en sneklædt bakke
Børnene sover forskellige steder i haven. I al slags vejr, naturligvis. “Hvis der er kraftig vind, sætter jeg dem selvfølgelig lidt i læ,” siger Kim, mens han leder efter et godt sted til dagens lur.
Sebastian sidder i et hønsehus med hø på gulvet, og kigger ind i hønens bur
“Se, om du kan fange den,” siger Kim Vejling til Sebastian, der prøver at lokke en af hønsene ud af sit bur, så han kan jage – og fange den. Børnene må selvfølgelig ikke skræmme dyrene, men det udvikler deres motorik. Det er dog ikke lykkedes for børnene at fange et eneste af fjerkræene. “Endnu”, siger Kim Vejling og smiler. 
Ellen sidder i sin røde flyverdragt, og har sine hænder rundt om en stor isklump som ligger på jorden - Sebastian står i baggrunden og kigger på hende
Ellen kommer oprindeligt fra København. Første gang hun samlede æg, fik hun et lille chok. Nu ved hun, at de æg, hun spiser, kommer fra høns. Ikke fra supermarkedets køledisk. 
Et æg som ligger i en kurv. Ægget er revnet en smule i toppen.
“Lige så forsigtigt,” siger Kim Vejling til ungerne, når de lægger de nylagte æg i kurven. Men ak. I dag ‘overlevede’ kun et enkelt æg ud af tre. Når ægget kommer på frokostbordet lidt senere, er der et kvart æg til hvert barn.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev