Hvad skal jeg leve af, når jeg bliver gammel? Det er måske ikke lige det spørgsmål, man forventer, fylder mest hos de unge. Men faktisk er der grund til at tro, at unge i stigende grad interesserer sig for pension. Det oplyser PenSam, som er FOAs pensionsselskab med omkring 400.000 pensionskunder.
Blandt andet har flere unge under 40 år valgt at stille op til forbrugergrupperne, som er PenSams demokratisk valgte medlemsorgan. Det fortæller chef i PenSams ledelsessekretariat Rikke Maria Harhoff.
”Vi er blevet bedre til at få fat i de unge – blandt andet gennem kåringen af årets velfærdstalenter. Derudover har der den seneste tid har været meget offentlig debat om pension – især op til folketingsvalget, og derfor tror jeg, at flere unge har fået øjnene op for, hvor vigtig pension er,” siger Rikke Maria Harhoff.
Læs også: Højere grundløn for alle: Her er slutresultatet for medlemmer i Teknik- og Servicesektoren
Vigtig stemme i debattenÉn af de unge, der har valgt at stille op til valget for første gang, er 27-årige Casper Dahl Stenfelt, som til dagligt er pædagog på et københavnsk botilbud for voksne handicappede. Han mener, at unge har en vigtig stemme i pensionsdebatten.
”Unge har en større klimabevidsthed, som bør inddrages, når man snakker pension og investeringer. Eksempelvis er jeg meget bevidst om, at mine børn og børnebørn kommer til at mærke klimaforandringerne mere drastisk end jeg selv,” siger Casper Dahl Stenfelt, som har to børn på fire og seks år samt et tredje barn på vej.
”Selvfølgelig ser jeg gerne, at min pension vokser. Men det er også vigtigt for mig, at der er en social bevidsthed og klimabevidsthed bag de investeringer, som PenSam foretager,” tilføjer Casper Dahl Stenfelt, som også sidder i Ungdomsnetværket og derigennem FOAs hovedbestyrelse.
Direkte medlemsindflydelse
Forbrugergruppernes 165 medlemmer har indflydelse på, hvordan pensionsordningen i PenSam udvikles og indrettes. Eksempelvis i forhold til, hvor meget af pensionsindbetalingen, der skal gå til pension, og hvor meget der skal gå til de forsikringsdækninger, der følger med pensionsordningen. Det er også forbrugergruppernes medlemmer, der har indflydelse på, hvilke sygdomme, der giver ret til udbetaling ved kritisk sygdom.
Valget til forbrugergrupperne finder sted fra 2.-31. oktober, og frem til tirsdag 24. september er det muligt at stille op til valget. Rikke Maria Harhoff opfordrer alle uanset alder til både at stille op som kandidat og stemme ved valget.
”Du behøver ikke at være ekspert i pension for at stille op til valget. Du skal bare have interessen samt viljen til at være bindeled mellem dine kollegaer og PenSam, siger hun.”
Casper Dahl Stenfelt er ikke i tvivl om, hvorfor pension er et vigtigt emne for ham:
”Det kan godt være, at venner og bekendte joker og kalder mig ’morfar’, fordi jeg interesserer mig for, hvilke investeringer der er de mest forsvarlige og giver det bedste afkast. Men det er vigtigt at overveje, hvad jeg skal leve af, når jeg bliver gammel. Det er jo ikke sikkert, at der eksisterer de samme sociale ydelser til den tid,” tilføjer han.