Annonce

En kvinde taler på Folemødet

Stine Bosse: Kvinder skal være mere opmærksomme på egen økonomi


Vil du have højere løn, så vælg et fag med få kvinder. Det viser ny rapport fra VIVE, der har på set sammenhængen mellem køn, løn og fag.

Annonce

Erhvervskvinde Stine Bosse mener, at vi skal have ligestilling på arbejdsmarkedet. Men den skal starte på hjemmefronten: "Arbejdsdeling i hjemmet starter med, at vi kvinder rykker os og lader være med at efterkontrollere manden, når han har støvsuget. Han kommer ikke ud i hjørnerne. Men lad ham lade være med det. Det er fint nok. Vi har nogle gange for høje standarder," siger Stine Bosse. Claus Bech

Af Mette Boysen
Nyhedsredaktør

Annonce

Når der er mange kvinder i et fag, falder lønnen. Helt præcist falder gennemsnitslønnen for blandt andre pædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere med 9,6 kroner i timen, når andelen af kvinder stiger med 10 procentpoint. 

Læs også: 100 år med ligestilling: Kvindeløn 17 procent bagud

For social- og sundhedsassistenter og pædagogmedhjælpere falder gennemsnitslønnen med 2,4 kroner i timen, når andelen af kvinder stiger med 10 procentpoint.

Det er en af konklusionerne i en endnu ikke færdig undersøgelse, VIVE står bag. Rapporten ser på sammenhængen mellem andelen af kvinder i et fag og lønniveau. 

“Der er en kønsbias. Den er vi nødt til at turde at diskutere, ellers bliver det ikke anderledes,” sagde erhvervskvinde Stine Bosse, der deltog i en debat om ligeløn, som Ligelønsalliancen stod bag på Folkemødet på Bornholm.

Ligestilling på hjemmefronten

Stine Bosse tror på, at en del af vejen til ligestilling sker via en lige deling af opgaver i hjemmet.

“Vi ved, at det at dele arbejdsopgaverne i hjemmet mere ligeligt betyder noget for løn, karrieremuligheder og pension. Man skal turde røre ved de ting. EU har sagt, at mænd skal have to måneders barsel. Det kommer til at betyde noget rigtig godt. Ikke kun for karrieren, med også for børnene,” sagde Stine Bosse.

Læs også: FOA: Øremærket barsel til mænd er godt for ligestillingen

Martin Laurberg fra Dansk Arbejdsgiverforening så gerne, at mænd tog mere barsel:

“Det ville være meget godt, hvis mænd holdt mere orlov end i dag. Det er et ansvar, vi prøver at løfte. Vi giver løn under barsel på vores overenskomster, men det er ikke så nemt at få folk til at udnytte de rettigheder, de har forhandlet,” sagde han.

Barsel løser det ikke alene

Martin Laurberg tilføjede, at han dog ikke tror på, at mere barsel til mænd vil være nok til at skabe ligeløn:

“Jeg hører nok til dem, der er mindre optimistiske i forhold til, at barsel løser det. Den skæve fordeling af barselsorloven er et relativt lille udsnit af et arbejdsliv trods alt,” sagde Martin Laurberg.

Læs også: Løngabet mellem mænd og kvinder vokser

Han tror i højere grad på, at der vil komme ligeløn, hvis vi får et opgør med typiske mande- og kvindedominerede fag, og det skal starte på uddannelserne:

“Det vil være rart, hvis vi kunne få blødt arbejdsmarkedet lidt op, så mænd og kvinder i højere grad lod være med at lave to helt vidt forskellige ting,” sagde Martin Laurberg.

Stine Bosse appellerede til, at der skal ske et stort løft af uddannelserne:

"Med uddannelse følger højere løn. Og så må systemet til lommerne. Det kan kan kun gå få langsomt at få prioriteret det her område," sagde Stine Bosse.

Hun kom med en opsang til kvinderne om, at ligeløn også handler om, at kvinder har styr på egen økonomi:

"Jeg tror, at alle kvinder skal lære at være meget mere opmærksomme på egen økonomi. Det kan virke kontroversielt, men når man bliver gift så simsalabim, så har man fælleseje, og så er det typisk farmand, der holder øje med økonomien. Og det er noget møg," sagde Stine Bosse.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev