Annonce

Rengøringsassistent Patience Akiiki Jensen optræder i artikel om medlemmernes økonomi

Tema: OK24

Inflationen har bidt sig fast: ”Jeg låner penge af mine børn for at betale tandlægen”


Rengøringsassistent Patience Akiiki Jensen er blandt de mange tusinde FOA-medlemmer, der mærker de seneste års prisstigninger. Deres virkelighed forstærker ifølge FOAs formand kravet om særlige puljer til de lavestlønnede ved de aktuelle forhandlinger om nye overenskomster.

Annonce

Knap to år efter at inflationen toppede, oplever rengøringsassistent Patience Akiiki Jensen det stadig som ’meget svært’ at få husstandens økonomi til at hænge sammen. Og så er hun – ligesom et stort flertal af FOA-medlemmer ifølge en ny undersøgelse – bekymret for nye prisstigninger. Jørgen True

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

Det så dystert ud, da inflationen ramte Danmark for godt to år siden og skabte økonomisk usikkerhed i mange hjem.

Men selv om det nu er slut med voldsomme prisstigninger, hersker usikkerheden stadig. I hvert fald hos mange FOA-medlemmer. Ifølge en helt ny undersøgelse, foretaget blandt tæt på 4.000 medlemmer, har 51 procent svært ved at få pengene til at slå til.

Priserne er nemlig ikke rullet tilbage til de gode gamle dage før inflationen i 2022. Nu er de bare stabile på et meget højere niveau.

Betaler regninger i små portioner

Det kan Patience Akiiki Jensen, 58 år og rengøringsassistent i Hvidovre Kommune, skrive under på.

I hendes familie – hun er gift og parrets yngste på 20 år bor stadig hjemme – er det meget svært at få pengene til at slå til og have råd til for eksempel medicin og tandlægeregninger.

”Når jeg har været hos tandlægen, låner jeg penge af børnene og betaler regningen i mindre portioner. Både når det en lille regning på 500-600 koner for et almindeligt eftersyn eller en stor operation som den gang, jeg fik lavet en krone. Det sker også, børnene låner mig penge, hvis jeg skal have noget medicin,” siger Patience Akiiki Jensen.

Savner at komme på ferie

Hun har ikke lyst til at nævne sin præcise løn. men vi kan slå fast, at hun er ansat på fuld tid i en institution i Hvidovre. Hun møder klokken halv seks hver morgen. Hun er ufaglært. Og så kan hun ikke huske, hvornår hun sidst forkælede sig selv.

”Jeg kan heller ikke huske min sidste ferie. Jo, for resten, jeg var hjemme i Uganda for to år siden, men det var fordi, min far var død og skulle begraves. Her var det også børnene, der hjalp mig med penge.”

- Hvad drømmer du om?

”Jeg savner at komme på ferie. Det kunne være rart at opleve et sted i Europa med manden og børnene. Men den drøm er slet ikke kommet tættere på, efter at min mand blev arbejdsløs for otte måneder siden. Han arbejdede i en bank, men der er ikke så meget at lave mere.”

Samme niveau som i 2022

Patience Akiiki Jensen er ikke den eneste, der i kølvandet på inflationen slås for at få pengene til at slå til.

Således viser den nye undersøgelse, at hver tredje – helt præcist 34 procent – er nødt til at låne penge, hvis de står over for en akut udgift på 10.000 kroner.

For knap to år siden var det tilsvarende antal 40 procent, så her er der altså sket et mindre fald.

Men samtidig fortæller den nye undersøgelse også, at det stadig er tæt på hver fjerde, der af økonomiske grunde dropper tandlægebesøg, undlader at købe nødvendigt tøj eller fodtøj og lader være med at reparere udskifte eller hvidevarer.

Det fremgår også, at hver fjerde ikke har råd til, at alle personer i husstanden holder mindst én uges ferie væk fra hjemmet om året. Og det gælder også ophold i eget sommerhus eller besøg hos venner og familie.

Bank genkender billedet

I PenSam Bank, der tilbyder særlige fordele til FOA-medlemmer, genkender man det billede, undersøgelsen tegner. Også selv om det overordnede indtryk ifølge forretningsdirektør Michael Christensen er, at de fleste har klaret sig ’nogenlunde gennem det seneste års økonomiske uvejr’.

”Selv om inflationen ser ud til at have fundet sig et leje, er der ingen tvivl om, at prisstigningerne har kunnet mærkes i de flestes økonomi. Det billede kan vi også genkende i vores dialog med FOAs medlemmer – ikke mindst som kunder i PenSam Bank. Vi oplever med jævne mellemrum, at medlemmer har svært ved at få enderne til at hænge sammen økonomisk,” siger Michael Christensen.

OK-pulje til de lavtlønnede

Den nye medlemsundersøgelse lander samtidig med, at der er fuld gang i forhandlingerne om nye overenskomster på det offentlige arbejdsmarked.

Her er det FOAs formand Mona Striib, der står i spidsen for lønmodtagerne, da hun også er formand for Forhandlingsfællesskabet. Hun er ikke overrasket over konklusionerne i undersøgelsen:

”I FOA kæmper vi for en mere retfærdig løndannelse, men bortset fra 3F støtter de andre forbund os ikke i vores krav om lønforhøjelser i kroner og øre og i stedet for procenter,” siger hun og understreger, at undersøgelsen blot er med til at bekræfte behovet for, at de nye overenskomster kommer til at rumme en særlig pulje, der skal give lidt ekstra til de lavestlønnede blandt de lavtlønnede.

Det drejer sig om løntrin 11-14 som eksempelvis ufaglærte på sosu-overenskomst, pædagogmedhjælpere, husassistenter, køkkenmedarbejdere, rengøringsassistenter og serviceassistenter.

”Det er dem, der har de største udfordringer. Vi giver ikke op på det krav,” siger Mona Striib – til glæde for blandt andre Patience Akiiki Jensen, der i øvrigt også er arbejdsmiljørepræsentant:

”Jeg synes, at vi, der gør rent, har fortjent en ordentlig lønforhøjelse. Vi laver et stort arbejde, og under corona så vi også, hvor vigtigt det er. Hvis vi ikke var her, ville alle blive syge. Det kan man godt anerkende,” siger rengøringsassistenten fra Hvidovre.

Fem gode råd til en bedre økonomi: Læs her.

Rengøringsassistent Patience Akiiki Jensen optræder i artikel om medlemmernes økonomi
Patience Akiiki Jensen har arbejdet i Hvidovre Kommune siden 2010. Hun lønnes som fuldtidsansat, men hun er ansat i fleksjob og arbejder 25 timer om ugen. Det skyldes, at hun kom til skade i blandt andet sine knæ i et tidligere job som køkkenmedhjælper. Jørgen True

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev