”Det tager tre måneder at blive oplært, så man kommer ikke bare ind fra gaden. Det kræver en sundhedsfaglig uddannelse som social- og sundhedsassistent."
Sådan lyder beskeden fra fællestillidsrepræsentant Conni Markussen om den akutte personalemangel i Sterilcentralen, der har tvunget Aarhus Universitetshospital i Skejby til at aflyse 250 ikke-akutte operationer i denne uge.
Kompliceret arbejde
I alt mangler der 16 social- og sundhedsassistenter på grund af manglen på kvalificerede medarbejdere og langtidssygemeldinger i centralen, der sørger for sterile operationsinstrumenter og udstyr på hospitalet. For uden sterile instrumenter, ingen operationer.
Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid
”Det er et meget kompliceret arbejde, Sterilcentralens social- og sundhedsassistenter udfører,” siger Conni Markussen om centralen. Her skilles instrumenter fra hinanden, vaskes og samles igen og hvor bakker og vogne bliver pakket, og man skal vide, præcis hvilke instrumenter der skal bruges til hvilke operationer.
Det kræver specialiseret viden om sundhed, hygiejne, sterilteknikker, kontrol og kvalitetssikring.
Læs også: Nødråb fra de lavest lønnede: ”Det er altid os, der er sidst i køen”
”Det har været svært at rekruttere sundhedsfagligt personale til Sterilcentralen, måske fordi mange ikke forstår, hvor vigtigt og komplekst et arbejde, det er. Og fordi der ikke er patientkontakt, og det vil mange social- og sundhedsassistenter gerne have. Men Sterilcentralen er en megavigtig afdeling,” siger hun.
Personalemangel og nedbrud
Den nuværende situation er opstået på ryggen af den fusionsproces, hospitalet er og har været igennem, hvor fire hospitalsmatrikler samles i én, lyder det fra hospitalets lægefaglige direktør Jørgen Schøler Kristensen.
"Undervejs har det vist sig, at der er udfordringer med sterilområdet, primært Sterilcentralen. Der er på det seneste sket ophobning af vogne med brugte instrumenter foran Sterilcentralen, fordi Sterilcentralen ikke kunne følge med det stigende behov for rene instrumenter," forklarer han.
Årsagen til, at man ikke har kunnet følge med, er manglen på personale. Det gælder især på det område, hvor man skal have stor erfaring med, hvordan instrumenter samles og placeres i de rigtige kasser, forklarer han.
"Ud over det har der været udfordringer med tekniske installationer, eksempelvis vognvaskmaskiner. Herudover har der været udfordringer med at få tilstrækkelig it-understøttelse af instrumentflowet i og omkring Sterilcentralen," siger han.
Læs også: Fem fagforbund i opråb: Coronasenfølger kræver national plan
Fusionsproblemer
Det er ikke første gang, der har været problemer i Sterilcentralen på Aarhus Universitetshospital. For et par år siden blev den ramt af forurenet vand, hvilket betød at instrumenterne blev nødt til at blive fragtet til afdelingerne på Nørrebro og Tage Hansens Gade og sågar til Randers.
I juni måned i år måtte hospitalet igen aflyse adskillige operationer, da der manglede instrumenter og der samtidig i forbindelse med hospitalsfusionerne var udfordringer med at få sammenlagt sterilcentraler fra andre afdelinger til én central afdeling på hospitalet i Skejby.
”Man har ikke kunnet følge med i forhold til fusionerne, og så er det virkelig uheldigt med nedbrud på vaskemaskiner og edb,” siger fællestillidsrepræsentant Conni Markussen, der understreger, at det bliver en ond cirkel, når tingene får lov at stå. Det betyder, at det tager dobbelt så lang tid at sterilisere instrumenterne.
”Det er en grov sammenligning, men det er lige som, når man lader opvasken stå derhjemme. Så tager arbejdet også dobbelt så lang tid,” siger hun.
Tæt dialog med FOA Aarhus
I FOA Aarhus har man i samarbejde med hospitalet forsøgt at rekruttere personale til Sterilcentralen.
”Vi har haft en tæt dialog med ledelsen siden før sommerferien,” siger sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Aarhus Jette Ohlsen.
”Og vi har forsøgt forskellige løsninger. Men efterhånden som det meste af sygehuset er flyttet derud, har det i sig selv givet en pukkel,” siger Jette Ohlsen.
Hun forklarer, at de i afdelingen har forsøgt at hjælpe med det, de kan, i forhold til forlængelse af midlertidige efterarbejdstidsaftaler og rekruttering af kvalificeret personale i regionen, der kan give en hjælpende hånd.
Kræver mand-til-mand-oplæring
At sygehuset har valgt at aflyse operationerne, kalder hun forsvarligt.
”Det er patienternes sikkerhed, det handler om. Vi må nu gå i dialog for at løse det nu, så vi ikke ender her igen. Men det kommer til at tage noget tid,” siger Jette Ohlsen.
Det kræver nemlig uddannet personale med stor faglighed og indsigt i kroppens funktioner.
”Det er afgørende, når vi arbejder med sterilteknik og med instrumenter, der skal ind i kroppen, og derfor kommer det til at tage noget tid at løse og få ansat kvalificerede medarbejdere,” siger hun og påpeger, at sygehuset netop er i gang med at ansætte 10 nye til centralen, men at det ikke hjælper på den akutte situation lige her og nu.
Læs også: Herdis er ramt af gigt i hele kroppen: Lægens vurdering er ikke nok til en seniorpension
”De skal læres op først, og det tager flere måneder. Derudover er det ikke uproblematisk at fusionere lægefaglige specialer. Hvis du for eksempel har været ansat på sterilområdet på ortopædkirurgisk, så er du specialist, og så kan selv garvede medarbejdere på et andet sterilområde ikke følge med. Det kræver mand- til mand-oplæring, og det i sig selv forsinker processerne,” siger hun.
Møder kritik fra politikerne
Det er primært operationer i bevægeapparatet, der i denne uge er blevet aflyst. 150 af de 250 operationer er ortopædkirurgiske operationer. Akutte operationer og kræftoperationer bliver stadig udført.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har kritiseret hospitalet for, at patienterne nu får lov til at vente i uvished.
”Det kan jo ikke komme som en overraskelse, at man lige pludselig mangler 16 medarbejdere,” siger hun til TV2 Østjylland.
Også Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt og Venstres medlem af regionsrådet i Midtjylland, Christian Møller-Nielsen har kritiseret problemerne på det nybyggede hospital og kaldt det urimeligt over for patienterne.
Får hjælp udefra
På Skejby gør man alt for at løse problemerne og for, at det ikke skal ske igen, lyder det fra hospitalets lægefaglige direktør Jørgen Schøler Kristensen.
"Vi garderer os så godt, vi kan ved at have ekstra personale på, som vi får som hjælp fra andre hospitaler, primært i weekenden og ved at anvende eget personale fra operationsafdelingerne," siger han og uddyber, at man allerede fra næste uge regner med at være godt med igen.
"Der er tale om en kraftig opbremsning i denne uge, men fra næste uge vil vi igen øge aktivitet til et niveau, der kun er nok 10 procent lavere end det ellers planlagte. De økonomiske konsekvenser er ikke opgjort endnu. Hele processen med fusionering af hospitalerne er først tilendebragt marts-april 2019."