Medarbejderne i ældreplejen bruger halvdelen af deres arbejdstid på at være sammen med de ældre borgere. Resten af tiden går med at skrive journaler og håndtere medicin og gå til møde blandt andet. Det viser en opgørelse regeringen har fået udarbejdet.
Og det skal der ændres på ved at forenkle en række regler. Regler som blandt andet FOAs medlemmer har været med til at udpege som uhensigtsmæssige.
Ved at luge ud i regler og registreringskrav har regeringen regnet sig frem til, at den kan frigøre mellem 1.700 og 2.650 årsværk i ældreplejen.
Ud med bøvl og bureaukrati
Læs også: Offentligt ansatte bekæmper regeltyranni
På et pressemøde tirsdag fremlagde regeringen sin afbureaukratiseringsreform, som er en del af sammenhængsreformen.
“Afbureaukratiseringsreformen handler om at luge ud i bøvl og bureaukrati og dermed give medarbejderne i for eksempel ældreplejen mere tid sammen med de ældre. Vi skal vise mere tillid til de dygtige medarbejdere og ledere i den offentlige sektor og dermed give dem en større grad af frihed, så de kan bringe deres faglighed i spil,“ sagde innovationsminister Sophie Løhde (V) på pressemødet.
Nemmere at indberetninger
Der skal også registreres færre medicinopdateringer, hvis indholdsstoffet i en given medicin, er det samme.
Og det skal præciseres, hvornår en borger systematisk skal vurderes ud fra de 12 sygeplejefaglige områder.
Tid til kerneopgaven
“Det vigtigste er at få fjernet bøvl, så vores medlemmer får mere tid til kerneopgaven og til at bruge deres faglighed,” siger han. Han tvivler dog på, at det vil frigøre omkring 2.000 medarbejdere.
“Jeg vil meget gerne overraskes, men jeg læner mig ikke tilbage og tænker, at der ikke er brug for rekruttering,“ siger Torben Hollmann.
Færre regler og mindre bureaukrati
Her er regeringens bud på nogle af regler, der kan forenkles i ældreplejen:
Forenkling af krav til den sygeplejefaglige udredning
Regeringen vil forenkle og præcisere kravene til dokumentation af den sygeplejefaglige udredning. På den måde gøres det blandt andet klart, hvornår dokumentation kan undlades, så medarbejderne i stedet kan anvende tiden sammen med de ældre.
Forenkling af krav til dokumentation i det fælles medicinkort
Medarbejderne i ældreplejen oplever det som unødigt tidskrævende at skulle bruge dokumentationstid på at ændre navnet frem for at angive det aktive indholdsstof i medicinen på borgernes personlige medicinliste.
Forenkling af krav til indberetning af utilsigtede hændelser
Det skal være muligt for medarbejderne i kommunerne at indberette utilsigtede hændelser af mindre alvorlig karakter samtidig i stedet for omgående og hver for sig. Det frigør tid fra administrative opgaver, som medarbejderne i stedet kan anvende sammen med borgerne.
Korrekt registrering af medicinoplysninger i det fælles medicinkort (FMK)
Personalet i ældreplejen oplever, at de bruger unødig tid på at kontakte den praktiserende læge, fordi der opstår tvivl om medicinoplysningerne i det fælles medicinkort (FMK). Kulegravningens observationer vil indgå som et væsentligt videns- og erfaringsgrundlag for kvalitetsarbejdet med FMK, herunder i form af en øget vejledning i brug af FMK.
Kilde: Færre regler og mindre bureaukrati