Annonce

Dame med termometer i munden

Tema: Din ferie

Inden ferien: Disse regler om sygdom skal du kende


Bliver du syg under din ferie, kan du have ret til erstatningsferie. Læs her, hvilke regler der gælder.

Annonce

Hvis du bliver syg, inden din ferie starter, kan du vælge at suspendere ferien. Hvis du bliver syg, mens du holder ferie, kan du have krav på erstatningsferie. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Mange kender nok til den følelse, at influenzaen altid rammer, så snart kalenderen siger ferietid. Og det er rigtig surt. Men faktisk er der noget, du kan gøre for at redde din tabte ferie.
 

Sygdom inden du går på ferie

Bliver du syg, inden din ferie starter, er du ikke forpligtet til at holde den ellers planlagte ferie. Du må dog gerne holde ferien, hvis du selv ønsker det. 
 
Hvis du vil "påberåbe dig sygdom som feriehindring", som det hedder, skal du sygemelde dig efter de regler, der gælder for sygemelding på din arbejdsplads. Det vil normalt sige, at du skal melde dig syg ved arbejdstidsbegyndelse på din første sygedag. 
 
Det betyder, at din ferie suspenderes, og at du har ret til at holde den på et andet tidspunkt. Du skal ikke indhente en lægeerklæring, medmindre din arbejdsgiver ønsker det. I så fald skal arbejdsgiver betale.
 
Når du melder dig rask igen, skal du som udgangspunkt genoptage arbejdet. Afholdelse af erstatningsferie følger de almindelige regler for varsling af ferie. 
 

To vigtige ting at huske, hvis du bliver syg i din ferie

Bliver du ramt af halsbetændelse eller anden sygdom, efter du er gået på ferie, er der stadig hjælp at hente. Du har nemlig ret til erstatningsferie, hvis du er syg i mere end fem feriedage i løbet af ferieåret. Har du optjent mindre end 25 dages ferie, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage under ferie.
 
Der er to ting, du skal være særligt opmærksom på, hvis du bliver syg, mens du holder ferie. Den første ting er, at du skal informere din arbejdsgiver om, at du er syg så hurtigt som muligt. Det skal du gøre efter de regler, der i øvrigt gælder på din arbejdsplads. Det er vigtigt, fordi de fem ’karensdage’ først tæller fra den dag, du melder dig syg.
 
Den anden ting er, at du skal kunne dokumentere, at du er syg. For eksempel med en lægeerklæring eller dokumentation for hospitalsindlæggelse. Du skal indhente dokumentationen, selvom din arbejdsgiver ikke efterspørger den, og du skal selv betale.
 
Erstatningsferien skal som regel afholdes samme ferieår, det vil sige inden d. 1. maj næste år. Ferien kan overføres til næste ferieår, hvis sygdommen gør det nødvendigt. Alternativt kan du også få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt. 
 
Har du spørgsmål, kan du altid kontakte din FOA-afdeling.
 
Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst 

Feriereglerne

Feriereglerne for ansatte i kommuner og regioner fremgår af den ferieaftale, som forhandlingsorganisationen KTO – der nu hedder Forhandlingsfællesskabet – har indgået med arbejdsgiversiden.
Privatansatte FOA-medlemmer er omfattet af ferieloven. Derudover kan andre vilkår være aftalt.

Kilde: Camilla Bolvig Cazal, konsulent i FOA Overenskomst.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev