Annonce

Mand i forgrunden står sammen med folk med faner

Tema: OK18

Påskedrama i Forligsen: Skal 70.000 strejke i næste uge?


Fagforeninger og arbejdsgivere er kommet tættere på
hinanden under forhandlingerne i Forligsinstitutionen. Spørgsmålet er, om det er nok til at undgå en storkonflikt.

Annonce

FOAs formand Dennis Kristensen foran Forligsinstitutionen i København, hvor han og de øvrige faglige ledere har brugt meget tid på det seneste. Spørgsmålet er, om arbejdet bærer frugt i form af en aftale, eller om storkonflikten går i gang i næste uge. Tariq Mikkel Khan/Scanpix

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Opdateret 28. marts klokken 23.00

Henover påskehelligdagene skal forligsmand Mette Christensen afgøre, om hun vil benytte sig af sin ret til at udsætte de varslede strejker og lockouter.

Læs også: Forligsmanden udsætter strejke og lockout

Hun kan i første omgang udsætte konflikten i 14 dage og senere udsætte i 14 dage mere. Vælger hun ikke at udsætte, begynder strejker den 4. april og lockout den 10. april.

Læs også: Din løn ligger i hænderne på denne kvinde

Forudsætningen for en udsættelse af konflikten er, at forligsmanden mener, at parterne har rykket sig, og at der dermed er bedre udsigt til enighed.

Mere enighed med kommuner og regioner

Noget tyder på, at arbejdsgivere og fagforeninger rent faktisk har nærmet sig hinanden. Det store spørgsmål er, om de har rykket sig nok til at undgå storkonflikten.

Det startede med, at den nye formand for Kommunernes Landsforening, Aarhus-borgmesteren Jacob Bundsgaard, meldte ud, at uenighederne var så små, at de ikke kunne bære en så omfattende konflikt. Og kommuner og regioner har tilsyneladende rykket sig under forhandlingerne i Forligsinstitutionen.

Læs også: Arbejdsmarkedsforsker på stormøde: Aldrig har solidariteten været så stor

Det vurderer i hvert fald FOAs formand Dennis Kristensen. Han skriver i sin overenskomstdagbog: 

”Der er nu i Forligsinstitutionen forhandlet så langt, som det er muligt for de kommunalt og regionalt ansatte.”

FOA og en række andre fagforeninger vil endvidere henover påsken forhandle med kommuner og regioner om særlige forhold i de enkelte overenskomster.

Forhandlinger for staten er afgørende

Den afgørende joker i spillet om en samlet løsning for alle de offentligt ansatte, bliver derfor de statslige forhandlinger, som i dag onsdag fortsætter hos forligsmand Mette Christensen.

Forud for mødet har innovationsminister Sophie Løhde (V) sendt signaler om, at hun også er parat til at bevæge sig i forhandlingerne.

”Jeg kommer med en udstrakt hånd, og jeg vil række hånden rigtig langt frem,” siger hun til TV2 News, og understreger, at der også er penge i den hånd.

Læs også: 10.380 tillidsfolk til stormøde: Befolkningen holder med os

De kommende dage vil vise, hvad forligsmanden tænker om de forskellige meldinger fra parterne. Det er suverænt hende, der afgør, om storkonflikten starter i næste uge. Eller om hun vil give parterne lidt længere tid til at blive enige.
Opdatering: Siden artiklen blev skrevet, har Forligsmanden besluttet at udsætte konflikten. Et link til den artikel er indsat i ovenstående artikel

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev