Professor Charlotte Ringsmose fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse giver her 5 gode råd til at afbøde følgerne af børnefattigdom på en værdig måde, der ikke udstiller det enkelte barn.
1. Oplev lidt mere
Børn fra fattige familier er ikke bare fattige på materielle goder, men også på stimulerende oplevelser. Mange museer har gratis adgang og guidede ture for børn.
Læs også: Tusinder af børn bliver fattige af lavere ydelser
En tur til stranden eller i skoven gør også verden større for førskolebørn. Og der går ikke noget af dem, der har været der før. Tværtimod. Børn elsker gentagelser.
2. Tro på, at de kan
Børn kan sagtens interessere sig for europæisk arkitektur eller romersk mytologi, hvis en voksen med lige den særinteresse pirrer deres fantasi med billeder, tegninger og spændende historier. Man skal ikke undervurdere børn, men gerne så et par frø af nørdet viden i dem.
Læs også: Pædagogmedhjælper: ”Jeg gør en forskel hver dag”
3. Vis mange muligheder
Forskellighed er både stimulerende og berigende. At høre et andet barn fortælle om anderledes familiemønstre, fester og madvaner gør børnene bevidste om, at livet er fuldt af muligheder. Nogle har papsøskende, flere fædre eller måske en reservebedste.
4. Styrk fællesskabet
At heppe på sine kammerater eller blive heppet på, hjælpe hinanden og fantasere sammen er godt for sammenholdet og følelsen af at høre til. Traditioner og fælles aktiviteter, der gentages, gør samværet ekstra trygt og styrker de relationer, der er vigtige for alle børn.
Læs også: Trivselskommission kommer ikke frem til alle løsninger i et mødelokale: Derfor har de brug for dine ’særlige indsigter’
5. Informer og del
Alle forældre kan have glæde af inspiration til gratis udflugter og oplevelser. Økonomisk pressede familier kan få tilskud fra forskellige fonde og organisationer.
Nogle familier har for lidt, men endnu flere har faktisk for meget og vil gerne forære en overskydende støvsuger eller barnecykel til et godt formål. Dagtilbud kan hjælpe ved at formidle kontakt og gøre opmærksom på ansøgningsfrister.
Læs mere her: EnligMor.dk, Forælder Fonden, Legatbogen, Børnesagens Fællesråd.