Annonce

Mand tager sig til skulderen

Tema: Stress

Sosu fik stress og en fyreseddel


Jeppe Birkedal Pedersen syntes, han havde det bedste job og de bedste kolleger. Men han blev opsagt, da han blev syg af stress. 

Annonce

"Jeg vil gerne tilbage til mit fag. Jeg kan lide arbejdet, helhedsplejen og det ansvar, der følger med", siger social- og sundhedsassistent Jeppe Birkedal Pedersen, der blev fyret, mens han var syg. Lars Aarø

Af Anni Heiberg
Journalist

Annonce

Klokken er tre om eftermiddagen, men de mørke gardiner er ikke trukket fra. Jeppe Birkedal Pedersen har det bedst i halvmørke. 

Sådan har det været, siden social- og sundhedsassistenten ved hjemmeplejen i Borupvænget og Asferg i Randers sygemeldte sig med stress. Den 6. marts fik Jeppe hjertebanken, prikken i armene og hovedpine. 

“Og jeg fik åndenød, da jeg skulle gå,” husker han.

En akuttid hos lægen gav diagnosen alvorlig stress og mild depression. 

“Øverste ledelse havde planlagt mange kurser, og vi blev ikke dækket ind. Siden juni sidste år havde jeg stort set haft overarbejde hver dag. Man mødte ind til en plan, der allerede var bagud, ”fortæller Jeppe. 

”Jeg var sur og træt, når jeg kom hjem og gik ofte i seng før børnene. Min kone kunne se, den var gal, men jeg kørte bare på.”

Læs også: Næsten hver anden fyreseddel skyldes sygdom

Pres og økonomi

Jeppe Birkedal Pedersen sygemeldte sig. Lederen bad om en samtale og fik den samme dag.

“Hun var ked af at høre, at jeg havde fået det sådan. Hun spurgte, om hun måtte ringe efter nogle dage.”

Den første uge sov Jeppe næsten 20 timer i døgnet.

“Min læge beordrede ro, men jeg følte mig presset. Min leder spurgte, hvornår jeg var klar, og jeg blev indkaldt til samtale i jobcentret. Det handler om økonomi. Hvis jeg kunne komme tilbage et par timer om ugen, kunne pengene tages fra en anden kasse. Så er det aktivering.”

“Min leder ville gerne hjælpe mig, men det føltes som et pres. Og jeg følte, at hun var presset oppefra,” fortæller Jeppe.

Hvis jeg kunne komme et par timer om ugen, kunne pengene tages fra en anden kasse. Det føltes som et pres.

Jeppe Birkedal Pedersen, social- og sundhedsassistent. 

 Opsagt efter stresskursus

Arbejdspladsen hjalp Jeppe Birkedal Pedersen til psykolog, og senere tilbød jobcentret et mestringskursus i stress og depression. Begge dele har han haft stor glæde af.

Men midt i juni fik Jeppe Birkedal Pedersen varsel om opsigelse, og han blev opsagt den 30. juni - små fire måneder efter han først sygemeldte sig - på grund af ‘driftsmæssige og økonomiske årsager.’

“Jeg henvendte mig tidligt til FOA, og de forberedte mig på, at det kunne ende med opsigelse. For jeg var fuldtidssygemeldt og kunne ikke sige, hvornår jeg kunne vende tilbage.”

Jeppe har været gennem mange følelser omkring fyringen.

“Jeg var ked af at miste mit job. Jeg var virkelig glad for det og havde gode kolleger. Men lige i situationen blev jeg også en smule lettet. Nu var der ikke længere et pres om, at jeg skulle hurtigt tilbage.”

Læs også: Efter påbud til udskældt børnehus: Nyborg Kommune har kendt til problemer i ni år

Skuffet over opsigelse

Jeppe Birkedal Pedersen er skuffet over opsigelsen. Han ønskede at vende tilbage og havde gavn af både psykologsamtaler og mestringskurset, som han fulgte punktligt. Men kroppen blev ikke klar så hurtigt, som han og arbejdspladsen kunne ønske. 

“Jeg havde hjertebanken, hver gang jeg havde været til samtale, og jeg kunne ikke komme de to gange om ugen, de ønskede,” forklarer Jeppe. 

Jeppe Birkedal Pedersens gamle arbejdsplads vil gerne ansætte ham igen, når han bliver raskmeldt. 

“Men efter opsigelsen kan jeg mærke, at jeg ikke skal tilbage. Jeg havde gode kolleger og en velvillig leder. Men hun var under pres. Det handler om økonomi,” gentager Jeppe.

Undgår at blive syg af dit arbejdsmiljø

 1. Reagér på tidlige tegn på for eksempel stress og depression i stedet for at vente, til du er blevet syg.

 2. Fortæl kolleger, leder eller tillidsrepræsentant, hvis du kan mærke, du ikke har lyst til at gå på arbejde.

 3. Brug din FOA-afdeling, der kan deltage i møder på arbejdspladsen og eventuelt senere med in sagsbehandler.

 4. Kontakt Arbejdstilsynet eller den øverste ansvarlige i kommunen, hvis arbejdsmiljøet bliver ved med at være dårligt. Du har ret til at være anonym.

Kilde: Faglig sagsbehandler Pia Johansen fra FOA Nordsjælland 

Hvad sker der, når du bliver syg?

  • Der er ingen minimumsgrænse for, hvor mange dage du må være syg, før du kan miste jobbet - men arbejdspladsen er forpligtet til at gøre en indsats for at beholde dig.
  • Er du syg i mere end 30 dage, skal din arbejdsgiver fortælle kommunen, at du er syg.
  • Din leder skal afholde sygesamtale med dig senest efter fire ugers sygdom. Formålet er at tale om, hvordan og hvornår du kan vende tilbage. FOA anbefaler, at du tager din tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant med til samtalen.

Andre årsager til fyring
56 procent af fyrede FOA-medlemmer i 2016 fik fyresedlen af andre årsager end sygdom. Heraf var de største grunde: Arbejdsmangel/besparelser (19 %), tavshedsbelagte årsager (12 %) og adfærd (6 %).

Kilde: Sager fra FOAs lokalafdelinger oprettet i 360 i 2016.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev