Annonce

Tre kolleger fra hjemmeplejen holder om hinanden

Hver fjerde har konflikter på jobbet


FOAs medlemmer har jævnligt skænderier med kolleger. Kerneopgaven kan være uklar, og det fører let til misforståelser, siger erhvervspsykolog. 

Annonce

I adskillige måneder havde personalegruppen i Hjemmeplejen i Vissenbjerg en konflikt. Det var først, da de fik hjælp udefra, at de fik løst konflikten. Det er især et stigende arbejdspres og uenighed om arbejdsopgaverne, der udløser skænderierne vurderer erhvervspsykolog Tine Ravn Holmegaard. Heidi Lundsgaard

Af Nana Toft
Journalist

Annonce

Ryger der ind i mellem en finke af panden på din arbejdsplads? Så er du ikke alene. Hvert fjerde FOA-medlem oplever månedligt eller oftere konflikter eller skænderier, viser ny undersøgelse blandt FOAs medlemmer.

Læs også: 7 råd til at forebygge konflikter på jobbet

Der er flest konflikter blandt ansatte inden for social- og sundhedsområdet, men andre faggrupper følger lige efter. Det er især et stigende arbejdspres og uenighed om arbejdsopgaverne, der udløser skænderierne, vurderer erhvervspsykolog Tine Ravn Holmegaard. 

“Kerneopgaven på mange arbejdspladser er hele tiden til forhandling og fortolkning, så du kan let gå forkert i manges øjne,” siger Tine Ravn Holmegaard, der samtidig ser, at mange ansatte løber væsentligt stærkere i dag, end de gjorde tidligere. 

“Jo mere pres, jo kortere er lunten. Hvis det så samtidig er uklart, hvordan man bedst løser en opgave, så har vi en eksplosiv cocktail,” siger hun.

Læs også: Fælles pauser styrker sammenholdet

Støtte mindsker skænderier

I FOA er det også arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredals erfaring, at tiden med kolleger er blevet mindre og mindre.

“Mange steder er den sparet væk til fordel for skriftlig kommunikation, for eksempel mellem dag- og aftenvagter. Det giver grobund for flere konflikter. Myter og misforståelser opstår langt hurtigere, hvis man ikke har mulighed for at tale ordentligt sammen,” siger hun.

Læs også: Sådan fik hjemmepleje bugt med konflikter

FOAs analyse viser samtidig, at hvis ansatte oplever støtte fra kolleger, så er der færre skænderier. Således er det kun en ud af ti, der oplever konflikter ugentligt, hvis de får støtte, mens det er en ud af tre, hvis de ikke får hjælp.

Så mange skændes på jobbet

  • 27 procent af FOAs medlemmer oplever månedligt – eller oftere – skænderier eller konflikter på arbejdspladsen. Der er flest konflikter blandt medlemmer inden for social- og sundhedsområdet.
  • Samlet set har 70 procent været udsat for skænderier eller konflikter inden for det seneste år.
  • Tre ud af ti oplever ikke, at konflikterne løses retfærdigt.

    Kilde: FOA-undersøgelse om skænderier og konflikter, januar 2017.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev