Annonce

Økonom advarer: Lad dig ikke friste af efterlønsbonus på 100.000 kr.


Regeringen frister med, at du kan få udbetalt dine efterlønspenge skattefrit. Men du mister retten til seniorjob og risikerer at miste penge, advarer a-kasser og forbrugerøkonom.

Annonce

Det er fristende at sige ja tak til skattefrie kontanter – men overvej nøje, om det er pengene værd, advarer forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea. Colourbox

Af Marie Brynskov
Journalist

Annonce

Et nyt tag på sommerhuset, en ny bil eller en rejse til Thailand?

Regeringen lokker i deres 2025-plan med, at du kan få din efterløn udbetalt – helt op til 106.000 skattefrie kroner for dem, der har indbetalt mest til ordningen.

Men ’det gode tilbud’ kan blive dyrt, advarer forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

”Der er ingen fortrydelsesret, så man skal tænke sig godt om, før man lukker døren til efterløn. Hvis du er det mindste i tvivl, så lad være eller vent,” siger hun.

Læs også: FOA-seniorer risikerer fattigdom

En skidt forretning

Cirka 50.000 af FOAs medlemmer er med i efterlønsordningen. Mange er over 50 år, da de yngre meldte sig ud sidst, man kunne få udbetalt pengene i 2012.

Har man mindre end 15 år tilbage på arbejdsmarkedet, skal man tænke sig ekstra godt om. For det kan være en dårlig forretning at få pengene i hånden, siger Verner Sand Kirk,
direktør i brancheorganisationen Danske A-kasser , der repræsenterer over to millioner medlemmer.

”Tag mig selv som eksempel – jeg er 60 år. De tilbyder mig cirka 105.000 kroner, hvis jeg frasiger mig retten til efterløn og til et seniorjob. Hvis jeg venter til pensionsalderen, får jeg udbetalt en efterlønspræmie på cirka 145.000. Så det er en skidt forretning,” siger han.

Udover, at du mister retten til efterløn, mister du muligheden for et seniorjob, hvis du ryger ud af dagpengesystemet mindre end fem år før pensionsalderen.

Læs også: Prisen for efterlønsstop: Flere syge og arbejdsløse

Sikkerhed – ikke kun penge

Men ikke alle kan arbejde, til man når pensionsalderen. Derfor handler efterlønnen, der ifølge forbrugerøkonomen er helt særlig for Danmark, om andet end økonomisk gevinst, siger Ann Lehmann Erichsen.

”Efterlønsordningen er en mulighed for at forsørge dig selv og sin familie. Hvem kan vide, hvordan ens liv ser ud om 10-15 år? Man kan ikke sætte kroner og ører på et helt sikkerhedsnet,” siger hun.

Læs også: Sådan berører 2025-planen FOAs medlemmer

Ikke længere dine penge, hvis du investerer
Overvejer du at hæve pengene for at investere dem, risikerer du at miste dem, advarer forbrugerøkonomen.

”Det kan da godt være, man kan få nogle penge ud af det, hvis man investerer dem til en fornuftig forrentning på 4-5 procent årligt. Men det gode ved penge i en forsikringsordning som efterlønnen er, at det er ’privilegerede penge’. Det er dine penge – en slags ’arme og ben’ for dig, når du ikke længere kan arbejde,” siger hun.

Er det til gengæld ’frie’ penge, skal de deles med andre.

”Du risikerer at skulle dele pengene med for eksempel din ægtefælle, hvis I skal skilles, fordi de fleste har fælles økonomi. Eller man kommer til at bruge pengene på forbrug,” siger hun.

FOA: Mange medlemmer er nedslidte

Det er medlemmernes valg, om de vil være med i ordningen, siger næstformand i FOA Mona Striib.

Men hun ville selv ’være forsigtig’, siger hun.

”En særlig udfordring for FOAs medlemmer er, at en meget stor del har behov for at trække sig tilbage før folkepensionsalderen. Og hvis man kommer i en situation, hvor man bliver ledig og kun har fem år tilbage til sin efterlønsalder, så er muligheden for seniorjob jo knyttet op på, at man er med i efterlønsordningen. Så derfor skal man tænke sig godt om,” siger hun og anbefaler, at man altid søger individuel rådgivning i a-kassen.

Du mister ikke noget

Forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen er ikke i tvivl:

”Gå med livrem og seler. Efterlønnen giver muligheder – og man forpligter sig jo ikke til at bruge den. Ender du med slet ikke at bruge ordningen, får du alligevel pengene. Det er da alletiders tilbud,” siger hun.

Hvad betyder 2025-planen for mig?

Ikke noget lige nu, er det korte svar.

Regeringens nye 2025-plan handler om Danmarks økonomi og har blandt andet til mål at få flere i arbejde. Den bliver tidligst omsat til virkelighed i 2018, og det er uvist, hvilke dele af planen, der bliver til noget.

En del af udspillet handler om pension og udbetaling af en skattefri efterlønsbonus, så færre i fremtiden bruger ordningen.

Et andet forslag handler om, at man de sidste fem år før pensionen kan indbetale op til 55.000 kroner om året på en aldersopsparing. Det skal modvirke de såkaldte ’samspilsproblemer’, hvor lav- og mellemindkomstgrupper oplever modregning i sociale ydelser som ældrecheck, folkepension og boligydelser.


Alle 13 punkter om pension

Muligheder med efterløn

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev