Annonce

Michael Engelbrecht

Tema: Ytringsfrihed

Fyret for Facebook-kommentar: Nu får Michael erstatning


En kritisk kommentar på Facebook kostede Michael jobbet. Nu har FOA sikret ham erstatning.

Annonce

Michael Engelbrecht mener, at ytringsfriheden er kommet under pres i takt med besparelser i hospitalsvæsenet. Jørgen True

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I frustration over et presset arbejdsmiljø for portørerne på Roskilde Sygehus skrev Michael Engelbrecht en kritisk kommentar på Facebook til sine chefer. Her stod blandt andet, at 
alt er sparet ned’, og chefer og ledere på niveau 3 og 4 tager ikke ansvar for en skid’.

To uger senere blev Michael bortvist. Hans arbejdsgiver, Region Sjælland, mente, at udtalelserne var ’stærkt illoyale’ og ’stødende’. Men nu har Michael Engelbrecht i en faglig voldgiftssag, som FOA har ført, fået Arbejdsrettens ord for, at bortvisningen var uberettiget. Derudover har han fået 123.871 kroner i erstatning for manglende løn.

Afgørelsen glæder Michael Engelbrecht:

”Besparelserne var gået hårdt ud over arbejdsmiljøet. Det ramte de ansatte på helbredet og havde også konsekvenser for behandlingen af patienterne. Jeg vidste, at der nok ville være konsekvenser, men jeg havde aldrig troet, at det ville føre til bortvisning med lønstop,” siger Michael Engelbrecht.

Opmanden vurderede imidlertid, at kritikken var velbegrundet. Blandt andet viste undersøgelser af arbejdsmiljøet på hospitalet, at ’der var en udbredt frustration hos portørerne over arbejdsforholdene’, samt at der var problemer ’med rengøring af senge og med ventetider for patienter som følge af mangel på portører’, skriver opmanden.

Michael ser fyringen som et udtryk for en tendens, der har bredt sig i kølvandet på besparelser og effektiviseringer i hospitalssystemet.

”Man sparer, og samtidigt skrider man hårdere ind overfor kritik. På den måde forebygger man, at folk uden for systemet hører om konsekvenserne. Det er en skidt udvikling, for det er i samfundets interesse, at vi kan sige tingene højt uden at frygte for at miste jobbet,” siger han.

Læs også: Omsorgsmedhjælper råbte op: Fik droppet besparelser

Han oplever, at cheferne siden 2001, hvor han begyndte sit arbejde i hospitalsvæsenet, er blevet dårligere til at modtage kritik. Det har konsekvenser for de ansatte.

”Folk bliver syge, men de ansatte er utrygge og bange for at sige deres mening. Det, kan enhver jo se, er uholdbart,” siger Michael Engelbrecht.

Direktør: Grovheden er problemet

Hos Region Sjælland fortæller HR direktør Marianne Evers, at sagen ikke handler om, at Michael har brugt sin ytringsfrihed – det er måden, han har brugt den på, der er problemet.

”Vores medarbejdere har ytringsfrihed, og det har portøren, som sagen handler om, også. Han må udtale sig om arbejdspladsen, og de kritikpunkter han har. Det, som vi finder angribeligt, er formen, tonen og grovheden i indlægget,” siger hun.

- Tror du, at måden, I har håndteret sagen på, betyder, at andre medarbejdere i fremtiden vil være mere påpasselig med at stille sig frem med kritik? 

”Vi gør meget ud af at fortælle vores medarbejdere, at de har ytringsfrihed, så jeg håber, at vores medarbejdere vil ytre sig om de forhold, de oplever på deres arbejdsplads. Men jeg håber også, at den her sag vil give stof til eftertanke i forhold til måden, man gør det på,” siger Marianne Evers.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev