Hjertestop. Bevidstløshed. Brand.
FOAs medlemmer risikerer gennem deres arbejde at stå i situationer, hvor deres indsats kan afgøre forskellen på liv og død.
Læs også: Den dag Victor Emil blev helt blå om læberne
28 procent har inden for de seneste fem år haft behov for at kunne yde førstehjælp eller hjertestopbehandling på deres arbejde eller i fritiden. Og 15 procent har haft brug for at vide, hvordan de skulle agere ved brand.
Det fremgår af en undersøgelse blandt FOAs medlemmer om førstehjælp og brandslukning. 5.534 medlemmer har deltaget i
undersøgelsen.
Flertallet føler sig rustet
Både når det gælder førstehjælp, hjertestop og brand, føler FOAs medlemmer sig generelt klædt på til at håndtere situationen.
85 procent er helt eller delvist enige i, at de føler sig rustet til at håndtere en situation, hvor en borger eller kollega har brug for førstehjælp. 79 procent svarer det samme, når det handler om hjertestopbehandling og brand.
Danmark ligger i top
Thomas Egesborg Pedersen, formand for Dansk Førstehjælpsråd, ser tallene som udtryk for, at holdingen i befolkningen generelt har flyttet sig i en positiv retning.
“Vi har i Danmark rykket os exceptionelt. Fra at være et uland, hvad angik overlevelse, så ligger vi nu i top ikke bare i Europa, men i verden, når vi taler om overlevelse efter hjertestop. Fra at være bange for at gøre noget forkert er de fleste danskere i dag godt klar over, at der skal handles. At det altid er bedre at gøre noget end at forholde sig passiv,” siger han.