Annonce

5 stakke med 2-kroner ligger ovenpå fire hundredekronesedler.

Tema: De sidste arbejdsår

Økonomisk rådgiver: Du bør overveje aldersopsparing

Efter 50-års alderen bør man overveje at gøre en del af sin pension til en aldersopsparing. Sådan lyder rådet fra en uvildig økonomisk rådgiver.

Annonce

Har du overvejet en aldersopsparing? Det bør du gøre, hvis du er over 50 år, lyder det fra en uvildig økonomisk rådgiver. Colourbox

Af Lis Hornø
Journalist

Annonce

En aldersopsparing er et pensionsprodukt, der ikke som andre ordninger fører til modregning i offentlige ydelser, når man som pensionist får pengene udbetalt. Man kan maksimalt sætte 28.900 kroner ind om året på en aldersopsparing. Til sin tid udbetales opsparingen som et engangsbeløb, og der trækkes ikke skat af pengene.

"FOA´s medlemmer skal indbetale en vis del af deres løn til pension. Af det beløb er det klogt at sætte mest mulig ind på en aldersopsparing, hvis man kun betaler bundskat, og man er over 50 år. Rådet gælder i langt de fleste, men ikke alle situationer." 

En del af FOA´s medlemmer vil være berettigede til offentlige ydelser som pensionstillæg og måske ældrecheck. De gør klogt i at tilrettelægge pensionsopsparingen, så mindst mulig bliver ædt af modregning, lyder rådet fra rådgiveren.

Kræver luft i økonomien

Ulempen ved aldersopsparing er, at man ikke får skattefradrag, når pengene sættes ind. Det betyder, at man skal have luft i økonomien til at undvære hele beløbet på indbetalingstidspunktet.

For folk under 50 år er hans råd knap så nagelfaste.

"De danske pensionsregler har sjældent været ens mange år i træk, så vi ved ikke, hvilke vilkår der gælder i fremtiden. Tror man på, at reglerne er uændrede, er aldersopsparing også et godt produkt for en 30-årig," siger Søren.

Pensam kan oprette kontoen

Man kan maksimalt vælge at spare 50 procent af sin obligatoriske pensionsindbetaling i Pensam op som en aldersopsparing. Hører man til de få Pensam-kunder, der sparer op i ordningen Tradition, er andelen 10 procent.

Hvis man har dyr gæld, kan det bedre betale sig at afdrage på gælden end at spare op til pension ud over den indbetaling, man har pligt til via overenskomsten. Dyr gæld skal her forstås som al gæld, der er dyrere end et realkreditlån.

Fakta: Træk i efterløn

Al pensionsopsparing, også aldersopsparing, fører under visse omstændigheder til modregning i efterløn. Man kan undgå modregning ved at opfylde et timekrav og vente med at modtage efterløn til to år efter, at man har fået sit efterlønsbevis. Undlader man samtidig at få udbetalt sin pension, sker der ikke modregning. Søg råd i a-kassen, hvis du er med i efterlønsordningen.

Kilde: Konsulent Marion Jensen, FOA A-kasse

 

Annonce

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev