Annonce

De delegerede debatterer ude ved boredene om FOAs målprogram for 2016-2019 på kongres 2016

Tema: Kongres 2016

Det vil FOA arbejde for de næste tre år


Forholdene på arbejdspladserne skal kraftigt forbedres, lønnen skal op, og FOA skal være mere synlig for medlemmerne.

Annonce

Bedre løn, arbejdsvilkår og ikke mindst brugen af frivillig arbejdskraft var noget af det, der vakte stor debat, da de delegerede på kongressen diskuterede FOAs mål for 2016-2019. Niels Åge Skovbo

Af Finn Danielsen
Journalist

Af Gitte Hejberg
Journalist

Af Sisse Nedergaard Jensen
Journalist

Af Anna Rossman Thejsen
Redaktionschef

Annonce

Et fagligt forsvarligt arbejdsmiljø, en løn, der afspejler arbejdets værdi og faglighed, arbejdspladser med trygge og fagligt stærke FOA-medlemmer og et fællesskab, alle FOA-medlemmer kan mærke. Det er fire overordnede mål, som FOA vil kæmpe for de næste tre år, og som fremgår af målprogrammet ’FOAs mål 2016-2019’, som kongressen med et stort flertal vedtog torsdag.

Accepter ikke ringe vilkår

Arbejdsmængden er blevet markant større de seneste år. Det oplever 72 procent af FOAs medlemmer. Samtidig oplever 19 procent, at de sjældent eller aldrig har tid nok til at udføre deres arbejde tilfredsstillende, viser en medlemsundersøgelse.

Det er fuldstændigt uacceptabelt, mener FOAs næstformand Mona Striib.

”Vi må ikke acceptere sætningen: ’det er et vilkår’. For det er aldrig et vilkår, at der ikke er ressourcer til at rette op på dårlige arbejdsforhold. Det er et spørgsmål om vilje og prioritering,” sagde hun under debatten.

Derfor vil FOA også kæmpe mod flere nedskæringer på velfærdsområdet og for at rykke medlemmernes arbejdsmiljø op på politikernes, ledernes – og danskernes – dagsorden.

”Man værdsætter velfærd, men værdsætter ikke dem, der yder velfærd. Det skal vi have ændret på. Vi har alle en forpligtelse til at tale med borgere, pårørende og hvem vi ellers møder, om, hvordan vi får det løst,” lød det fra FOAs formand Dennis Kristensen.

Løn som fortjent

54 af FOAs medlemmer mener ikke, at deres faggruppe får den anerkendelse, den fortjener, viser en medlemsundersøgelse. Samtidig viser FOAs beregninger baseret på tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor, at FOAs medlemmer er gået glip af milliarder af lokallønskroner de seneste år.

”De penge, der faktisk er i spil til lokalløn, går mest til chefer og specialister, mens FOAs store grupper bliver glemt,” sagde Dennis Kristensen.

Samtidig er oplevelsen ude hos medlemmerne, at får én lønforhøjelse, må andre betale prisen.

Som en delegeret sagde under debatten: ”Vi skal have ’friske’ penge på bordet til lokallønnen, for jeg bryder mig ikke om, at kollegerne skal løbe hurtigere, for at jeg kan få højere løn.”

Insister på lønforhandlinger

Fællestidsrepræsentant Tina Malene Hansen fra LFS tog også ordet og opfordrede til lønkamp:

”Vi har ret til mere i løn! Vi skal være vedholdende og ikke give op. Gå til din tillidsrepræsentant, til din fællestillidsrepræsentant – bliv ved, læg pres hele vejen op i systemet. Jeg oplever faktisk, det giver pote.”

Opfordringen fra FOAs ledelse går da også på, at medlemmerne skal insistere på at få de lønforhandlinger, de har ret til, men som for mange steder ikke bliver praktiseret i dag. Samtidig vil forbundet kæmpe for, at kvindefag og lavtlønnede bliver tilgodeset ved de næste overenskomstforhandlinger, og at medlemmerne i kommunerne og regionerne får større del i de lokale lønmidler.

Bedre muligheder for uddannelse

I de seneste fire år er der forsvundet knap 36.000 stillinger i kommunerne. Samtidig vokser opgaverne, blandt andet fordi der frem mod 2015 vil være flere ældre og flere børn. Det skaber pres på de ansatte, som har svært ved at få tid og lov til at uddanne sig. Og det sender stadig flere arbejdsopgaver i armene på de frivillige. 

Nye tal viser, at 17 procent har fået nej til at uddanne sig, mens 31 procent ikke har spurgt om efteruddannelse. FOA vil derfor i de kommende år kæmpe for, at alle medlemmer har de bedste muligheder for at uddanne sig. 

”Mange har svært ved at byde kollegerne, at de skal løbe stærkere, mens de selv er på efteruddannelse. Det skal vi gøre op med. Det er vigtigt, at vi vedligeholder vores kompetencer,” sagde forbundssekretær Joan Prahl. 

Frivillige fylder mere

FOA vil ligeledes arbejde for, at frivillige er et supplement og ikke en erstatning for ordinært ansatte. Et emne, som virkeligt tændte debatlysten i salen. 

”Vi har oplevet, at de frivillige er blevet skrevet ind i vagtplanen. Der findes ikke længere ekstraopgaver til de frivillige. Vi har efterhånden kun kerneopgaver tilbage, og dem skal de frivillige ikke løse,” mente paramediciner Thomas Brücker fra Hovedstadens Beredskab. 

Birthe Runekær, som har en fortid inden for ældreområdet på Bornholm, fortalte også om sine oplevelser med frivillige: 

”Det giver mig ro i maven, at der er en frivillig, der kan gå en tur med en ældre beboer, eller som kan fungere som vågekone hos en døende. Nogle har jo før arbejdet som sygeplejersker eller sygepassere. Men der skal være klare aftaler om dette.” 

Næstformand Mona Striib samlede op, og høstede et af dagens største bifald:
”Vi siger nej til, at civilsamfundet skal overtage kerneopgaverne. De frivillige skal ikke indgå i vagtplanerne. Det er langt over grænsen.”

FOA skal være mere synlig

Ikke kun under debatten torsdag, men mange gange under kongressen understregede de delegerede også, at der er brug for et mere synligt FOA ude på arbejdspladserne. Problematikken tages også op i målprogrammet.

”Havde jeg kendt min fagforening, havde det været lettere for mig at få øje på, at de kunne hjælpe os med at sige fra over for sindssyge arbejdsvilkår,” som et medlem udtrykker det.

Derfor skal det også være mere synligt for medlemmerne, at FOA kan og vil hjælpe, når arbejdsvilkårene er fagligt uforsvarlige og sikre, at tillidsrepræsentanterne kommer mere på banen ude på arbejdspladserne.

”Vi bliver nødt til at være mere bidske og skarpe. Hvis medlemmer henvender sig til de tillidsvalgte, afdelingerne eller forbundet om dårlige arbejdsforhold, så må de ikke møde en mur. Det skal stoppe nu!” sagde Mona Striib under høje klapsalver.

FAKTA: De fire mål FOA vil kæmpe for

1. Et fagligt forsvarligt arbejdsmiljø
2. En løn, der afspejler arbejdets værdi og faglighed
3. Arbejdspladser med trygge og fagligt stærke FOA-medlemmer
4. Et fællesskab, alle FOA-medlemmer kan mærke
Kilde: ’FOAs mål 2016-2019’

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev