Arbejdspres, mangel på hænder og risiko for vold og trusler er de primære grunde til, at mange FOA-medlemmer nu råber op. Det viser en evaluering af et stormøde, som 1.024 tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter fra FOA deltog i 9. juni 2016.
Her svarer hver fjerde, at de har planer om at gribe til handling. Eksempler er blandt andet markeringer på arbejdspladsen, initiativer rettet mod beslutningstagere og synliggørelse af problemerne på sociale medier.
I ældreområdet Syd i Næstved har højt sygefravær og arbejdspres fået medarbejderne til at skride til handling.
“Medarbejderne har arrangeret møder med ledelsen for at diskutere problemerne. Derudover har de oprettet en Facebookgruppe, hvor kollegaerne kan sparre med hinanden,” siger afdelingsformand i FOA Sydsjælland Lissi Lund.
Læs også: Suzanne fik PTSD: Jeg er blevet slået, sparket og forsøgt stranguleret
‘Personalets dag’
Fællestillidsrepræsentant og social- og sundhedsassistent Sussie Brizarr står sammen med en arbejdsgruppe på Regionshospitalet i Horsens bag en såkaldt ‘Personalets dag’ 19. september.
“Personalet er ofte stresset og farer rundt uden tid til at stoppe op. ‘Personalets dag’ er ledelsens mulighed for at anerkende medarbejdernes indsats. Det bliver en festdag med balloner, hospitalsklovne, kager og underholdning i kantinen,” siger Sussie Brizarr.
Velfærdsalliancen arrangerer desuden en række demonstrationer 15. september.
FOAs hovedbestyrelse bakker op om initiativerne og har desuden besluttet at etablere en en task force, der kan yde bistand og vejledning til FOA-afdelingerne ved problemer på arbejdspladserne.
Læs også: Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’
Derfor siger vi fra
47% arbejdspres og mangel på hænder
25% vold, trusler og lignende risici
19% manglende pauser
19% dårlig planlægning af arbejdet, f.eks. manglende køretid
14% Ingen vikarer ved sygdom
Kilde: Deltagerevaluering af stormødet 9. juni 2016, FOA TR, 1.018 deltagere svarede på spørgsmålet