Annonce

Plejefirmaet DK Plejes vinduer

Tema: Konflikt mod DK-Pleje

Gladsaxe Kommune: DK-Pleje underbetaler medarbejdere


Gladsaxe kommune har netop afgjort, at det private plejefirma DK-Pleje har underbetalt sine medarbejdere. Kommunen kræver, at de ansatte, der har arbejdet i Gladsaxe, bliver kompenseret. 

Annonce

Gladsaxe Kommune har sendt en advarsel til det private plejefirma DK-Pleje, fordi firmaet ikke lever op til kommunens krav om løn og arbejdsforhold. Jørgen True

Af Lars Borking
Journalist

Annonce

Gladsaxe Kommune har sendt en advarsel til plejefirmaet DK-Pleje for misligholdelse af kontrakten. Det private plejefirma lever ikke op til kommunens arbejdsklausul om ordentlige løn og arbejdsvilkår for medarbejderne.

"De skal bringe forholdene i orden, og det gælder også bagudrettet," siger Trine Græse (S), formand for Seniorudvalget til Fagbladet FOA.

Dermed lægger Gladsaxe sig op ad Lyngby-Taarbæk kommune, der for nylig afgjorde, at DK-Pleje heller ikke her levede op til kravene.

"Vi kan ikke se, at de tilbyder pension, barsel og løn under sygdom, og de har meget korte opsigelsesvarsler," siger Trine Græse.

Forlanger dokumentation

Gladsaxe Kommune har bedt DK-Pleje dokumentere, hvordan de bagudrettet vil kompensere de medarbejdere, der har arbejdet under for dårlige vilkår samt dokumentere, at de i fremtiden har orden i forholdene. 

Fristen er 19. august, og hvis ikke DK-Pleje her lever op til kommunens krav, vil det være misligholdelse af kontrakten og kan føre til, at Gladsaxe opsiger aftalen.
 
 

Hverken pension eller fuld løn under sygdom

Gladsaxe har ligesom en række andre kommuner indført en såkaldt arbejdsklausul, der skal sikre, at medarbejdere fra private virksomheder ikke betales ringere end, hvad der svarer til forholdene under den gældende overenskomst.

DK-Pleje har ikke villet indgå overenskomst med FOA, og de ansatte arbejder på timelønskontrakter med vilkår, der er langt ringene end, hvad der gælder for kollegaer, der har overenskomst.

Læs også: Nægter sosu'er tillæg og løn under sygdom og barsel

De ansatte har ingen pension, ikke fuld løn under sygdom, ingen barsel og ansatte kan opsiges med en uges varsel. Oplysningerne fremgår af svar, DK-Pleje har givet til Lyngby-Taarbæk kommune, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i. Derudover fortæller tidligere ansatte i firmaet, at overarbejdsbetaling ikke eksisterer.

 

DK-Pleje i fem kommuner

DK-Pleje leverer i alt ydelser i fem kommuner. I Brøndby er DK-Pleje opsagt fra midten af august. I Herlev har man ikke indført arbejdsklausuler endnu, men arbejder på det. Og i Gentofte kommune skal firmaet leve op til en arbejdsklausul på samme måde som i Lyngby-Taarbæk og Gladsaxe.

Gentofte Kommune har ikke undersøgt, hvorvidt DK-Pleje lever op til arbejdsklausulen, men socialdirektør Helene B. Rasmussen skriver til Fagbladet FOA:

"Vi følger konkret op ved begrundet mistanke om, at vores arbejdsklausul ikke overholdes."

Viceborgmester Søren Heisel (S), i Gentofte tilføjer:

"Selvfølgelig skal DK-Pleje overholde arbejdsklausulen, og gør firmaet ikke det, mener jeg ikke, vi skal samarbejde med dem."

Direktør i DK-Pleje Benjamin Ait Ahmet ønsker ikke at udtale sig til Fagbladet FOA.


Arbejdsklausulen

En del kommuner har lavet regler mod social dumping, der betyder, at private leverandører skal sikre “løn, arbejdstid og andre arbejdsvilkår, som ikke er mindre gunstige end dem, der gælder for arbejde af samme art i henhold til en kollektiv overenskomst inden for det pågældende faglige område." Ordlyden varierer en smule, men indholdet er det samme. Kommunerne Lyngby-Taarbæk, Brøndby, Høje-Taastrup og Gentofte har alle indført arbejdsklausuler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev