Ania Grassmé Fontain er smerteplaget døgnet rundt. Selvom smerterne er så invaliderende, at hun ikke har kunnet arbejde de sidste to år, håber hun på at kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet gennem et fleksjob.
Imidlertid har det de sidste syv måneder ikke været Anias helbred, der har forhindret hende i at få sin job-drøm opfyldt. Derimod er det til frustration for den 40-årige kvinde et langsommeligt social- og sundhedssystem:
“I mere end et halvt år er der ikke sket noget. Det er mega frustrerende. Hvis min sag bliver ved med at trække ud, risikerer jeg, vi skal gå fra hus og hjem,”siger Ania, der er gift og er mor til to børn.
På jobafklaring i 2 år
Ania har lidt af smerter siden hun i 2004 var ude for et trafikuheld og kort efter fik bækkenløsning. Hun kunne dog arbejde fuld tid, hvis bare hun fik behandling hos sin fysioterapeut. Men under en behandling hos fysioterapeuten i marts 2014 gik noget galt.
“Da jeg gik derfra, fik jeg pludselig mega ondt i ryggen, og smerterne ville ikke forsvinde. Jeg ved ikke, hvad der gik galt,” fortæller Ania, som Fagbladet FOA møder i hendes hjem i Kolind på Djursland.
Selvom det er over to år siden at smerterne bed sig fast, så har de trods gentagne besøg hos medicinske specialister ikke sluppet deres tag. Som Anias læge beskriver det i hendes helbredsattest: ‘Tilstanden er for kronisk og stationær at regne’.
Jobafklaring
Den 1. juli trådte den nye sygedagpengereform i kraft. Det medførte, at Ania i oktober 2014 gik fra sygedagpenge til et jobafklaringsforløb, der skulle afgøre, hvordan og hvor meget Ania kunne arbejde. Det betød, at hun pludselig kun var berettiget til at modtage en ydelse svarende til kontanthjælp.
“I begyndelsen var kommunen gode til at hjælpe. Jeg havde et månedligt møde med min sagsbehandler, hvor der blev fulgt op på, hvordan det gik. Jeg blev også tilkoblet en coach og jeg kom i et genoptræningsforløb,” siger Ania og fortsætter:
“En stor del af min identitet ligger i at have et arbejde, og jeg ønsker ikke at gå derhjemme. Derfor var jeg glad for hjælpen.”
Langsom læge
I begyndelsen af november 2015 blev der pludselig stille hos Syddjurs Kommune. I samme periode blev den arbejdsprøvning, som Ania gik i, nedlagt. Efter at have ventet i 2 måneder rykkede hun kommunen.
Det viste sig, at hendes sagsbehandler var blevet langtidssyg, uden kommunen havde informeret hende om det. Den 21. januar mødtes Ania med en vikarierende sagsbehandler, men til Anias frustration blev der efter mødet igen stille fra kommunen.
“Jeg vil gerne ud i arbejdsprøvning for at finde ud af, hvor mange timer, jeg kan klare. Det er forudsætningen for, at jeg kan få et fleksjob. Problemet er, at jeg skal rykke kommunen, for at der sker noget i min sag.”
Den 21. marts fik Ania telefonisk oplyst, at hun igen havde fået en ny sagsbehandler. Men trods flere henvendelser fik hun først hul igennem til hende den 20. maj. Sagsbehandleren forklarede Ania, at hun ikke havde svaret på mails, fordi Anias egen læge havde ventet 3 måneder med at lave en helbredsattest, som var vigtig, for at sagen kunne komme videre.
Ania bad sagsbehandleren om et opfølgningsmøde. Dette kom dog først i stand den 7. juli efter Ania sammen med en konsulent fra FOA igen måtte rykke kommunen flere gange. Langsommeligheden i systemet frustrerer:
“Det er bestemt ikke lykken at gå hjemme. Mit mål er at komme i fleksjob, for jeg er glad for at arbejde. Jeg har arbejdet siden jeg var 14 år, og jeg vil gerne give det tilbage til samfundet, som jeg kan.”
Kan miste huset
Den 1. oktober 2016 udløber Anias jobafklaringsforløb. Er hun ikke blevet afklaret inden, risikerer hun at ende på kontanthjælp.
“Min største frygt er ikke at være blevet afklaret inden jobafklaringen udløber, for så kommer jeg på kontanthjælp.”
“Det er godt nok det samme beløb, som jeg får nu, men der er gensidig forsørgerpligt. Det vil ramme os hårdt. Sker det, risikerer vi at skulle gå fra hus og hjem. Derfor vil jeg rigtigt gerne have, at kommunen sætter skub i tingene nu,” siger hun.
Fagbladet FOA ville meget gerne tale med Syddjurs Kommune om deres ansvar i sagen, men på grund af sommerferie har det ikke været muligt at få et interview.