1.900 tillidsvalgte i FOA var torsdag samlet i Odense for at diskutere arbejdsmiljø. På talerstolen var blandt andre FOA's formand, Dennis Kristensen, social- og sundhedsborgmester i København, Ninna Thomsen, og LO's formand, Lizette Risgaard.
En af dem, der har oplevet et hårdt presset arbejdsmiljø på tætteste hånd, er socialpædagog Mia Kristina Hansen. I marts blev hendes kollega Vivi Nielsen dræbt af en beboer på bostedet Lindegården. Siden har hun og hendes kolleger kæmpet for at få sat fokus på deres arbejdsvilkår.
”Det handler ikke om, at vi ikke er uddannet godt nok. Det handler om, at vi ikke har nok hænder,” sagde Mia Kristina Hansen fra talerstolen.
7 ud af 10 FOA-medlemmer svarede i en medlemsundersøgelse fra 2015, at deres arbejdsmængde var blevet større inden for det seneste år.
Stress på arbejdet
Et andet emne, der blev diskuteret, var stress. Hvert femte medlem føler sig stresset, viser medlemsundersøgelsen fra 2015. Det er en stigning på 10 procent i forhold til fem år tidligere. Derfor har Fagbladet FOA spurgt en række tillidsvalgte om, hvordan de oplever stress på deres arbejdsplads, og hvad de gør for at håndtere det.
Kate Ringgaard, arbejdsmiljørepræsentant og social- og sundhedsassistent på bosted i Varde Kommune: Jeg har lige haft to kolleger, der gik ned med stress. Det er svært at gøre noget ved, fordi vi har så travlt og mangler hænder. Arbejdet skal gøres lige meget hvad, og det går desværre ud over de svageste. Vi er begyndt at holde triomøder, hvor jeg mødes med tillidsrepræsentanten og lederen. Her gør vi lederen opmærksom på, hvad der foregår blandt kollegerne. Det har hjulpet meget. Nu bliver der taget mere hensyn, og lederen tager hånd om problemerne.
Heidi Lundsgaard
Annette Meller, fællestillidsrepræsentant og pædagogmedhjælper i børnehave i Egedal Kommune: Jeg oplever, at mange går ned med stress – og derefter bliver fyret. Ved sygemelding bliver folk bliver kaldt ind og får at vide, at de skal starte, fordi driften ikke kan klare, at de er væk for længe. Nogle vender tilbage for tidligt og må derfor stoppe, fordi de ryger ned igen. Problemet er, at vi ikke har nok ressourcer, så vi kan ikke leve op til de krav, der bliver stillet. Kommunen er netop begyndt med en 1-årig forsøgsordning, hvor de har ansat en stresscoach, der skal forebygge stress.
Heidi Lundsgaard
Jan Sønderholm, arbejdsmiljørepræsentant og teknisk servicemedarbejder hos Silkeborg Kommune Ejendomme: En gang om ugen har vi et tavlemøde, hvor vi tager vores problemer op. Det kan både handle om stress og trivsel, men man kan også sige, hvis man har fået tildelt for mange arbejdsopgaver, og så træder kollegerne til og hjælper. Det hjælper meget på stress. Derudover har vi også en mentor, som indsluser nyansatte og sørger for, at de starter bedst muligt, fordi vi ser, at de fleste arbejdsulykker sker blandt dem.
Heidi Lundsgaard
Linda Thomsen, arbejdsmiljørepræsentant og social- og sundhedsassistent på plejecenter i Esbjerg Kommune: Vi har meget fokus på stress. Alle har en meget travl hverdag, men nogen bliver desværre også stressede af det. I kommunen har vi et forebyggende team, hvor man kan få en coach, hvis man har symptomer på stress. Hver torsdag mødes jeg sammen med tillidsrepræsentanten, og så kan vores kolleger komme hen til os, hvis de har problemer. Når det først er sagt højt, går det lynhurtigt. Så får man hjælp, hvis man vil have det.
Heidi Lundsgaard
Karen Jensen, tillidsrepræsentant og serviceassistent på Nykøbing Falster Sygehus: Vi mangler folk. Der er mange sygemeldinger, og så har vi haft ansættelsesstop. Der er simpelthen ikke råd til at ansatte alle dem, der er brug for. Vi forsøger at hjælpe hinanden med arbejdsopgaver, men det betyder også, at man må gå på kompromis med sine egne opgaver. Det gør, at man får dårlig samvittighed, og at nogen går ned med stress. Vi løber stærkere og stærkere, og det er meget frustrerende. Lederne forsøger at hjælpe, men de er også pressede ovenfra.
Heidi Lundsgaard
Maja Marcher, arbejdsmiljørepræsentant og social- og sundhedsassistent på plejecenter i Varde: Vi har et godt arbejdsmiljø og en god leder. Vi hjælper hinanden med at blive færdige med arbejdsopgaver og sørger for at få vores pauser. Nogen gange overtager vi også arbejdsopgaver for hinanden, så vi udnytter hinandens ressourcer. Nogle kolleger oplever det mere stresset, end jeg gør, men jeg kan godt mærke, vi er underlagt et højt arbejdspres. Derfor lægger jeg også pres på vores leder, så vi i perioder kan få mere vikarhjælp.
Heidi Lundsgaard
Tid til at råbe op
Budskabet på stormødet fra FOAs formand, Dennis Kristensen, var klar:
”I bliver nødt til at få politikerne råbt op. I må gøre klart, at I er fleksible, men I har også en grænse. Og den er nået nu. Sammen står vi stærkere, så vi må råbe op i flok,” sagde han.
Han blev bakket op af LO’s formand, Lizette Risgård, der i dagens anledning havde ryddet kalenderen for at tale til FOAs medlemmer.
”I betaler den højeste pris – nemlig jeres helbred. Og de konsekvenser skal vi have bragt frem til politikerne, så de kan forstå det. Vi kan kun løse det her, hvis vi gør det i fællesskab. Pas på hinanden og hjælp hinanden,” opfordrede Lizette Risgaard.