FOA-medlemmer, der har ringe indflydelse på deres arbejde, er langt mere stressede end andre. Det viser en ny undersøgelse, hvor 2.408 medlemmer har deltaget.
Mens kun 13 procent af dem, der har væsentlig indflydelse på løsningen af deres opgaver, føler sig meget stressede, er det hele 48 procent i den gruppe, der har ringe eller ingen indflydelse på deres arbejde.
”Indflydelse er den absolut vigtigste faktor, når det handler om at undgå stress, for den kan bruges til at opnå kontrol for den enkelte medarbejder. Hvis man ikke føler, at man har kontrol øges mængden af stresshormoner,” siger stresseksperten Thomas Milsted til fagbladet FOA.
Han peger på, at kontrol over arbejdsmængde, arbejdstempo og opgavetyper er helt afgørende.
”Hvis man har indflydelse på de tre forhold, skal der rigtig meget til for at opleve stress.”
Flere opgaver skal løses
Men FOAs undersøgelse viser, at for mange FOA-medlemmer kniber det med indflydelse og kontrol på netop disse vitale områder.
Næsten tre ud af fire medlemmer oplever, at de har fået en større arbejdsmængde, for hver femte handler det om en ’meget større’.
Og andelen af stressede stiger blandt de medlemmer, der oplever højt arbejdstempo og mangler tid til at løse opgaverne tilfredsstillende.
Voldsom stigning i stressramte
På bare fem år er den andel af FOA-medlemmer, der føler sig stresset i ’meget høj grad’ og ’høj grad’ fordoblet. I 2010 drejede det sig om 9 procent. Nu er der tale om 19 procent.
”Det er et kæmpeproblem og et alamsignal til ledelsen på vores arbejdspladser. Der er brug for klare rammer for arbejdet og en stærkere prioritering af opgaverne,” siger Charlotte Bredal, der er arbejdsmiljøkonsulent i FOA.
Thomas Milsted er enig, men han frygter, at der mangler ressourcer i kommuner og regioner til at gøre noget ved problemerne.
”I de kommuner, hvor der er mest stress, gør man mindst ved det, fordi der ikke er råd til det. Det bliver til en form for lammelse. Stress-problemet er erkendt hele vejen rundt, men lederne ved ikke, hvad de skal gøre ved det. Og det bliver bare endnu værre, hvis politikerne ikke vil melde ud, at der altså er noget, der ikke skal laves.”
Stress kan forebygges
FOAs medlemsundersøgelse viser dog, at på de arbejdspladser, der prioriterer at forebygge arbejdsmiljøproblemer, er medarbejderne markant mindre stressede.
Charlotte Bredal mener, at lederne skal involvere medarbejdere mere i den konkrete løsning af opgaverne.
”Man kan jo forhandle de mål, der er for arbejdet, og det er medarbejderne, der sidder med ekspertisen og ved, hvor skoen trykker. Ved at inddrage dem mere, kan man mindske stressen.”
Læs hele medlemsundersøgelsen om "Arbejdstempo og stress"