Den medicinske patient stiller andre krav end en traumepatient, når ambulancereddere og andre sundhedsfaglige skal træffe hurtige beslutninger om den rette behandling.
Det er baggrunden for et kursus om den medicinske patient, der som noget nyt udbydes i Danmark til blandt andre reddere og andre sundhedsprofessionelle.
Kurset hedder Advanced Medical Life Support, AMLS. Det er internationalt anerkendt og gennemføres allerede i 25 lande verden over.
Nu i Danmark
Danske reddere har hidtil måttet tage til blandt andet Norge eller Irland for at gå på kurset, som det kræver licens at udbyde.
Den licens er nu opnået i Danmark, og kurset udbydes af AMLS Danmark, der er en non-profit organisation med en bestyrelse af blandt andre repræsentanter for Danske Regioner og FOA.
Der er tale om et 2-dages kursus om det første møde med en syg patient i en ambulance eller på hospitalet, hvor der fokuseres på den medicinske patient.
Mere struktureret
”På kurset lærer man at være struktureret omkring de - ofte forskellige - symptomer, man møder hos den medicinske patient, så man hurtigt kan iværksætte den rette behandling,” siger Thomas Lynge Andersen til Fagbladet FOA. Han er paramediciner og National Koordinator i AMLS Danmark.
”Med et bedre kendskab til symptomerne bliver man også bedre til at beslutte, hvilken hospitalsafdeling patienten mest hensigtsmæssigt skal køres til, og hvilke patientdata, der skal sendes videre til modtagerne, så de hurtigt kan tage sig af patienten,” siger han.
Det første kursus udbydes i november og koster 6.500 kroner.
Læs mere: AMLS Danmarks hjemmeside