I april vandt Kaja Lorenzen sosu-kategorien til DM i Skills. Og næste år skal hun forsvare de danske farver til EM i Herning i 2025 (EuroSkills).
Som forberedelse rejste hun derfor for kort tid siden til Lyon. Her overværede hun VM for unge på erhvervsuddannelser, kaldet WorldSkills.
I den internationale konkurrence deltog unge fra hele verden i 63 forskellige fag, der udover sundhedsfaget for eksempel talte billakering, blomsterbinding og flyvemaskinemekanik.
"Det var fuldstændig surrealistisk. Når jeg kigger på billederne, bliver jeg helt overvældet," fortæller Kaja Lorenzen, der tidligere på året blev færdiguddannet som social- og sundhedsassistent.
"Deltagerne i WorldSkills skulle løse 16 opgaver, og de mødte alt fra alkoholmisbrugere, stroke-patienter og cancerramte," siger hun.
"Til DM i Skills var der færre opgaver, og man blev utrolig presset på tid, fordi der kun var 25 minutter til at løse dem. I det internationale format er der 50 minutter til hver."
En anden forskel fra de sosu-konkurrencer, Kaja Lorenzen kender fra Danmark, er, at der ikke er nær så mange overraskelser. Til DM i Skills kunne vennen til en alkoholiker pludselig dukke op midt i en case, eller en pårørende til en ældre person kunne komme og blande sig på en helt uventet måde.
"Der var mere forudsigelighed i det, men så kræver det til gengæld, at det man viser, skal sidde i skabet," siger Kaja Lorenzen.
Store pengesummer
FOAs sosu-sektorformand, Tanja Nielsen, var også til stede i Lyon. Hun delte Kaja Lorenzens begejstring.
"Sosu-faget findes ikke i mange lande, så til de internationale konkurrencer kæmper vi mod udenlandske 'nurses', som har en faglighed, der ikke er vores egen. Men jeg er sikker på, at Kaja har en god chance til EuroSkills i Herning næste år. Hun er EUX-elev og rigtig god til engelsk," siger Tanja Nielsen.
"En stor del af deltagerne fra de andre lande er professionelle konkurrencedeltagere, som vinder store pengesummer ved at deltage. Det er helt sikkert, at det er pengene, der driver mange af dem. Det vigtigste for os i Danmark er derimod, at vi taler fagene op og giver uddannelserne deres fortjente opmærksomhed."
Også Tanja Nielsen lagde mærke til de store forskelle på det danske og det internationale konkurrenceformat.
"Deltagerne i WorldSkills er gode til at følge de kliniske retningslinjer nøje. Derudover bliver det lagt vægt på, at du kan bruge de rigtige formuleringer, hvorimod vi i Danmark nok er lidt mere praktisk anlagt," siger hun.
Så skal der trænes
Kaja Lorenzens plan er nu, at hun træne det engelske sprog endnu mere.
"Hvis det kommer naturligt til mig med sproget, kan jeg fokusere på nogle andre ting i selve opgaverne," siger hun.
Det kræver nemlig dedikation og en uhørt grad af faglig kunnen for at blande sig øverst i feltet til EuroSkills, og de sidste uger op til konkurrencerne i september 2025 kommer hun til at tage fri fra arbejde og fokusere 100 procent på konkurrencen.
"Så det kunne da være vildt fedt, hvis jeg også kunne nappe en medalje næste år. Så kan jeg være med til at slå et slag for den danske social- og sundhedsassistentuddannelse."