Annonce

brandbil foto simon jeppesen

Statistik taler tydeligt sprog: Vokser afgangstiden, forringes sikkerheden – alligevel kan krav snart være fortid


Der vil opstå større ildebrande og skader i fremtiden, hvis brandvæsenets krav til afgangstid sløjfes, spår FOA. Ifølge beredskabsdirektør er alternativet endnu værre.

Annonce

Debatten om brandvæsenets krav om afgangstid på maksimalt fem minutter efter alarm er igen højaktuel. Simon Jeppesen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

De senere år har tendensen været klar: Når alarmen lyder, er brandvæsenet længere tid undervejs.

I 73 af landets kommuner er afgangstiden således vokset sammenlignet med for fem år siden. I 60 af disse kommuner er brandvæsenet også kommet senere frem til ulykkesstedet. Det viser en kortlægning, som Fagbladet FOA har lavet på baggrund af tal fra Beredskabsstyrelsens statistikværktøj ODIN.

Debatten om netop brandvæsenets afgangstider er på ny højaktuel, efter forsvarsminister Troels Lund Poulsen for nylig meddelte Forsvarsudvalget, at det undersøges, hvordan kravet om en afgangstid på maksimalt fem minutter efter alarm kan afskaffes i ”nærmeste fremtid”.

Læs også: Regeringens planer om at sløjfe udrykningskravet møder kritik fra FOA: ”En risikabel affære”

Thomas Brücker, FOAs formand for Teknik- og Servicesektoren, har kaldt planen for en ’risikabel affære’, og fagbladets kortlægning bestyrker ham i dén udlægning.

”Man vil afskaffe kravet, så flere deltidsbrandfolk kan nå med. Det vil betyde længere afgangstid, som igen vil betyde længere responstid. Går der brand i et hus, vil flere huse ende med at brænde end. Så enkelt er det,” siger Brücker.

’Volapyk’

Nordvestjylland er et af de områder, der har oplevet størst stigning i både afgangstid og responstid. Claus Bo Nielsen, beredskabsdirektør i Nordvestjyllands Brandvæsen, erkender, at hjælpen vil nå senere frem, hvis man sløjfer eller slækker på kravet til afgangstid.

”Hvis vi får en afgangstid på syv minutter i stedet for fem, så vil responstiden rent logisk også stige med omkring to minutter,” siger han.

Overfor Forsvarsudvalget har Troels Lund Poulsen dog garanteret, at en afskaffelse ikke vil medføre forringet sikkerhed.

”Beredskabsstyrelsen vil ligeledes kunne følge udviklingen i responstider for at sikre, at der ikke sker en forringelse af serviceniveauet for borgerne,” lød det blandt andet fra ministeren.

Men det giver ikke mening, mener Thomas Brücker:

”Det er jo volapyk. I stedet for at afskaffe kravet, bør man styrke beredskabet med flere fuldtidsbrandfolk.”

thomas brücker sektorformand
Tirsdag står Thomas Brücker overfor Forsvarsudvalget. I et brev har han advaret udvalget mod at afskaffe kravet om afgangstid. ”Vi skal ikke stille borgerne i de små byer dårligere, blot fordi deres nuværende beredskaber ikke er i stand til at overholde et 5 minutters afgangskrav,” lyder det blandt andet fra sektorformanden. Rasmus Hargaard Breum

Direktør: Spørgsmål om at ’holde liv i deltidssystemet’

I Nordvestjylland er beredskabsdirektør Claus Bo Nielsen til gengæld tilhænger af at afskaffe kravet for på den måde at ’holde liv i deltidssystemet’.

”Jeg kan kun hylde, at der kommer flere fuldtidsbrandfolk, for det vil hæve det faglige niveau væsentligt, men det er kun muligt i større byer. Hvis vi ikke slækker på femminutterskravet, så dræber vi deltidssystemet, fordi vi ikke kan skaffe folk, der bor og arbejder tæt nok på de små brandstationer.”

”Sker det, vil responstiden vokse med op til 40 minutter, fordi brandvæsenet skal køre fra en fuldtidsstation i en større by,” siger Claus Bo Nielsen.

Læs også: Beredskabsdirektør forudser responstider på 40 minutter, hvis ikke udrykningskrav sløjfes

Fagbladet FOA har forgæves forsøgt at få et interview med Troels Lund Poulsen for at høre, hvordan ministeren i praksis vil garantere, at borgerens sikkerhed ikke forringes, hvis kravet til afgangstid lægges i graven.

Tirsdag har både FOA og Danske Beredskaber foretræde for Forsvarsudvalget, inden udvalget drøfter responstider for beredskabet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev