Annonce

OK24 lægger stort tryk på uddannelse: Læs her, hvilke muligheder den nye overenskomst giver dig


Stort set alle FOA-medlemmer vil med den nye overenskomst få bedre videre- og efteruddannelsesmuligheder. ”Uddannelse er afgørende for vores medlemmer, nu og i fremtiden,” siger fagpolitisk ordfører om de puljer, du bør kende.

Annonce

Det er vigtigt at kende at kende de forskellige puljer og hvilke muligheder de giver, når du vil videre- eller efteruddanne dig. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der er markant bedre muligheder for at videreuddanne, efteruddanne eller bare opkvalificere sine kompetencer med denne overenskomstaftale – for stort set alle FOAs medlemmer.

Sådan lyder det ovenpå overenskomstforlig, der er forhandlet på plads af FOA og Kommunernes Landsforening, og som lige nu er til urafstemning hos FOAs medlemmer.

Vi har enormt mange faggrupper, der bliver favnet af uddannelsesdagsordenen med denne overenskomst. Den rammer ekstremt bredt, siger Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører i FOA med særligt ansvar for uddannelse og understreger, at det gælder alle områder – både teknik-service, hus-ren-området, sundhedsområdet og det pædagogiske område.

Nemmere at navigere i mulighederne

Hun understreger, at hun er særligt glad for at den opsøgende indsats videreføres, da mange medlemmer ikke er klar over deres muligheder. 

”Vi er rigtigt glade for, at den opsøgende indsats videreføres, også fordi vi har en del ufaglærte på arbejdspladserne, som vi kan introducere til de forskellige veje, man som medarbejder har, som mange gentagne gange har efterspurgt,” siger Helena Mikkelsen, fagpolitisk ordfører for blandt andet uddannelse i FOA og understreger, at netop de muligheder kan netop den opsøgende indsats være med til at afdække.

Derfor har Fagbladet FOA samlet de puljer, den nye overenskomst giver mulighed for dig som medlem at få del i.

For alle 

Hvordan kan jeg videreuddanne mig? Find ud af det med Den opsøgende indsats

Nogle gange kan det være svært at vide, hvilke muligheder for at uddanne sig, man overhovedet har. Hvilke uddannelser er der overhovedet inden for rækkevidde? 

Derfor er der i det nye overenskomstforlig for FOAs medlemmer afsat 4,5 millioner kroner årligt til den opsøgende indsats ude på arbejdspladserne, der skal sikre, at information om efter- og videreuddannelse og kompetenceudvikling rent faktisk kommer ud der, hvor der er brug for det. Det gælder også de økonomiske vilkår, der følger med i de forskellige puljer, du som medarbejder kan søge. 

Tidligere krævede det to års anciennitet, nu kun ét: Sådan fungerer Ufaglært til faglært-puljen 

Tidligere har det krævet to års anciennitet at få tilskud via Ufaglært til faglært-puljen, men det bliver nu sat ned til et år. Derudover skal du ikke længere leve op til krav om uddannelsesmål, men kan bestå af et eller flere AMU, EUD, AVU eller FVU-elementer, som kan give merit. 

På sundhedsområdet 

Fra social- og sundhedshjælper til social- og sundhedsassistent
Den pulje, der giver tilskud til at videreuddanne sig til social- og sundhedsassistent, kommer tilbage. Forudsætningerne for at få tilskud er ikke færdigforhandlet. 

Særlige midler afsat til social- og sundhedshjælpere
Der er ingen tvivl om, at sundheds- og ældreområdet forandrer sig og stiller nye krav til sundhedspersonalet. Derfor er der i overenskomsten særligt fokus på kompetenceudvikling af social- og sundhedshjælpere.

Blandt andet er der afsat særlige midler i den kommunale kompetencefond til netop social- og sundhedshjælpere, samtidig med at Den opsøgende indsats også har også særligt fokus på social- og sundhedshjælpere, så netop denne faggruppe får øje på de udviklingsveje, der er til rådighed. 

Ret til uddannelsesaftale for ikke-uddannede
Hvis du er ikke-uddannet med mere end et års anciennitet, målretter kommunen medarbejderudviklingssamtalen med henblik på at motivere den ansatte til at begynde på en uddannelse til social- og sundhedshjælper eller -assistent. 

Kommunen skal give tilbud om uddannelse til social- og sundhedshjælper eller -assistent til månedslønnede ordinært ansatte medarbejdere med to års sammenhængende ansættelse i kommunen efter overenskomsten til social- og sundhedspersonale.

På det pædagogiske område

Uddannelse i dagplejen 
Der har været stort fokus på at dagplejere skal kunne uddanne sig og videreudvikle sine kompetencer med denne overenskomst. Både for at styrke den enkelte dagplejers muligheder, men også for at styrke den position, dagplejen har i kommunernes vifte af dagtilbud. 

Med faglige fællesskaber bliver den løbende dialog om pædagogisk kvalitet og den fælles opgaveløsning understreget. 

Den opsøgende indsats har i overenskomstperioden desuden et særligt fokus på dagplejere, især med henblik på at understøtte, at flere dagplejere tager uddannelsen til pædagogisk assistent. 
Der er afsat midler særskilt til dagplejen i Den Kommunale Kompetencefond og i Ufaglært til Faglært-puljen. Den første med fokus på løbende kompetenceudvikling, den anden for at give mulighed for at opnå et faglært uddannelsesniveau til dagplejere.

På teknik-service-området

Kompetenceudviklingsforløb for teknisk servicepersonale

Tekniske servicemedarbejdere er nøglepersoner, når det kommer til energirigtig drift, affaldssortering og opfyldelse af klimamål.  Derfor skal personalet have viden om relevante kompetenceudviklingsmuligheder, for eksempel AMU-pakker og muligheden for at blive faglært ejendomsservicetekniker via Den opsøgende indsats og et projekt fra OK21.
 

På hus-ren-området

Styrkede kompetencer indenfor hygiejne og grøn omstilling 
Hygiejne og grøn omstilling er vigtige temaer indenfor hus/ren-området. Derfor er der aftalt et projekt, hvor der bliver afdækket, hvordan medarbejdernes kompetencer bedst styrkes. Og efterfølgende bliver der øremærket særskilte midler under Den Kommunale Kompetencefond.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev