Annonce

Beboere på et plejehjem sidder rundt om et bord, og centralt placeret ser man en mand med måne bagfra iført en fødboldtrøje, hvor der står 'morfar' på ryggen.

Cool cash og skulderklap på spil: Nu kan du indstille en kollega til årets demenspris


Indstil din kollega, ven eller leder og kryds fingre for, at de bliver glædeligt overrasket, når ældreministeren uddeler to priser den 4. maj.

Annonce

Der er både en pris til pårørende og en til medarbejdere på spil, når prisuddelingen løber af stablen. Rasmus Hargaard Breum

Af Sara Rested Suri
Journalist

Annonce

Demens bliver mere og mere udbredt i Danmark, for vi lever længere end nogensinde.

I 2010 anslog man for eksempel, at der var 70.500 ældre med demens. Et tal, der ifølge Videnscenter for Demens voksede til omkring 96.000 i 2023 – og som forventes at eksplodere de kommende år.

Derfor er det vigtigt, at vi husker at hylde de medarbejdere, der troligt står der, når sygdomsforløbene er på deres værste. Kollegaer, der har en særligt smittende ro over sig, eller som finder på kreative idéer, der gør hverdagen lidt sjovere for plejehjemsbeboere med demens.

Du har nu mulighed for at indstille en kollega, en ildsjæl, en aktivitet eller et tilbud til to demenspriser. Det drejer sig om en medarbejderpris og en pårørendepris, der hver honoreres med en personlig pengepræmie på 10.000 kroner.

Det skriver Social-, Bolig- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Indstil en, der fortjener det, til en demenspris

Indstilling til medarbejderprisen eller pårørendeprisen sker ved at udfylde formularen her.

I toppen af blanketten kan du vælge, hvilken af de to priser, din nominering drejer sig om.

Du kan godt indstille den samme person, aktivitet eller tilbud flere år i træk.

Nomineringerne kan ske mellem den 11. marts og 5. april 2024.

+

Både en medarbejderpris og en pårørendepris

Alle kan indstille de personer, tilbud eller aktiviteter, de mener, fortjener lidt ekstra cadeau – det gælder både, hvis du er pårørende, kollega, ven, leder eller noget helt fjerde. Det eneste ’men’ er, at du ikke kan indstille dig selv til priserne. Og så skal det ske inden
den 5. april, skriver ministeriet.

Medarbejderprisen vil blive uddelt til en person, der ”gør en særlig indsats for at skabe glæde, tryghed og værdighed for mennesker med demens”.

Udover de 10.000 kroner vinderen bliver belønnet med, vil vedkommendes arbejdsplads også få 50.000 kroner til at styrke det gode faglige og sociale fællesskab omkring arbejdet med demens.

Derudover vil pårørendeprisen blive uddelt til en ildsjæl, et tilbud eller en aktivitet, der ”gør en ekstraordinær indsats for at inkludere, anerkende og støtte pårørende til mennesker med demens”. Det være sig både i det offentlige, private og frivilligt drevede.

Pris overrækkes af ældreministeren

Selve prisuddelingen løber af stablen den 2. maj 2024, hvor ældreminister Mette Kierkgaard vil overrække priserne til Demensdagene i Tivoli Congress Center.

Uddelingen vil ske på baggrund af en faglig jurys vurdering.

Juryen består blandt andet af direktøren i Alzheimerforeningen, forkvinde for Dansk Sygeplejeråd og repræsentanter fra FOA, Nationalt Videnscenter for Demens og Ældresagen, fremgår det af pressemeddelelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev